Светилищата на Бойково и отвесите на Момина скала

Виж снимките

Исторически и географски е обусловено, по южните склонове на Родопите и в равнината под тях, да има десетки и стотици древни светилища! Тази традиция по-късно се възприема и от християнството и днес в тези райони са съсредоточени хиляди църкви и параклиси. ТрекМания ви кани на вдъхновяваща пролетна разходка до района на село Бойково и Храбрино. Ще издирим мистичната скала Линът, за да видим изсечените в камъка „вани“ и улеи свързвани с брата на Орфей - Лин. Ще посетим още светилището Свети Дух и няколко от всичките 13 параклиса на селото. Ще посетим и църквата „Света Богородица“, изградена високо в планината на горист връх и ще разгледаме храма „Свети Атанас“ – една от най-старата в района! За финал ще се разходим до Момина скала, където шеметните ѝ отвеси, високи стотици метри, издигащи се над Пепелашка река, ще спрат дъха ни и ще ни замаят главата!


Описание (по дни)

  Заминаване от Паркинга пред Национален стадион "Васил Левски" в 07:00 часа

 • 1

  Отпътуване за село Бойково. Днес ще преминем по потайни горски пътеки, полегати черни пътища, просторни букови гори и зелени горски поляни, за да достигнем до редица светилища и параклиси в района на Бойково. Ще започнем с интересното скално образувание Грозден камък, разположен в подножието на връх Свети Архангел. Оттук пътеката ни отвежда до неестествено поставена в гората скала, висока десетки метри. На върхът ѝ, изгладен от човешка ръка, ще видим идеално изсечена каменна „вана“ с улеи и жлебове около нея – това е Линът! Мистично скално светилище, свързвано с брата на Орфей – Лин и множество древни практики. Оттук продължаваме към църквата „Света Богородица“, разположена на горист връх навътре в планината. Правим снимки и се спускаме към светилището „Свети Дух“ в покрайнините на селото. Накрая ще разгледаме църквата „Свети Атанас“ в самото село, преди да отпътуваме за района на село Храбрино. Финалът на днешното приключение ще е разходка до Момина скала, издигаща се над каньона на река Пепелашка и впечатляваща с високите си стотици метри скални отвеси! Отпътуваме за София, като по пътя, разбира се, ще посетим изпитано заведение за заслужено похапване! Пристигане в София след 20:00 часа.

  Денивелация (+): 700 м. Денивелация (-): 700 м. Разстояние: 15 км.


Включва:

 • Транспорт от и до град София
 • Професионален планински водач
 • Планинска застраховка

Не включва:

 • Лични разходи, Храни и напитки по време на програмата
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)

Нужна екипировка

 • Обувки – В зависимост от метеорологичната прогноза и вида на терена, обувките могат да бъдат ниски (половинки или тричетвърти). Може да си вземете сандали или леки маратонки, които да оставите в транспорта и с които да се преобуете след карая на прехода.
 • Осветление – В случай на по-ранно стъмване поради сезона или удължаване на прехода поради форсмажорни обстоятелства, всеки участник трябва да носи осветление – фенерче или челник. Предимствата на челника са повече и екипът на ТрекМания ви препоръчва да ползвате него. В допълнение на това осветлението ще ви е нужно и при приключенията част от серията КемпингМания, многодневните преходи, където в част от хижите няма ток денонощно или когато за даден връх се тръгва преди изгрев.
 • Облекло за дъжд – В зависимост от прогнозите, преходът може да се осъществи във време на дъжд или временни превалявания. За да се подсигурите комфорта и да бъдете сухи по време на пътуването, всеки участник трябва да разполага с дъждобран или водонепромукаеми яке и панталон. Добре е да помислите и за дъждобран за разница, за да сте сигурни, че вещите ви ще останат сухи. Също така може да опаковате вещите си в „суха торба“ вътре в раницата и да си оставите резервни сухи дрехи за преобличане в транспорта за преобличане след прехода.
 • Раница – при еднодневните/двудневните преходи, раницата не трябва да надвишава 40 литра или 7-10 килограма.
 • Съд за вода – Добре е всеки участник да разполага с поне 1,5 литра вода. Преди всеки преход водачът ще ви даде информация за това дали ще има от къде да се налее вода по време на прехода и с минимум колко вода да тръгнете.
 • Храна – Добре е всеки участник да разполага с храна за прехода в зависимост от това какви хранения са включени в програмата. В допълнение съветваме винаги да имате с вас енергийни храни като шоколад, локум, тахан, мед, ядки или др.
 • Облекло подходящо за сезона и съобразено с терена и прогнозата – къси/дълги удобни за трекинг панталони, тениска, полар, яке и бъфче. При съмнения с какво облекло да тръгнете на прехода, не се колебайте да се свържете с водача за съвет.
 • Гети и ръкавици – в зависимост от сезона е добре да разполагате с гети и ръкавици. Обърнете внимание, че гетите се използват не само при сняг, а и при дъжд, за да опазят краката ви сухи. Също така при очаквани ниски температури или обилен дъжд е добре да разполагате с повече от един чифт ръкавици.
 • Щеки – Щеките имат много предимства и са препоръчитителни за всички маршрути с категория динамичен и по-висока.
 • Медикаменти – препоръчително е всеки участник да има медикаменти за най-често срещаните здравни проблеми. В това число: превързочни материали, хапчета за разстройство и обезболяващи.
 • Канче, ножче и лъжичка/виличка – Винаги е добра идея да имате канче или чашка, както и прибори за хранене. Често по време на преходите имаме почивки-изненада за хапване и кафенце

Времето:

Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече