Того, Бенин и Гана – Най-атрактивните Вуду Фестивали и Церемонии

Виж снимките

Всички сме чували за вуду религията, която обичайно ни се представя във филми на ужасите или в гротескни форми. В Западна Африка обаче, вуду е практикуваща се религия с много традиции, символика, мистерии, церемонии и разбира се – фестивали! Каним ви на едно удивително пътешествие във времето и пространството, което ще ни отведе в малките държави Того, Бенин и Гана. Тук ще вземем участие и ще станем свидетели на едни от най-големите и важни фестивали и ритуали в тези държави, ще се срещнем с едни от последните и най-могъщи Африкански монарси и ще видим техните световно известни бижута и дворцови свити. Ще опознаем начина на живот и бира на древни племена и ще се насладим на всичкия разкош, разноцветност и разнообразие, което може да ни предложи Мама Африка!


Описание (по дни)

  Заминаване от Паркинга пред Национален стадион "Васил Левски" в 12:00 часа

 • 1

  Отпътуваме за столицата на Того - град Ломе през Истанбул и кацаме късно вечерта. Тук вече ни очакват местните доверени партньори, които ще ни откарат в хотела за първата ни вечер в Западна Африка. Вечеря на свободна консумация и нощувка.

 • 2

  Ставаме рано и след закуска се отправяме на разходка из столицата. Ломе е единственият африкански град, който е бил владение на Германците, Англичаните и Французите. Също така е една от малкото столици в света, която се намира на границата с друга държава. Местоположението и историята му са довели до развитието на уникална самоличност, оказваща влияние както на начина на живот на хората, така и на архитектурата! Ломе е кръстопът на търговия и култури, правещи го космополитен макар и малък по размер. Ще посетим централния пазар със прочутите си 'Нана Бенц' - жени контролиращи търговията със скъпи платове идващи от Европа и продавани в цяла Западна Африка. Ще посетим и колониалния квартал, където са запазени сгради от недалечното минало на страната. За финал ще посетим и пазара за фетиши и магии, където лесно можем да намерим феноменално разнообразие от нужните съставки за любовни отвари и магически заклинания. Продължаваме към малко село, където ще се присъединим към първата ни вуду церемония - дивият ритъм на барабаните и песнопенията на магьосниците, викат вуду духовете, които обладават част от танцьорите.  Те изпадат в дълбок транс, който лесно може да се разпознае по подбелването на очите, гримасите на лицето, конвулсиите на тялото и безчувствеността към болка и огън. Сакпата, Хевиессо, Мами Уотър са само част от божествата, които могат да бъдат призовани. В това малко село, пропито с магичната атмосфера на церемонията, най-накрая ще разберем какво имат предвид хората, когато казват 'Във вашите църкви, вие се молите на Бог, в нашите вуду олтари ние ставаме Богове!' Късно следобед отпътуваме за Гранд Попо в Бенин и се настаняваме в комфортен хотел близо до морето. Включен пълен пансион за деня. Нощувка.

 • 3

  Ставаме с първите лъчи на слънцето - днес е най-вълнуващия ден от пътешествието ни! На всеки 10 януари, в Бенин е Национален празник, почитащ традиционните вярвания и религии. Ще започнем  деня с посещение на малко село, където денят се чества по по-автентичен начин и големите тълпи от туристи липсват.  На по-личната вуду церемония, която ще посетим ще се насладим на автентични танци със свещени маски, вуду последователи със разноцветни костюми и червени пера, висши анимистични жреци и техните придворни посветени, които свирят на барабани и танцуват, а ентусиазираните тълпи от местни участват в танците.  По късно отпътуваме за Уида (Ouidah) и най-извесния фестивал в цялата страна и вероятно в цяла западна Африка. Тук се състоят церемонии, привличайки хиляди специалисти, традиционни вождове и жреци. Ще видим и различни видове маски, а вуду вождовете от висок ранг ще бъдат и с традиционните си костюми. Вечерта отпътуваме за Котону за настаняване в хотел и нощувка.

 • 4

  Днес отпътуваме за езерото Нокуе и оттам с моторизирана лодка ще достигнем село Ганвие – най-голямото и най-красиво наколно селище в Африка. Приблизително 25000-те жители от етническата група Тофиноу строят своите дървени хижи върху тикови колове и основното им препитание е риболова. Ганвие е успяло да съхрани своите традиции и околна среда, въпреки голямото присъствие на хора и туристи, а езерото все още е чисто и пълно с риба. Ежедневния живот преминава върху издълбани от дънери канута, в които възрастни и деца гребат с лекота използвайки разноцветни гребла. Върху тези канута мъжете ловят риба, жените показват стоките си на „плаващия пазар“, а децата ходят на училище или играят. След като се завърнем на твърда земя отпътуваме за Абомей, където ще посетим Кралския дворец и ще се разходим из други интересни места в автентичния Абомей. Нощувка в хотел.

 • 5

  Днес е неделя и ще присъстваме на на служба на култа на Небесната църква Христова. Десетки хора облечени в бяло се събират за cинкретична молитва, в която християнските символи и анимистичните символи се събират в една жива фиеста, в която се открояват сцени на молитви и обладаване. Ще видим също и как висш последовател на бог Сакпата, богът на Едрата Шарка, танцува с гърди покрити с огърлици от мидени черупки, както и танци с хумористични маски и акробатични танци на кокили. Оттук се отправяме на дълго пътуване до Сокоде в Северно Того. Вечерта достигаме до село Тем къде ще открием Огнения танц! В центъра на селото е напален огромен огън на който се проектират силуетите на участниците в танца. Те танцуват в хипнотичния ритъм на барабаните, и в сублимните моменти скачат към горящите въглени, взимайки ги с ръце ги разнасят по тялото си, а някои дори ги слагат в устите си или директно ги гълтат. Всичко това се случва без да се нараняват или да показват признаци на болка. Дали е въпрос на смелост? Магия или духове, които ги пазят огъня? Елате и разберете сами. Нощувка в базов хотел.

 • 6

  Сутринта ще се насладим на лесна разходка за опознаване на начина на живот в село Кабие на върха на хълмовете, където ще бъдем топло посрещнати. Къщите на Кабие се наричат Соукала и представляват няколко кирпичени къщи съединени със стена – всяка къща е владение на фамилен патриарх. В селищата разположени на върха на хълмовете, жените са грънчари, използващи наследствени техники без ползването на колело, а мъжете са ковачи които обработват желязото с големи камъни вместо с чукове, както в ранната Каменна епоха. Нощувка в хотел в село Дефале.

 • 7

  Отпътуваме на север от Кара и навлизаме в долината Тамберма, където местните живеят в кирпичени замъци! Формите на жилищата са на малки средновековни замъци и са сред най-красивите примери на африканска архитектура. Всъщност къщите са построени на ръка, слой глина след слой глина, добавяйки кални топки и оформяйки ги според предварителния план на къщата. В селищата има и големи олтари с фалически форми, които се намират пред входа на всеки дом. С позволени дадено ни от старейшините на селото ще влезем в някои от домовете, за да разберем по-добре тяхната функционалност и удобство. Всъщност къщите им се явяват форма на защита от собствената им космология – приземния етаж, със своята тъмнина символизира смъртта и е място за предците. Вторият етаж, отворен към небето символизира живота и е място където бабите пазят бебетата, докато разберат кой от предците им се е завърнал в тях за нов живот – само тогава на бебето ще е позволено да напусне терасата. Всички – семейството, храната и добитъка се намират във вътрешната страна на укреплението – защита срещу евентуална атака от врагове. С векове, тези хора са търсели убежище по върховете на планините Атакора избягвайки мюсюлманските търговци на роби, идващи от север. Връщане в хотела за нощувка.

 • 8

  Днес напускаме пределите на Бенин и се завръщаме към Того. Предстои ни дълго пътуване, цел на което е района на Кпалиме – град с богато колониално минало, който сега е важен център за производство и търговия на какао и кафе. Ще посетим околните хълмове и ферми и ще достигнем до ръба на тропическата гора. С помощта на местен ентомолог ще потърсим интересни видове насекоми и пеперуди, обитаващи този район. Нощувка в хотел.  

 • 9

  Днес ни предстои да влезем в третата от държавите, които ще посетим в това пътуване – Гана. Пресичаме границата и продължаваме към региона Волта. Следва посещение на племето Кробо, прочуто с производството на стъклени мъниста. Кробо произвеждат и носят стъклени маниста по церемониални и естетически причини. Ще посетим общност от артисти на мъниста и дори ще се опитаме да си направим сами мъниста. Занаятчиите произвеждат мънистата, следвайки стъпките на традицията предавана от стотици години. Те използват стъкло от скрап, което стриват на фина пудра. Стъклената пудра се оформя в шарки и се слага в глинени калъпи покрити с каолин. След това се пекат, измиват и дооформят. Нощувка в хотел в района.

 • 10

  След закуска отпътуваме за Кумаси – историческата и духовна столица на древната империя Ашанти. Ашанти е била една от най-силните империи и кралства в Авфрика межди 1670 и 1957 година, когато британския Златен бряг става Гана. Почитта която днес отдават на Асантехене (краля) е най-доброто свидетелство за миналото величие и мощ на все още силните Ашанти. С около 2 милиона души население, Кумаси е разпрострян на широко град, с уникален централен пазар – един от най-големите в Африка. Всякакви видове изделия на Ашанти занаятите могат да се намерят тук – кожени изделия, грънци, мъниста, текстил, заедно с голямо разнообразие от тропически плодове и зеленчуци. Програмата ни включва посещение на Културния център Ашанти – богата колекция от артефакти, помещаваща се в чудесно изработена репродукция на къща от времето на империята. Следобед при възможност може да участваме в традиционно Ашанти погребение, на което оплаквачите носят красиви червени и черни тоги. Ние го наричаме погребение, но за местните това е празненство/честване – церемония благодарение на която починалият се завръща като праотец на земята, за да пази семейството. Близките и приятелите се събират, говорят си и отпразнуват паметта на починалия. Вождът пристига заобиколен от свитата си под сянката на огромен чадър, докато барабани отмерват ритъма на танцьорите, чиито движения имат богат военен и еротичен смисъл. Нощувка в хотел.

 • 11

  Днес е много специален ден в Купаси, защото се провежда Акуасидае. Това е фестивал от Календара на Ашанти, който се провежда в Кралския дворец. Ще присъстваме на много стара традиционна церемония в едно от последните Африкански кралства, в което все още се практикуват древните ритуали в тяхната цялост. По време на тържеството кралят стои под голям цветен чадър, обвит в цветни платове и масивни древни бижута (Златните бижута на Ашанти се смятат за шедьоври на Африканското изкуство), обграден от старейшини и местни знаменитости, които държат златните символи на властта. Разположението и отдалечеността от владетеля указват кой каква роля и позиция имат в кралския двор. Церемонията започва с процесия, на която участниците носят дарове, разказвачи рецитират делата на предишните крале и се състои от – свирещи на барабани и тромпети от слонова кост, носители на мечове, въоръжени стражи, носители на щраусови пера, жреци и магьосници и пищни жени облечени в шарени дрехи и танцуващи еротични танци. Кралицата Майка също се присъединява към церемонията с нейния двор. Предстои ни да изпитаме разкоша и наситената атмосфера на една от последните Африкански монархии! За финал ще посетим Кралския музей, съдържащ уникална колекция от златни бижута, носени от монарсите на Ашанти. Нощувка в хотел

 • 12

  Днес отпътуваме към бреговете на Гана, известен като Златния Бряг, където в миналото е имало над 50 древни укрепления и замъци, останки от търговията със злато, слоново кост и роби. Достигаме замъка Елмина – най-старата европейска постройка в Африка, издигната от Португалците през 15 век. В различните периоди, замъкът е бил използван като склад в търговията на злато, слонова кост и най-накрая на роби. Замъкът днес е реновиран и е част от Световното културно наследство на ЮЕНСКО. Старото холандско гробище на Елмина датира от 1806 година. Извън замъка има вълнуващо рибарско селище с многобройни цветни рибарски лодки – всеки ден тези дървени пироги управлявани от умели рибари навлизат в океана и борейки се със силните течения и вълни се борят за препитанието си. В близкото село ще видим и Посубан – олтарите на древните Асафо – войни, които тук са пренасяли в жертва своите дарове. Нощувка в хотел.

 • 13

  След закуска отпътуваме за столицата на Гана – Акра. Тя е запазила своята уникална идентичност, въпреки бързото развитие на града през последните десетилетие и строежа на големи булеварди и модерни сгради.  Луксозната административна част, осеяна с елегантни вили ни напомнят, че някога това е било една от най-процъфтяващите колонии в Африка. Ще обиколим Джеймс Таун квартала, населяван от хората Га. На брега на океана е мястото където живота на местните хора се разгръща напълно. – град в самия град! Тук всички икономически дейности следват съвсем различни правила от тези в модерния град, само на стотина метра оттук. Ще посетим работилница специализирана в изработването на фантастични ковчези – занаятчиите успяват да ги оформят в различни форми – плодове, животни, риби, коли, самолети.... граница е само въображението ви! От Акра тези ковчези пътуват по целия свят, а някои са част от изложби и музеи. Вечерен трансфер до летището за полет към България.


Включва:

 • Наземен транспорт съобразно програмата
 • Настаняване: 12 нощувки в двойни стаи в хотели (доплащане за ед.стая – 440 евро)
 • Всички хранения (без тези в деня на пристигане и обяда и вечерята последния ден)
 • Местен английско говорящ водач
 • Български водач
 • Туровете и посещенията според програмата
 • Минерална вода по време на трансферите с бус
 • Входни такси за посещение на парковете, туристическите забележителности и церемониите описани в програмата
 • Медицинска застраховка „Пътуване в Чужбина“

Не включва:

 • Междунородни полети
 • Такси за издаване на визи
 • Храни извън описаното и напитки по време на храненията
 • Такси за снимки, бакшиши за шофьори, носачи, водачи и хотелски персонал
 • Лични разходи и разходи при напускане на програмата по време на пътуването
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)

Краен срок за записване 30 август!

Тъй като трябва да се сдобием с визи за трите държави, включването до тази дата гарантира достатъчно време за организация.

- Виза за Гана - получава се от Почетното консулство на Гана в София. Препоръчителна ваксинация за Жълта Треска

- Виза за Того - Визата се издава от Посолството на Того в Берлин (паспортите се пращат по пощата). Препоръчителна ваксинация за Жълта Треска

- Виза за Бенин - подава се заявление по интернет за Visa on arrival. Препоръчителна ваксинация за Жълта Треска

Нужна екипировка

 • Обувки – В зависимост от метеорологичната прогноза и вида на терена, обувките могат да бъдат ниски (половинки или тричетвърти). Може да си вземете сандали или леки маратонки, които да оставите в транспорта и с които да се преобуете след карая на прехода.
 • Осветление – В случай на по-ранно стъмване поради сезона или удължаване на прехода поради форсмажорни обстоятелства, всеки участник трябва да носи осветление – фенерче или челник. Предимствата на челника са повече и екипът на ТрекМания ви препоръчва да ползвате него. В допълнение на това осветлението ще ви е нужно и при приключенията част от серията КемпингМания, многодневните преходи, където в част от хижите няма ток денонощно или когато за даден връх се тръгва преди изгрев.
 • Облекло за дъжд – В зависимост от прогнозите, преходът може да се осъществи във време на дъжд или временни превалявания. За да се подсигурите комфорта и да бъдете сухи по време на пътуването, всеки участник трябва да разполага с дъждобран или водонепромукаеми яке и панталон. Добре е да помислите и за дъждобран за разница, за да сте сигурни, че вещите ви ще останат сухи. Също така може да опаковате вещите си в „суха торба“ вътре в раницата и да си оставите резервни сухи дрехи за преобличане в транспорта за преобличане след прехода.
 • Раница – при еднодневните/двудневните преходи, раницата не трябва да надвишава 40 литра или 7-10 килограма.
 • Съд за вода – Добре е всеки участник да разполага с поне 1,5 литра вода. Преди всеки преход водачът ще ви даде информация за това дали ще има от къде да се налее вода по време на прехода и с минимум колко вода да тръгнете.
 • Храна – Добре е всеки участник да разполага с храна за прехода в зависимост от това какви хранения са включени в програмата. В допълнение съветваме винаги да имате с вас енергийни храни като шоколад, локум, тахан, мед, ядки или др.
 • Облекло подходящо за сезона и съобразено с терена и прогнозата – къси/дълги удобни за трекинг панталони, тениска, полар, яке и бъфче. При съмнения с какво облекло да тръгнете на прехода, не се колебайте да се свържете с водача за съвет.
 • Гети и ръкавици – в зависимост от сезона е добре да разполагате с гети и ръкавици. Обърнете внимание, че гетите се използват не само при сняг, а и при дъжд, за да опазят краката ви сухи. Също така при очаквани ниски температури или обилен дъжд е добре да разполагате с повече от един чифт ръкавици.
 • Щеки – Щеките имат много предимства и са препоръчитителни за всички маршрути с категория динамичен и по-висока.
 • Медикаменти – препоръчително е всеки участник да има медикаменти за най-често срещаните здравни проблеми. В това число: превързочни материали, хапчета за разстройство и обезболяващи.
 • Канче, ножче и лъжичка/виличка – Винаги е добра идея да имате канче или чашка, както и прибори за хранене. Често по време на преходите имаме почивки-изненада за хапване и кафенце
Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече