Вихрен - титаничният първенец на Пирин

Виж снимките

Връх Вирен със своите 2914 метра и величествен профил заслужено заема мястото на най-висок връх в Пирин планина и освен това е и трети по височина планински първенец на целия Балкански полуостров! ТрекМания ви кани на един еднодневен преход по времето, на който ще стъпим на най-високата му точка и с помощта на професионалния ни водач ще опознаем тайните на великолепния Пирин! Ще имаме възможност да преминем по две от страните на върха, да зърнем легендарното планинско цвете – еделвайс и да посетим прочутата Байкушева мура – едно от най-старите дървета у нас!


Описание (по дни)

  Заминаване от Паркинга пред Национален стадион "Васил Левски" в 06:00 часа

 • 1

  Отпътуваме за високите части на Пирин. Транспортът ни оставя в района на хижа Вихрен, където ще се подготвим за предтоящия ни преход. Поемаме по маркираната пътека, която лъкатуши на ситни серпентини сред клековете над хижата и пресича каменни полета преди да излезе на тревистите пасища в подножието на върха. Продължаваме изкачването и след около час и половина сме вече на седловината Кабата в сянката на Пиринския първенец и Хвойнати връх. Пред нас се простира долината на Влахините езера, а в обратна посока виждаме каменистия гребен на Тодорка. Следва финалното и стръмно изкачване по каменистия склон на върха, но и тук пътека се изкачва постепенно с многобройни завои и за по-малко от 4 часа от тръгването си достигаме нашата цел. Връх Вихрен – най-високият връх в цял Пирин, втори в България и трети на Балканите! Гледката оттук е винаги зашеметяваща! Цялото Мраморно било на Северен Пирин блести пред очите ни и ясно различаваме Кончето. Погледът ни обхожда Тодорка, Бъндеришки чукар, Полежан и Муратов връх и се губи в далечния хоризонт сред още десетки върхове! Тук ако групата е в добра форма, водачът ще удължи маршрута и ще се спуснем към Премката – седловината в подножието на връх Кутело. Това ще ни даде възможност да изследваме Казана и да усетим смазващите мащаби на северната стена на Вихрен, а в района на заслон Казана може да имаме късмет и да зърнем еделвайси! Спускаме до мястото за среща с транспорта и отпътуваме за София. Разбира се няма да пропуснем да посетим местно заведение и да полеем успешното изкачване!

  Денивелация (+): 1000 м. Денивелация (-): 1000 м. Разстояние: 13 км.


Включва:

 • Транспорт от и до град София
 • Професионален планински водач
 • Планинска застраховка

Не включва:

 • Лични разходи
 • Храни и напитки по време на програмата
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)
Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече