В сърцето на Пинд - епични преходи в Лакмос и Дзумерка

Виж снимките

ТрекМания ви предизвиква с едно ново и уникално приключение из най-високите гръцки планини и най-красивите части на Пинд! За по-малко от седмица ще стъпим на едни от най-високите върхове на величествената планинска верига Пинд, простираща се на територията на Гърция и Албания. За „загрявка“ ще започнем с изкачване в планината Лакмос  и първенеца и връх Перистери, посочван в различните източници с височина 2295 или 2275 метра. Ще изкачим и най-високият връх на планината Дзумерка – връх Какардица (2429 метра) издигащ се над най-красивите долини на планината. Долини, които ще направим свой базов лагер, за изследване на множеството водопади, манастири, скални мостове и пещери с които е известна планината! За финал ще направим траверс със страхотни гледки през връх Строгула и неговото тясно и назъбено било!

 


Описание (по дни)

  Заминаване от Паркинга пред Национален стадион "Васил Левски" в 06:00 часа

 • 1

  Отпътуваме за планинския курорт Мецово, разположен в Северен Пинд. Китното градче е скътано между няколко планини и е перфектна изходна точка за нашето приключение. Пристигане в ранния следобед и настаняване в уютно семейно хотелче. Ще имаме време да се разтъпчем след дългото пътуване, а залезът ще посрещнем покрай бреговете на езерото Аос. Вечеряме в някоя от механите на Мецово и се приготвяме за сън – утре ни чака първата планина от пътешествието ни.

 • 2

  Ранно ставане. Отпътуваме за едно от китните селца, пръснати по склоновете на планината Лакмос.  Оттук започваме изкачването си по широк черен път, който плавно се изкачва по каменистите склонове на планината и навлиза все по навътре по долините ѝ. След време напускаме пътя и продължаваме по живописни пътеки, които ни разкриват все по обширни и красиви панорами. В последната фаза от прехода ще излезем от дълбоката долина на обзорно било. Гледката, разкриваща се пред нас, ще ни заплени завинаги – море от неизброими върхове и каменни била се простира навсякъде около нас! Последните метри до върха, макар и стръмни ще изкачим на един дъх – гледката просто ни опиянява! Намираме се на 2295 метра и панорамата е наистина впечатляваща! Правим снимки почиваме и започваме дългото слизане към мястото за среща с транспорта. Вечерта се настаняваме прочутото селце Сиррако, за вечеря и нощувка.

  Денивелация (+): 1100 м. Денивелация (-): 1100 м. Разстояние: 17 км.

 • 3

  Ранно ставане. Днес е най-епичния ден от цялото ни пътешествие! Предстои ни да направим траверс на едно от най-високите непрекъснати била на Пинд и да достигнем първенецът на планината Дзумерка – Какардица! Започваме с плавно изкачване до прохода Прокорифи, откъдето последователно ще изкачим върховете Пикролакос, Кангелия и Брисими! През цялото време ще се движим над 2200 метра, в краката ни планинските отвеси ще пропадат в дълбоки долини, а в далечината ще блести Йонийско море! Кулминацията на прехода ни ще е връх Какардица – 2429 метра – първенец на Дзумерка! Правим почивка за снимки и хапваме и започваме спускането си към мястото за среща с транспорта. Връщаме се в Сиррако за заслужена почивка.

  Денивелация (+): 1200 м. Денивелация (-): 1200 м. Разстояние: 17 км.

 • 4

  Днес ще си дадем почивка! Няма да бързаме със ставането и ще закусим обилно на някоя тераса с изглед към планината. Предстои и разходка из село Сиррако и посещение на големия му музей посветен на фолклора на района. Ще посетим зашеметяващия манастир Кипинас, построен през 13 век в отвесна скална стена, а след това ще се разходим и до манастира Панагиас от Велиза в покрайнините на село Мацики, строен вероятно през 17 век. Ще посетим и пещерата Анемотрипа, известна със сталактитите си и величествените водопади Катарактис. Следобед се връщаме до мястото за нощуване, за заслужена вечеря и почивка.

 • 5

  Ранно ставане! Днес ни предстои да направим един незабравим траверс през връх Струг. Преходът ни започва от покрайнините на село Мелисургои, където тясна пътека, ни изкачва през иглолистните гори, по склоновете на върха. След по-малко от час достигаме покрайнините на гората, където ни очаква спираща дъха гледка - водопада Кефаловрисо. Оттук се оправяме към хижа Прамантон, където ще направим кратка почивка преди същественото изкачване. Следват стръмни серпентини по пътеката ни към връх Строгула, явяващ се най-обзорно точка на тясно и скалисто било. Правим снимки на невероятната панорама край нас и започваме траверса на рида с най-висок точка връх Рока (2128 метра). Достигаме подножието на връх Гераковуни и започваме спускането си към селото. Спираме под големите чинари на площада за кафе и бира и потегляме към мястото си за настаняване за вечеря и нощувка.

  Денивелация (+): 1500 м. Денивелация (-): 1500 м. Разстояние: 16 км.

 • 6

  Ставаме, закусваме и пийваме кафе – предстои ни дългия път към България, но планините на Гърция ще останат завинаги в спомените и сърцата ни!


Включва:

 • 5 нощувки в семейни хотели/къщи за гости
 • Транспорт от и до град София
 • Професионален планински водач
 • Планинска застраховка

Не включва:

 • Лични разходи
 • Храни и напитки по време на програмата
 • Такси за посещение на туристически обекти
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)
Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече