Тимфи - най-красивата Гръцка планина

Виж снимките

Със своите мурови гори, скални ръбове и величествени върхове Олимп е най-високата планина в Гърция напълно заслужавайки си тази титла. И все пак той не може да се мери с неподправената красота на една малка планина в северозападна Гърция. Китни старинни селца са накацали по склоновете й, обграждат я, главозамайващите отвеси на едни от най-дълбоките каньони в Европа, зелени ливади изпъстрени с цветя покриват платата й, а скалистите и обзорни върхове се оглеждат в сини езера! Звучи като Швейцария? Не, това е Тимфи – най-красивата планина в Гърция и цел на нашето пътешествие, съчетаващо вдъхновяващи пешеходни преходи, рафтинг в синьозелените води на Викос и вкусна местна храна!


Описание (по дни)

  Заминаване от Паркинга пред Национален стадион "Васил Левски" в 06:30 часа

 • 1

  Отпътуваме за Йоанина и оттам за сърцето на планината Тимфи – района на каньона Викос. Настаняваме се в хотел/къща за гости (двойни и тройни стаи с баня и тоалетна) в село Аристи. Вечеря на свободна консумация в местен ресторант със страхотна храна и нощувка.

 • 2

  След закуска отпътуваме за района на село Микро Папинго, откъдето започва нашия преход. Предстои ни изкачване по широка пътека в подножието на извисяващата се над нас западна сетна на връх Астрака. След около 3 часа достигаме хижа Астрака и се настаняваме. Следобед ще моежм да се разходим до връхето над хижата, високо около 2200 метра и само на 300 метра денивелация от хижата. Вечерта хапваме на верандата на хижата с гледка към почервенелия от залеза връх Астрака и езерото Ксеролимни ширнало се в краката ни.

  Денивелация (+): 950 м. Денивелация (-): 0 м. Разстояние: 5 км.

 • 3

  Ставаме рано – днес ще изкачим най-високия връх в планината. След кратко слизане до езерото Ксеролимни започваме да се провираме през удивителен лабиринт. Изваяни от водата варовикови скали с причудливи форми се редуват със зелени поляни осеяни със стотици цъфнали в най-различни цветове цветя. Ще видим и множество фосили, останки от отминали епохи, и така неусетно ще достигнем до седловината преди върха. От ръба на билото ще се открие панорама към втората по височина планина в Гърция – Смоликас и на този впечатляващ фон изминаваме последните метри преди върха. Връх Гамила (2497 метра) и неговите панорами ще ни оставят зашеметени. Десетки планини и върхове ни заобикалят, в краката ни зее бездната на каньона Ааос, а ние пийваме традиционните кафе или чай... Идилия! Спускаме се обратно към хижата като за всички, които имат сили сме приготвили допълнителна изненада - ще посетим езерото Драколимни и ще научим тайната на името му! Езерото се намира само на няколко метра от изсечените като от гигантски нож отвесни стени на планината, пропадащи към каньона Ааос. Гледката е уникална и на малко други места в Европа може да видите нещо подобно. Връщаме се в хижата и се отдаваме на заслужена почивка.

  Денивелация (+): 1200 м. Денивелация (-): 1200 м. Разстояние: 14 км.

 • 4

  След закуска се спускаме към мястото за среща с транспорта. Предстои ни посещение на някои от най-красивите панорамни места на каньона Викос. Започваме с разходка из китното селце Монодендри. Ще пийнем гръцко кафе под многовековния чинар в центъра на площада, ще се разходим из малките криви калдъръмени улички и ще посетим скрития от хорски очи манастир Света Параскева. Манастирът е всечен в самата скала, пропадаща стотици метри към дъното на каньона. Следва посещение на известна панорамна площадка, разположена над селото, от която ще имаме възможност отново да видим каньона в цялото му величие. В допълнение на това обаче пред нас ще се разкрие една нова и запленяваща гледка – тази към високите върхове на планината Тимфи и зелените пасища в подножието им! Отпътуваме за Йоанина и посещаваме пещерата Перама разположена в покрайнините на езерото Памвотида. Настаняваме се в хотел в района на Йоанина и вечерта ще хапнем в изпитан местен ресторант в града. Нощувка.

  Денивелация (+): 0 м. Денивелация (-): 950 м. Разстояние: 5 км.

 • 5

  Отпътуване за България


Включва:

 • Транспорт съобразно описаната програма
 • 2 нощувки в хотели
 • 2 нощувка в хижи
 • Професионален български планински водач (двама)
 • Всички разходи на водача
 • Застраховка „Асистанс при пътуване в чужбина“

Не включва:

 • Храна по време на екскурзията
 • Такси за посещение на туристически обекти, музеи, забележителности и Рафтинг
 • Бакшиши, Лични разходи, разходи при напускане на програмата по време на пътуването
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)

Нужна екипировка

 • Обувки – В зависимост от метеорологичната прогноза и вида на терена, обувките могат да бъдат ниски (половинки или тричетвърти). Може да си вземете сандали или леки маратонки, които да оставите в транспорта и с които да се преобуете след карая на прехода.
 • Осветление – В случай на по-ранно стъмване поради сезона или удължаване на прехода поради форсмажорни обстоятелства, всеки участник трябва да носи осветление – фенерче или челник. Предимствата на челника са повече и екипът на ТрекМания ви препоръчва да ползвате него. В допълнение на това осветлението ще ви е нужно и при приключенията част от серията КемпингМания, многодневните преходи, където в част от хижите няма ток денонощно или когато за даден връх се тръгва преди изгрев.
 • Облекло за дъжд – В зависимост от прогнозите, преходът може да се осъществи във време на дъжд или временни превалявания. За да се подсигурите комфорта и да бъдете сухи по време на пътуването, всеки участник трябва да разполага с дъждобран или водонепромукаеми яке и панталон. Добре е да помислите и за дъждобран за разница, за да сте сигурни, че вещите ви ще останат сухи. Също така може да опаковате вещите си в „суха торба“ вътре в раницата и да си оставите резервни сухи дрехи за преобличане в транспорта за преобличане след прехода.
 • Раница – при еднодневните/двудневните преходи, раницата не трябва да надвишава 40 литра или 7-10 килограма.
 • Съд за вода – Добре е всеки участник да разполага с поне 1,5 литра вода. Преди всеки преход водачът ще ви даде информация за това дали ще има от къде да се налее вода по време на прехода и с минимум колко вода да тръгнете.
 • Храна – Добре е всеки участник да разполага с храна за прехода в зависимост от това какви хранения са включени в програмата. В допълнение съветваме винаги да имате с вас енергийни храни като шоколад, локум, тахан, мед, ядки или др.
 • Облекло подходящо за сезона и съобразено с терена и прогнозата – къси/дълги удобни за трекинг панталони, тениска, полар, яке и бъфче. При съмнения с какво облекло да тръгнете на прехода, не се колебайте да се свържете с водача за съвет.
 • Гети и ръкавици – в зависимост от сезона е добре да разполагате с гети и ръкавици. Обърнете внимание, че гетите се използват не само при сняг, а и при дъжд, за да опазят краката ви сухи. Също така при очаквани ниски температури или обилен дъжд е добре да разполагате с повече от един чифт ръкавици.
 • Щеки – Щеките имат много предимства и са препоръчитителни за всички маршрути с категория динамичен и по-висока.
 • Медикаменти – препоръчително е всеки участник да има медикаменти за най-често срещаните здравни проблеми. В това число: превързочни материали, хапчета за разстройство и обезболяващи.
 • Канче, ножче и лъжичка/виличка – Винаги е добра идея да имате канче или чашка, както и прибори за хранене. Често по време на преходите имаме почивки-изненада за хапване и кафенце

Времето:

Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече