Величествените Енти на есенния Черни рид

Виж снимките

ТрекМания ви кани на една нестандартна разходка само на хвърлей разстояние от София! „Арена“ на нашето приключение ще е Черни рид – една рядко посещавана част на Средна гора, състояща се от дълго, гористо планинско било с поредица от върхове между 1100 и 1200 метра и известна още като Септемврийски рид. Не върховете обаче ще са наша цел този път, а гората и нейните дървета! Тук сплитат клони изумителни дървета на стотици години, странните и красиви форми на които ги доближават до митичните Енти! Ще се разходим из горите на Черни рид, за да се полюбуваме на величествената осанка на тези гиганти и да ги снимаме – ела на една прекрасна есенна разходка!


Описание (по дни)

  Заминаване от Паркинга пред Национален стадион "Васил Левски" в 07:00 часа

 • 1

  Отпътуваме за района на село Подгорие. Поемаме по поредица от черни пътища и тесни горски пътечки по покритите с великолепни гори склонове на Септемврийския рид. Дърветата са облечени с прекрасната си цветна премяна и отделяме достатъчно време да се насладим на есенната атмосфера. Скоро достигаме до билото и поемаме на запад. Преминаваме поредица от ниски връхчета, до достигане на нашата цел – Домът на Ентите! Около древна крепост на каменист връх са пръснати стотина гигантски букове и кичести габъри! Техните впечатляващи корони се преплитат в невероятен горски покров, а профилите им създават впечатление за живи същества излезли от перото на Толкин и населяващи Средната Земя! Правим снимки и се любуваме на красотата на природата. Предстои ни директно спускане покрай поредица от тайнствени каменни образувания сред дъбовите гори, което ни отвежда обратно до транспорта ни. Отпътуваме за София, като преди това ще посетим изпитано заведение за хапване!

  Денивелация (+): 650 м. Денивелация (-): 650 м. Разстояние: 12 км.


Включва:

 • Транспорт от и до град София
 • Професионален планински водач
 • Планинска застраховка

Не включва:

 • Лични разходи
 • Храни и напитки по време на програмата
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)

Нужна екипировка

 • Обувки – В зависимост от метеорологичната прогноза и вида на терена, обувките могат да бъдат ниски (половинки или тричетвърти). Може да си вземете сандали или леки маратонки, които да оставите в транспорта и с които да се преобуете след карая на прехода.
 • Осветление – В случай на по-ранно стъмване поради сезона или удължаване на прехода поради форсмажорни обстоятелства, всеки участник трябва да носи осветление – фенерче или челник. Предимствата на челника са повече и екипът на ТрекМания ви препоръчва да ползвате него. В допълнение на това осветлението ще ви е нужно и при приключенията част от серията КемпингМания, многодневните преходи, където в част от хижите няма ток денонощно или когато за даден връх се тръгва преди изгрев.
 • Облекло за дъжд – В зависимост от прогнозите, преходът може да се осъществи във време на дъжд или временни превалявания. За да се подсигурите комфорта и да бъдете сухи по време на пътуването, всеки участник трябва да разполага с дъждобран или водонепромукаеми яке и панталон. Добре е да помислите и за дъждобран за разница, за да сте сигурни, че вещите ви ще останат сухи. Също така може да опаковате вещите си в „суха торба“ вътре в раницата и да си оставите резервни сухи дрехи за преобличане в транспорта за преобличане след прехода.
 • Раница – при еднодневните/двудневните преходи, раницата не трябва да надвишава 40 литра или 7-10 килограма.
 • Съд за вода – Добре е всеки участник да разполага с поне 1,5 литра вода. Преди всеки преход водачът ще ви даде информация за това дали ще има от къде да се налее вода по време на прехода и с минимум колко вода да тръгнете.
 • Храна – Добре е всеки участник да разполага с храна за прехода в зависимост от това какви хранения са включени в програмата. В допълнение съветваме винаги да имате с вас енергийни храни като шоколад, локум, тахан, мед, ядки или др.
 • Облекло подходящо за сезона и съобразено с терена и прогнозата – къси/дълги удобни за трекинг панталони, тениска, полар, яке и бъфче. При съмнения с какво облекло да тръгнете на прехода, не се колебайте да се свържете с водача за съвет.
 • Гети и ръкавици – в зависимост от сезона е добре да разполагате с гети и ръкавици. Обърнете внимание, че гетите се използват не само при сняг, а и при дъжд, за да опазят краката ви сухи. Също така при очаквани ниски температури или обилен дъжд е добре да разполагате с повече от един чифт ръкавици.
 • Щеки – Щеките имат много предимства и са препоръчитителни за всички маршрути с категория динамичен и по-висока.
 • Медикаменти – препоръчително е всеки участник да има медикаменти за най-често срещаните здравни проблеми. В това число: превързочни материали, хапчета за разстройство и обезболяващи.
 • Канче, ножче и лъжичка/виличка – Винаги е добра идея да имате канче или чашка, както и прибори за хранене. Често по време на преходите имаме почивки-изненада за хапване и кафенце

Времето:

Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече