Триглав, Мангарт и Монтаж - Кралете на Юлийските Алпи

Виж снимките

Представяме ви едно уникално пътуване до Словения, съчетаващо изкачвания на най-високите върхове на Юлийските Алпи, както в Словения, така и в Италия! Главозамайващите виа-ферати и незабравими гледки от планината, лесно ще пленят сърцето на запаления планинар! Ще изкачим връх Триглав, преминавайки по атрактивния маршрут Праг и ще посрещнем един незабравим залез от хижа Кредарица, кацнала на едноименния връх. Втората ни цел ще бъде връх Мангарт – третият по височина връх в цяла Словения и с гледки, надминаващи всеки друг! За финал ще се отправим към връх Монтаж (Йоф ди Монтазио), вторият по височина в цялата планина и разположен в Италия! Всичко това ще гарнираме с добра доза от водопади, вкусна храна и страхотни гледки! Както е казал един пътешественик „Триглав не е планина, а кралство“ – елата да се запознаете с кралете му!


Описание (по дни)

  Заминаване от Метро станция Сливница, обръщалото на автобусите в 06:30 часа

 • 1

  Пътят до Любляна е дълъг и ранното тръгване ще ни даде възможност да се разходим из оживената словенска столица в късния следобед. Пристигаме и се настаняваме в уютен семеен хотел. Време за разходка и разглеждане на забележителностите на града и вечеря. Нощувка.

 • 2

  След закуска отпътуваме за подножието на Юлийските алпи. Оставяме си ненужния багаж в автобуса и поемаме по красивата алпийска долина, която ще ни отведе до хижа Триглавски дом на Кредарица. Навлизаме в прочутата  Аляжева долина в самото подножие на Северната стена на връх Триглав. Оттук по атрактивния маршрут Праг ще се изкачим до хижата! Време за почивка или разходка в района. Възможност за снимане на залеза от намиращия се близо връх Кредарица, от който се вижда красивия и величествен връх Шкрлатица! Вечеря на свободна консумация и нощувка в хижата.

  Денивелация (+): 1600 м. Денивелация (-): 100 м. Разстояние: 7 км.

 • 3

  Ставаме рано. Целта ни за днес е най-високия връх в Словения! Въпреки че дай-високата му точка има само няколко стотин метра, върхът ще вдигне адреналина ни и изкачването му ще ни донесе огромно удовлетворение . Атрактивна, но лека виа ферата, ще ни преведе по наглед непристъпните скални зъбери и с помощта на професионалния ни  планински водач, само след няколко часа вече сме на Аляжев столп и връх Триглав! Панорамата от върха е просто безбрежна. Край нас се издига море от стотици върхове и дълбоки ледникови долини, в краката ни само на няколко метра от върха пропада на близо хиляда метра северната му стена, а в далечината при хубаво време се вижда дори Гросглокнер. Спускаме се до хижата, почиваме за кратко, взимаме си багажа и се спускаме до мястото за среща с буса. Отпътуване за района градчето Бовец. Настаняваме се в уютна къща за гости и се отдаваме на заслужена почивка.

  Денивелация (+): 1800 м. Денивелация (-): 200 м. Разстояние: 10 км.

 • 4

  Днес ще бъде „Почивен ден“ След закуска, кратък трансфер по главозамайващо тесен път ни отвежда до най-високия паркинг в цялата страна – Мангартско седло, намиращо се на цели 2050 метра над морето! Пред нас, само на километър се издига връхната кота на третия по височина връх в Словения – Мангарт (2677 метра) Днес ще направим кръгов маршрут по скалистите ръбове на върха, преминавайки две от трите му атрактивни ферати! През цялото време под нас ще блести езерото Фусине, а хоризонтите ще преливат от върхове!  На върха ще направим заслужена почивка преди да се спуснем по по-леката ферата и да се отправим към подножието на третия ни връх за това пътешествие. Финалния преход за деня ще е малко повече от километър – до хижа Браза. Настаняване и нощувка.

  Денивелация (+): 700 м. Денивелация (-): 700 м. Разстояние: 4 км.

 • 5

  Ставаме рано и се отправяме към извисяващия се над нас масив на Монтаж, известен в Италия като Йоф ди Монтазио. През на пръв поглед непристъпната скална крепост е прекарана красива ферата с няколко атрактивни отвесни стълби. До върхът достигаме под спокойните погледи на алпийски козирози по обзорен скален ръб и с феноменални гледки към Италианските и Австрийските Алпи. Правим заслужена почивка на върха и снимки. Предстои ни спускане обратно до хижата по нов маршрут и отпътуване за познатата ни къща за гости в Бовец за нощувка.

  Денивелация (+): 1000 м. Денивелация (-): 1000 м. Разстояние: 4 км.

 • 6

  Днес ще го раздаваме по-лежерно. След закуска отпътуваме към Постойна яма, но преди да се гмурнем в карстовите подземия на Словения, ще посетим някои от най-красивите водопади в Юлийските алпи. Приготвили сме ви специална селекция от диви каньони, кристални реки и водопади! Следобед се качваме на влакче и потегляме към недрата на земята. Постойна е величествена подземна пещерна система и посещението ѝ е задължително! Вечерта се настаняваме в уютни бунгала за последна вечер в Словения.

  Денивелация (+): 300 м. Денивелация (-): 300 м. Разстояние: 7 км.

 • 7

  Сутринта отптътуваме за България и пристигаме в София в късния следобед.


Включва:

 • Транспорт според програмата
 • 2 нощувки в хижи
 • 1 нощувка в бунгала
 • 3 нощувки в къщи за гости
 • Всички трансфери според програмата
 • Професионален български планински водач
 • Застраховка „Асистанс при пътуване в чужбина“

Не включва:

 • Храна по време на екскурзията
 • Такси за посещение на туристически обекти, музеи и забележителности
 • Бакшиши, Лични разходи, разходи при напускане на програмата по време на пътуването
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)

Нужна екипировка

 • Обувки – В зависимост от метеорологичната прогноза и вида на терена, обувките могат да бъдат ниски (половинки или тричетвърти). Може да си вземете сандали или леки маратонки, които да оставите в транспорта и с които да се преобуете след карая на прехода.
 • Осветление – В случай на по-ранно стъмване поради сезона или удължаване на прехода поради форсмажорни обстоятелства, всеки участник трябва да носи осветление – фенерче или челник. Предимствата на челника са повече и екипът на ТрекМания ви препоръчва да ползвате него. В допълнение на това осветлението ще ви е нужно и при приключенията част от серията КемпингМания, многодневните преходи, където в част от хижите няма ток денонощно или когато за даден връх се тръгва преди изгрев.
 • Облекло за дъжд – В зависимост от прогнозите, преходът може да се осъществи във време на дъжд или временни превалявания. За да се подсигурите комфорта и да бъдете сухи по време на пътуването, всеки участник трябва да разполага с дъждобран или водонепромукаеми яке и панталон. Добре е да помислите и за дъждобран за разница, за да сте сигурни, че вещите ви ще останат сухи. Също така може да опаковате вещите си в „суха торба“ вътре в раницата и да си оставите резервни сухи дрехи за преобличане в транспорта за преобличане след прехода.
 • Раница – при еднодневните/двудневните преходи, раницата не трябва да надвишава 40 литра или 7-10 килограма.
 • Съд за вода – Добре е всеки участник да разполага с поне 1,5 литра вода. Преди всеки преход водачът ще ви даде информация за това дали ще има от къде да се налее вода по време на прехода и с минимум колко вода да тръгнете.
 • Храна – Добре е всеки участник да разполага с храна за прехода в зависимост от това какви хранения са включени в програмата. В допълнение съветваме винаги да имате с вас енергийни храни като шоколад, локум, тахан, мед, ядки или др.
 • Облекло подходящо за сезона и съобразено с терена и прогнозата – къси/дълги удобни за трекинг панталони, тениска, полар, яке и бъфче. При съмнения с какво облекло да тръгнете на прехода, не се колебайте да се свържете с водача за съвет.
 • Гети и ръкавици – в зависимост от сезона е добре да разполагате с гети и ръкавици. Обърнете внимание, че гетите се използват не само при сняг, а и при дъжд, за да опазят краката ви сухи. Също така при очаквани ниски температури или обилен дъжд е добре да разполагате с повече от един чифт ръкавици.
 • Щеки – Щеките имат много предимства и са препоръчитителни за всички маршрути с категория динамичен и по-висока.
 • Медикаменти – препоръчително е всеки участник да има медикаменти за най-често срещаните здравни проблеми. В това число: превързочни материали, хапчета за разстройство и обезболяващи.
 • Канче, ножче и лъжичка/виличка – Винаги е добра идея да имате канче или чашка, както и прибори за хранене. Често по време на преходите имаме почивки-изненада за хапване и кафенце
Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече