Траверс и зимна нощувка на Руен – незабравими изгрев и залез!

Виж снимките

ТрекМания ви предизвиква с едно яко зимно приключение в Осогово! Предстои ни да направим пълен траверс на планината и първенецът и връх Руен! Ще изкачим последователно върховете Къркулиците, Църни Камък, скалистия Шапка и разбира се Мали Руен. Ще стъпим зимно на най-високия връх в Осогово – Руен, ще изпратим залеза и ще посрещнем изгрева от неговото обзорно чело, ще прекараме една незабравима нощ в заслона на върха, а при подходящи снежни условия приключенски настроените ще могат да изградят иглу и да спят в него! На следващия ден ще се спуснем по мощното северно било на планината преминавайки през връх Таштепе, предоставящ феноменална гледка към мощното било на планината! Готов ли си за максимално зимно изживяване!


Описание (по дни)

  Заминаване от Паркинга пред Национален стадион "Васил Левски" в 07:00 часа

 • 1

  Отпътуваме за хижа Осогово. Стягаме раниците, снегоходките и екипировката и поемаме към местността Бег бунар. Оттук ни предстои преминаване на основното било на Осогово и последователно изкачване на върховете Къркулиците, Църни Камък, скалистия Шапка и разбира се Мали Руен. Лятото част от тях могат да се пропуснат, но не и сега - ще се насладим на гледката от котата на всеки един от тях! Следобед достигаме и първенеца на планината – връх Руен! Тук се разполагаме в заслона, изграден на самия връх и поддържан съвестно от местни планинари. Разбира се, ангажираме се след нас да го оставим в безупречно състояние! Разпъваме шалтетата и спалните чували, които си носим за целта и излизаме навън, за да се насладим на величествената панорама от върха! Ако снежните условия са подходящи, може да изградим иглута и по-приключенски настроените да нощуват в тях. Имаме време да се насладим на залеза, а по-късно и на феноменалната звездна нощ, преди да потънем в заслужен сън и почивка.

  Денивелация (+): 800 м. Денивелация (-): 150 м. Разстояние: 11 км.

 • 2

  Ставаме за изгрева и го посрещаме с чаша горещо кафе или чай. Предстои ни преход по страничното северно било на планината – по самата граница на България! Оттук гледките които се разкриват към главното било са нестандартни и не по-малко впечатляващи! В допълнение ще имаме възможност да се насладим на панорами към високите Македонски планини и да изкачим връх Таштепе. В ранния следобед достигаме подножието на планината и се отправяме към любимото ни заведение в Кюстендил, за да похапнем заслужено след епичния зимен уикенд в Осогово! Отпътуваме към София и пристигаме около 19:00 часа.

  Денивелация (+): 150 м. Денивелация (-): 1400 м. Разстояние: 12 км.


Включва:

 • Транспорт от и до град София
 • Професионален планински водач
 • Снегоходки по преценка на ТрекМания
 • Планинска застраховка

Не включва:

 • Спален чувал и шалте
 • Лични разходи
 • Храни и напитки по време на програмата
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)
Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече