ТрекМаниашки трекове около Яворов - Даутов и Каменишки връх Кончето

Виж снимките

Пригответе се за един дълъг уикенд в Пирин! ТрекМания ви предизвиква с два емблематични траверса по Мраморното било на Северен Пирин! Първият ден ще достигнем до Даутово езеро и оттам ще изкачим изключително панорамния Даутов връх и ще преминем билото до ключовият връх Албутин. Втората част от Пиринското ни приключение ще ни отведе до най-високите части на Мраморното било – Разложки Суходол, Баюви Дупки, Бански Суходол и емблематичното Конче! Пригответе се за два дни здраво ходене и много емоции и адреналин!


Описание (по дни)

  Заминаване от Паркинга пред Национален стадион "Васил Левски" в 14:00 часа

 • 1

  Отпътуваме от София към хижа Яворов в ранния следобед. Пътят ни отвежда навътре в планината и до уютната планинска хижа. Настаняваме се в стая само за групата ни и се отдаваме на почивка с бира в ръка на верандата и с гледка към скалистите ридове. Нощувка.

 • 2

  Ставаме рано и поемаме с леки ранички, пълни основно с вода към долината на Бела река. Полегатата пътека ни отвежда към местността Конарнико, а от нея кратко изкачване – до седловината Ушиците. Правим кратка почивка, хапваме боровинки изобилстващи в района и се отправяме към Даутово езеро. Тук ще имаме възможност да презаредим с вода преди изкачването до билото. На седловината ще можем да оставим раниците преди да се изкачим до Даутов връх. Със своите 2597 метра и леко изнесеното си от главното било разположение, върхът ще ни даде феноменална гледка не само към Рила и Родопите, но и към почти цялото Северно било на Пирин. Оттук поемаме на  юг и правим обзорен траверс през Каменишки връх (2532 метра) и Албутин. Денят вече преваля и е време да се спуснем обратно до хижа Яворов за заслужена почивка и нощувка.

  Денивелация (+): 1400 м. Денивелация (-): 1400 м. Разстояние: 16 км.

 • 3

  Днес ще бъде дълъг ден – ставаме много рано и отново с леки раници започваме изкачване през циркуса на Разложки суходол. Предстои ни въздушен траверс на Мраморното било на Северен Пирин през върховете Разложки суходол, Баюви Дупки и Бански Суходол. Оттук който има сили ще има възможност да премине Кончето, а останалите ще останат за почивка на заслон Кончето. Връщаме се обратно към Баюви дупки и оттук се спускаме към едноименния циркус. Връщаме се през местността Погледец към хижа Яворов. Отпътуване към София и пристигане около 21:00 часа.

  Денивелация (+): 1500 м. Денивелация (-): 1500 м. Разстояние: 16 км.


Включва:

 • Транспорт от и до град София
 • 2 Нощувки на хижа Яворов
 • Професионален планински водач
 • Планинска застраховка

Не включва:

 • Лични разходи
 • Храни и напитки по време на програмата
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства

Нужна екипировка

 • Обувки – В зависимост от метеорологичната прогноза и вида на терена, обувките могат да бъдат ниски (половинки или тричетвърти). Може да си вземете сандали или леки маратонки, които да оставите в транспорта и с които да се преобуете след карая на прехода.
 • Осветление – В случай на по-ранно стъмване поради сезона или удължаване на прехода поради форсмажорни обстоятелства, всеки участник трябва да носи осветление – фенерче или челник. Предимствата на челника са повече и екипът на ТрекМания ви препоръчва да ползвате него. В допълнение на това осветлението ще ви е нужно и при приключенията част от серията КемпингМания, многодневните преходи, където в част от хижите няма ток денонощно или когато за даден връх се тръгва преди изгрев.
 • Облекло за дъжд – В зависимост от прогнозите, преходът може да се осъществи във време на дъжд или временни превалявания. За да се подсигурите комфорта и да бъдете сухи по време на пътуването, всеки участник трябва да разполага с дъждобран или водонепромукаеми яке и панталон. Добре е да помислите и за дъждобран за разница, за да сте сигурни, че вещите ви ще останат сухи. Също така може да опаковате вещите си в „суха торба“ вътре в раницата и да си оставите резервни сухи дрехи за преобличане в транспорта за преобличане след прехода.
 • Раница – при еднодневните/двудневните преходи, раницата не трябва да надвишава 40 литра или 7-10 килограма.
 • Съд за вода – Добре е всеки участник да разполага с поне 1,5 литра вода. Преди всеки преход водачът ще ви даде информация за това дали ще има от къде да се налее вода по време на прехода и с минимум колко вода да тръгнете.
 • Храна – Добре е всеки участник да разполага с храна за прехода в зависимост от това какви хранения са включени в програмата. В допълнение съветваме винаги да имате с вас енергийни храни като шоколад, локум, тахан, мед, ядки или др.
 • Облекло подходящо за сезона и съобразено с терена и прогнозата – къси/дълги удобни за трекинг панталони, тениска, полар, яке и бъфче. При съмнения с какво облекло да тръгнете на прехода, не се колебайте да се свържете с водача за съвет.
 • Гети и ръкавици – в зависимост от сезона е добре да разполагате с гети и ръкавици. Обърнете внимание, че гетите се използват не само при сняг, а и при дъжд, за да опазят краката ви сухи. Също така при очаквани ниски температури или обилен дъжд е добре да разполагате с повече от един чифт ръкавици.
 • Щеки – Щеките имат много предимства и са препоръчитителни за всички маршрути с категория динамичен и по-висока.
 • Медикаменти – препоръчително е всеки участник да има медикаменти за най-често срещаните здравни проблеми. В това число: превързочни материали, хапчета за разстройство и обезболяващи.
 • Канче, ножче и лъжичка/виличка – Винаги е добра идея да имате канче или чашка, както и прибори за хранене. Често по време на преходите имаме почивки-изненада за хапване и кафенце

Времето:

Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече