Трек из пясъците и под звездите в сърцето на Сахара

Виж снимките

Всеки който веднъж е попаднал сред безбрежните пясъци на Сахара, взирал се е в звездите светещи над пясъчните дюни на ерга и е пил чай със свободния народ на туарегите край лагерните им огньове, завинаги остава с копнеж към Пясъчното море! ТрекМания ви предизвиква с едно пътешествие назад в миналото и навътре в пустинята! Ще поемем първоначално по долината на Драа – най-дългата река в Мароко, за да навлезем сред пясъчните дюни на най-голямата пясъчна пустиня в света! За 6 дни ще преминем през пясъчните ергове Захер, Смар и Чегага, следвайки древните пътища на керваните, вървейки редом с камилите ни и наслаждавайки се на един по прост и спокоен живот, заспивайки покрай огньовете и под небето. Разбира се ще прекараме и две нощи в Маракеш и ще поскитаме из суковете му, за да потънем в глъчката на Мароко!


Описание (по дни)

  Заминаване от Летище София, Терминал 2 в 06:00 часа

 • 1

  Отпътуване за Мароко и кацане в Маракеш. Трансфер до хотела ни в центъра на града и настаняване. Вечеря на свободния град в някой от ресторантите обграждащи площада Джемаа ел-Фна. Нощувка.

 • 2

  Днес отпътуваме към границата на пустинята. Предстои ни дълъг 8 часов път, който ще ни отведе към Атласките планини и през прохода Тичка- най-високия проход в Мароко (2260 метра) Оттук поемаме на юг, следвайки посоката на река Драа, извираща от Високия Атлас и навлизаме все по-навътре в Мароко и се доближаваме до пустинята. Около обяд достигаме феноменалната Казба – Аит Бен Хадду, където ще се разходим из тесните ѝ улички и щ обядваме. Следобед продължаваме през град Уарзазат и достигаме границите на Сахара привечер. Тук вече ни очаква керванът ни от камили, туарегските ни водачи и готвач. Камиларите и камилите ще се погрижат за нашия багаж, а ние поемаме на едночасов преход, за да се разтъпчем след дългото возене и за достигане до първия ни лагер в пустинята. Вечеря под звездите и край лагерния лагер и нощувка на палатки.

 • 3

  Събуждаме се от дълбокия сън сред тишината на пустинята. Осъзнаваме, че сънят е реалност и седнали край огъня закусваме и пием чай.  Днес ни предстоят 13 километра по пътя на древните кервани пресичащи Сахара към Мали и Тимбукту. Пътят ни преминава през пясъчни дюни, причудливи скалисти пейзажи и между дървета от акация и тамариск и около обяд достигаме Сиди Наджи – свято място, около което са отсядали керванджиите за почивка. Почиваме и ние и обядваме. Следобед пресичаме множество малки пясъчни дюни и преди залез сме вече в лагера, където ни очакват камилите и запаленият огън. Вечеря под звездите и край лагерния лагер и нощувка на палатки.

 • 4

  Събуждаме се с първите лъчи на слънцето и закусваме. Нашата цел днес е да достигнем Ерг Захер, пясъчно море от високи дюни. Очакват ни около 6 часа преход и 12 километра разстояние. Самият ерг е с дължина от 21 километра, а неговите дюни са едни от най-високите в района. Следобед ще се изкачим на най-високата от тях, за да посрещнем един незабравим залез, над обагрените със златна светлина пясъци! Вечеря под звездите и край лагерния лагер и нощувка на палатки.

 • 5

  Посрещаме изгрева от върха на дюните и се спускаме към лагера а закуска и чай. Днес ни предстои малко по-дълъг преход – цели 15 километра :) Ще прекосим долината на река Драа и ще изследваме няколко изоставени селища по нейното поречие. Нека терминологията не ви заблуждава – тук вода не тече (освен в много редки случаи), а речното корито е засипано с пясъци ;) Обядваме сред развалините засипани с пясъците на времето и поемаме към следващото предизвикателство за деня – Ерг Смар. Пресичаме поредното пясъчно море и достигаме червените дюни на Седрат, а между тях ни очаква лагера. Вечеря под звездите и край лагерния лагер и нощувка на палатки.

 • 6

  Събуждаме се без да бързаме – днес ни очаква кратък преход – само около 10 км. Насочваме се към дюните на Ерг Чегага. Пресичаме пясъците и почиваме под сянката на тамарисковите дървета. Наслаждаваме се на безвремието и за обяд достигаме Ауат Наджи където ще бъде следващия ни лагер. Следобед се разхождаме сред пясъците на Ерг Чегага. Вечеря под звездите и край лагерния лагер и нощувка на палатки.

 • 7

  Днес отново ни предстои 10 километров преход. Целта ни е Ерг Лаабидля, откъдето ще можем да се насладим на страхотни гледки към планините Бани и зелените „гори“ от калотропис, които ги обграждат. Вечеря под звездите и край лагерния лагер и нощувка на палатки сред дюните.

 • 8

  Като всеки сън и тази пустинна мечта трябва да свърши. Джипове ни очакват в края на пясъците, за да ни отведат до Национален Парк Езерото Ирики. Тук през по-влажните периоди от годината се образува плитко езеро сред пясъците, което е дом на мигриращи ята от фламинго, гъски и белочели водни кокошки. Ако имаме късмет може да видим дори щрауси и няколко вида антилопи и газели. Оттук отпътуваме за Маракеш през вече познатия ни проход Тичка. Настаняване в хотел и време за освежаване. Вечеря.

 • 9

  Днес ще посветим денят си на разглеждане на дворците, градините и суковете на Маракеш. Ще пием кафета с кардамон, лимонада с мента и сок от нар и ще пазарауваме сувенири. Последна вечеря в мароканската перла – Маракеш и нощувка.

 • 10

  Полет за България 


Включва:

 • 3 нощувки в хотел
 • 6 нощувки в пустинята на палатки
 • Храната по време на трека в пустинята
 • Камили за багажа и камилари
 • Готвач
 • Местен водач
 • Транспорт съобразно програмата
 • Професионален планински водач
 • Медицинска застраховка

Не включва:

 • Самолетни билети: София – Маракеш– София
 • Допълнителни нощувки преди и след Маракеш, ако полетите го налагат
 • Храна извън пустинята
 • Бакшиши, Лични разходи, Разходи при напускане на програмата по време на пътуването
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)

Нужна екипировка

 • Обувки – В зависимост от метеорологичната прогноза и вида на терена, обувките могат да бъдат ниски (половинки или тричетвърти). Може да си вземете сандали или леки маратонки, които да оставите в транспорта и с които да се преобуете след карая на прехода.
 • Осветление – В случай на по-ранно стъмване поради сезона или удължаване на прехода поради форсмажорни обстоятелства, всеки участник трябва да носи осветление – фенерче или челник. Предимствата на челника са повече и екипът на ТрекМания ви препоръчва да ползвате него. В допълнение на това осветлението ще ви е нужно и при приключенията част от серията КемпингМания, многодневните преходи, където в част от хижите няма ток денонощно или когато за даден връх се тръгва преди изгрев.
 • Облекло за дъжд – В зависимост от прогнозите, преходът може да се осъществи във време на дъжд или временни превалявания. За да се подсигурите комфорта и да бъдете сухи по време на пътуването, всеки участник трябва да разполага с дъждобран или водонепромукаеми яке и панталон. Добре е да помислите и за дъждобран за разница, за да сте сигурни, че вещите ви ще останат сухи. Също така може да опаковате вещите си в „суха торба“ вътре в раницата и да си оставите резервни сухи дрехи за преобличане в транспорта за преобличане след прехода.
 • Раница – при еднодневните/двудневните преходи, раницата не трябва да надвишава 40 литра или 7-10 килограма.
 • Съд за вода – Добре е всеки участник да разполага с поне 1,5 литра вода. Преди всеки преход водачът ще ви даде информация за това дали ще има от къде да се налее вода по време на прехода и с минимум колко вода да тръгнете.
 • Храна – Добре е всеки участник да разполага с храна за прехода в зависимост от това какви хранения са включени в програмата. В допълнение съветваме винаги да имате с вас енергийни храни като шоколад, локум, тахан, мед, ядки или др.
 • Облекло подходящо за сезона и съобразено с терена и прогнозата – къси/дълги удобни за трекинг панталони, тениска, полар, яке и бъфче. При съмнения с какво облекло да тръгнете на прехода, не се колебайте да се свържете с водача за съвет.
 • Гети и ръкавици – в зависимост от сезона е добре да разполагате с гети и ръкавици. Обърнете внимание, че гетите се използват не само при сняг, а и при дъжд, за да опазят краката ви сухи. Също така при очаквани ниски температури или обилен дъжд е добре да разполагате с повече от един чифт ръкавици.
 • Щеки – Щеките имат много предимства и са препоръчитителни за всички маршрути с категория динамичен и по-висока.
 • Медикаменти – препоръчително е всеки участник да има медикаменти за най-често срещаните здравни проблеми. В това число: превързочни материали, хапчета за разстройство и обезболяващи.
 • Канче, ножче и лъжичка/виличка – Винаги е добра идея да имате канче или чашка, както и прибори за хранене. Често по време на преходите имаме почивки-изненада за хапване и кафенце
Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече