Трескавец, Острич и Отвесите на Опасния зъб

Виж снимките

Едно вълнуващо пролетно изживяване по върховете на Предбалкана, обграждащи възрожденския Тетевен! Макар и от града техните високи стотици метри скални отвеси да изглеждат непристъпни, ТрекМания ще ви отведе по най-леките маршрути до тях, ще ви разкаже удивителните легенди и истории свързани с тях и ще ви покаже забележителности, които лесно може да подминете! Ще се изкачим до високия връх Трескавец, прочут с панорамата си към Балкана, ще посетим параклиса на върха – „вулкан“ Острич и ще се изкачим до заслон Опасния зъб, само на ръка разстояние от скалните стени на Равни камък, а за финал ще посетим водопада Варовитец!


Описание (по дни)

  Заминаване от Паркинга пред Национален стадион "Васил Левски" в 07:00 часа

 • 1

  Отпътуваме за град Тетевен и района на село Бабинци. Тръгваме по полегат почвен път, който ще ни отведе до китно домашно стопанство. От тук поемаме по „тайна“ пътека, която се вие във вековната букова гора, обграждаща отвесните стени на връх Трескавец, преминаваме през тесен процеп в скалите и излизаме на красиво тревисто плато, заемащо връхната част на Трескавец. Тук водачът ще ни разкаже любопитните легенди, свързани с историята на върха и град Тетевен и ще ни покаже останките от някогашна крепост, охраняваща прохода към върха. Маршрутът ни продължава с изкачване на връх Острич, на който се намира параклиса „Покров Богородичен“. Панорамата, която се открива от терасата пред параклиса в посока Балкана, ще ни остави зашеметени! Върховете се редят от Ботев, през скалистите гребени на Кръстците и Купена, до мощния купол на Вежен, а в далечината се губят чак до Мургаш и Врачанския Балкан! Правим снимки, отпочиваме и се насочваме към мястото за среща с транспорта, който ще ни отведе до центъра на град Тетевен. Ще имаме време да хапнем в одобрено заведение преди да се запътим към втората част от пътуването ни. Ще се изкачим до заслон Опасния зъб, от който се открива красив изглед към върховете, които изкачихме сутринта и към целия град Тетевен. Желаещите ще могат да преминат по метална стълба всечена в скалите и да надникнат от отвесите на местността Равни Камък. Чудесно място за завършек на деня и оттук се спускаме към буса, който ще ни отведе до София. По пътя ще спрем за кратко и ще посетим красивия бигорен водопад Варовитец! Връщане в София около 20:00 часа.

  Денивелация (+): 600 м. Денивелация (-): 600 м. Разстояние: 9 км.


Включва:

 • Транспорт от и до град София
 • Професионален планински водач
 • Планинска застраховка

Не включва:

 • Лични разходи, Храни и напитки по време на програмата
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)

Нужна екипировка

 • Обувки – В зависимост от метеорологичната прогноза и вида на терена, обувките могат да бъдат ниски (половинки или тричетвърти). Може да си вземете сандали или леки маратонки, които да оставите в транспорта и с които да се преобуете след карая на прехода.
 • Осветление – В случай на по-ранно стъмване поради сезона или удължаване на прехода поради форсмажорни обстоятелства, всеки участник трябва да носи осветление – фенерче или челник. Предимствата на челника са повече и екипът на ТрекМания ви препоръчва да ползвате него. В допълнение на това осветлението ще ви е нужно и при приключенията част от серията КемпингМания, многодневните преходи, където в част от хижите няма ток денонощно или когато за даден връх се тръгва преди изгрев.
 • Облекло за дъжд – В зависимост от прогнозите, преходът може да се осъществи във време на дъжд или временни превалявания. За да се подсигурите комфорта и да бъдете сухи по време на пътуването, всеки участник трябва да разполага с дъждобран или водонепромукаеми яке и панталон. Добре е да помислите и за дъждобран за разница, за да сте сигурни, че вещите ви ще останат сухи. Също така може да опаковате вещите си в „суха торба“ вътре в раницата и да си оставите резервни сухи дрехи за преобличане в транспорта за преобличане след прехода.
 • Раница – при еднодневните/двудневните преходи, раницата не трябва да надвишава 40 литра или 7-10 килограма.
 • Съд за вода – Добре е всеки участник да разполага с поне 1,5 литра вода. Преди всеки преход водачът ще ви даде информация за това дали ще има от къде да се налее вода по време на прехода и с минимум колко вода да тръгнете.
 • Храна – Добре е всеки участник да разполага с храна за прехода в зависимост от това какви хранения са включени в програмата. В допълнение съветваме винаги да имате с вас енергийни храни като шоколад, локум, тахан, мед, ядки или др.
 • Облекло подходящо за сезона и съобразено с терена и прогнозата – къси/дълги удобни за трекинг панталони, тениска, полар, яке и бъфче. При съмнения с какво облекло да тръгнете на прехода, не се колебайте да се свържете с водача за съвет.
 • Гети и ръкавици – в зависимост от сезона е добре да разполагате с гети и ръкавици. Обърнете внимание, че гетите се използват не само при сняг, а и при дъжд, за да опазят краката ви сухи. Също така при очаквани ниски температури или обилен дъжд е добре да разполагате с повече от един чифт ръкавици.
 • Щеки – Щеките имат много предимства и са препоръчитителни за всички маршрути с категория динамичен и по-висока.
 • Медикаменти – препоръчително е всеки участник да има медикаменти за най-често срещаните здравни проблеми. В това число: превързочни материали, хапчета за разстройство и обезболяващи.
 • Канче, ножче и лъжичка/виличка – Винаги е добра идея да имате канче или чашка, както и прибори за хранене. Често по време на преходите имаме почивки-изненада за хапване и кафенце

Времето:

Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече