Тетевенска Баба, Картала, Паскал и Косица - по билото на зимния Балкан

Виж снимките

Едно широко високопланинско плато се издига на почти 2000 метра на самото било на Балкана! Тук някога е имало просторна хижа и още по-големи надежди, но сега има руини, около които скитат полудиви коне и понякога туристи. Това са хижа Планински Извори и местността Гьолджука. Около тях се издигат някои от двухилядниците на Стара планина – Тетевенска Баба, Картала, Паскал… Отправяме се на едно зимно приключение по пределите на резерват Боатина и по централното Старопланинско било, за да опознаем тази удивителна част на Стара планина и да се насладим на великолепни заснежени върхове и гледки!


Описание (по дни)

  Заминаване от Паркинга пред Национален стадион "Васил Левски" в 07:00 часа

 • 1

  Отпътуваме за района на Дивчовото. Нарамваме раниците, слагаме снегоходките и навлизаме във вековните гори по северните склонове на Балкана. Пътеката ни води плавно нагоре по разлято планинско било и след около 2 часа достигаме нашият „Базов лагер“ – хижа Момина поляна. Настаняваме се, обядваме и оставяме целият си излишен багаж, който няма да ни трябва за изкачването към билото. Предстои ни изкачване на връх Тетевенска Баба – единият от гигантите в тази част на Златишко-Тетевенска планина. Стръмно изкачване, започващо от хижата, ни отвежда до просторното плато и местността Гьолджука. Пресичаме го на изток и се залавяме с финалния стръмен баир. Кота 2070 – на върха сме! Великолепна панорама се ширва във всички посоки – присядаме за почивка и да ѝ се насладим! След заслужена доза снимки се отправяме обратно към хижата. Залезът ни заварва в района на връх Момин чукар, където поспираме за последната доза снимки, преди уютната вечер в хижа Момина поляна. Нощувка.

  Денивелация (+): 1200 м. Денивелация (-): 600 м. Разстояние: 14 км.

 • 2

  Ставаме рано и закусваме – днес ни предстои още един дълъг ден изпълнен с гледки и предизвикателства. Взимаме си целият багаж и поемаме по вече утъпканата ни пъртина към Гьолджука. Първият ни връх за деня е Картала (2035 метра) – издигащ се директно над хижата. Попиваме с очи страхотните гледки на Старопланинското било огрявано от сутрешните лъчи. Оттук билото се стеснява и ние поемаме по него на запад. Изкачваме последователно върховете Паскал и Косица и се любуваме на мъглите стелещи се на юг по Златишкото поле. Правим финални снимки от билото и се насочваме на север, по обзорен рид, отвеждащ ни обратно към мястото за среща с транспорта. В късния следобед отпътуваме за София.

  Денивелация (+): 500 м. Денивелация (-): 1300 м. Разстояние: 14 км.


Включва:

 • Транспорт от и до град София
 • Нощувка в хижа Момина поляна
 • Професионален планински водач
 • Планинска застраховка

Не включва:

 • Лични разходи
 • Храни и напитки по време на програмата
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)

Нужна екипировка

 • Обувки – В зависимост от метеорологичната прогноза и вида на терена, обувките могат да бъдат ниски (половинки или тричетвърти). Може да си вземете сандали или леки маратонки, които да оставите в транспорта и с които да се преобуете след карая на прехода.
 • Осветление – В случай на по-ранно стъмване поради сезона или удължаване на прехода поради форсмажорни обстоятелства, всеки участник трябва да носи осветление – фенерче или челник. Предимствата на челника са повече и екипът на ТрекМания ви препоръчва да ползвате него. В допълнение на това осветлението ще ви е нужно и при приключенията част от серията КемпингМания, многодневните преходи, където в част от хижите няма ток денонощно или когато за даден връх се тръгва преди изгрев.
 • Облекло за дъжд – В зависимост от прогнозите, преходът може да се осъществи във време на дъжд или временни превалявания. За да се подсигурите комфорта и да бъдете сухи по време на пътуването, всеки участник трябва да разполага с дъждобран или водонепромукаеми яке и панталон. Добре е да помислите и за дъждобран за разница, за да сте сигурни, че вещите ви ще останат сухи. Също така може да опаковате вещите си в „суха торба“ вътре в раницата и да си оставите резервни сухи дрехи за преобличане в транспорта за преобличане след прехода.
 • Раница – при еднодневните/двудневните преходи, раницата не трябва да надвишава 40 литра или 7-10 килограма.
 • Съд за вода – Добре е всеки участник да разполага с поне 1,5 литра вода. Преди всеки преход водачът ще ви даде информация за това дали ще има от къде да се налее вода по време на прехода и с минимум колко вода да тръгнете.
 • Храна – Добре е всеки участник да разполага с храна за прехода в зависимост от това какви хранения са включени в програмата. В допълнение съветваме винаги да имате с вас енергийни храни като шоколад, локум, тахан, мед, ядки или др.
 • Облекло подходящо за сезона и съобразено с терена и прогнозата – къси/дълги удобни за трекинг панталони, тениска, полар, яке и бъфче. При съмнения с какво облекло да тръгнете на прехода, не се колебайте да се свържете с водача за съвет.
 • Гети и ръкавици – в зависимост от сезона е добре да разполагате с гети и ръкавици. Обърнете внимание, че гетите се използват не само при сняг, а и при дъжд, за да опазят краката ви сухи. Също така при очаквани ниски температури или обилен дъжд е добре да разполагате с повече от един чифт ръкавици.
 • Щеки – Щеките имат много предимства и са препоръчитителни за всички маршрути с категория динамичен и по-висока.
 • Медикаменти – препоръчително е всеки участник да има медикаменти за най-често срещаните здравни проблеми. В това число: превързочни материали, хапчета за разстройство и обезболяващи.
 • Канче, ножче и лъжичка/виличка – Винаги е добра идея да имате канче или чашка, както и прибори за хранене. Често по време на преходите имаме почивки-изненада за хапване и кафенце

Времето:

Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече