Сванети - страната на Ушба, Ушгули и Безенгийската стена

Виж снимките

Това е трек за маниаци, които искат да избягат от популярните туристически дестинациии да се върнат назад във времето! Хиляда и двеста километра дива и своенравна планинска верига, увенчана със скалисти четирихилядници и извисяващи се над тях, покрити с вечен лед върхове над пет хиляди метра. Главният Кавказки хребет се простира от Черно до Каспийско море, а над хилядите скални крепости се открояват митичните върхове Ушба и Шхара. Непроходими ледници са надвиснали над зелените долини обрасли с цветя и рододендрони, а малки села с уникална архитектура, запазили бит и традиции стотици години, са като малки оазиси в този страховит и безумно красив планински мир! Това ще е „декорът“, на който ще се случи едно от най-запомнящите се и вълнуващи приключения на ТрекМания през тази година! Ще видим отблизо най-разпознаваемия Кавказки връх – Ушба и ще направим трек из красивите долини под легендарната Безенгийска стена до село Ушгули известно със средновековните си кули-крепости! Вдигаме тост за очакващия ни Кавказ и гостоприемството на Грузия!


Описание (по дни)

  Заминаване от Паркинга пред Национален стадион "Васил Левски" в 07:00 часа

 • 1

  Трансфер до Солун. Тук ще имаме време за разходка край морето и отдаване на кулинарни изкушения - страхотна подготовка за очакващото ни в Грузия. Нощувка в хотел.

 • 2

  Ранно ставане и полет Солун - Кутаиси. Трансфер до Местия и настаняване в къща загости. Цялата провинция Сванети с архитектурните си паметници на фона на планинските пейзажи попада под защитата на Световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО, а ние ще ги опознаем отблизо! Време за първа среща с великолепната грузинска кухня и нощувка.

 • 3

  Започваме деня с трансфер до ски курорта Тетнулди, който се намира в подножието на едноименния връх. Правилната му пирамида доминира околния пейзаж с височина отблизо 5000 метра, а ние се отправяме на панорамен преход по пътека в подножието му. Околните поляни са изпълнени с тучна зелена трева и цъфнали рододендрони -страхотно начало на престоя ни в тази чудна страна. Крайната точка за деня е малкото селце Адиши, което ще ни грабне с неповторимата си атмосфера. Нощувка в къща за гости с включена домашно приготвена вечеря.

 • 4

  След обилна грузинска закуска, потегляме по долината на река Адиши за един наистина запомнящ се ден. Пресичаме буйната и студена ледникова река на коне, след което се изкачваме на превала Чкхундери, който е и най-високата точка за деня (2722м). Изкачването от реката до горе е само 600 метра, но веднъж излезли на билото попадаме срещу панорама, която ще ни остави безмълвни - легендарната Безенгийска стена! Зашеметяващ ансамбъл от върхове с дължина около 12 км увенчан от 6 върха над 5000 метра и 4 над 4000 метра свързани помежду си с тесен заледен гребен! Гледката към тази чутовна стена от ледници и скали ще доминира над по-голямата част от оставащия ни преход до село Кхалде. Настаняване в къща за гости, вечеря и нощувка.

 • 5

  Закуска. Днес отново ни очаква сериозно изкачване, но и страхотни панорами - пак към внушителната Безенгийска стена. Отправяме се към превала Лагхием и след дълго качване биваме възнаградени с най-добрата гледка в района, откъдето следва спускане към неповторимото село Ушгули. Тук десетки кули-укрепления се издигат към небето, сякаш да наподобят изваяните от природата сурови върхове в тази малка планинска област. Селището е под защитата на ЮНЕСКО и е разположено в подножието на най-високия връх в Грузия – Шхара. Настаняваме се в къща за гости и отново се доверяваме на кулинарното майсторство на гостоприемните ни домакини. Нощувка

 • 6

  Закуска. Днешният ден е посветен на село Ушгули и внушителната южна стена на връх Шхара. Който и от многото варианти за опознаване на района да изберем, няма да сбъркаме. Панорамни гледки, конна езда или гмуркане из тесните улички на селото са само част от възможностите за добро прекарване в района. Следобеден трансфер до Местия. Нощувка.

 • 7

  Денят започва с кратък трансфер до село Мазери и дълго, но изключително красиво изкачване до прохода Гули, от който се откриват най-страхотните гледки към кралицата на кавказките върхове - Ушба. Поради нейната неповторима магнетичност, дълго време няма да можем да откъснем погледи от характерната ѝ форма. След над 1300 метра изкачване оставаме безмълвни пред разкрилата се панорама и след множество снимки слизаме обратно до транспорта, който ни връща в Местия за последната ни нощувка в Сванети.

 • 8

  Сутринта заделяме за културна програма: посещение на някои от музеите и църквите в градчето и купуване на сувенири. Време е да се разделим със Сванети и да потеглим обратно към дома. Трансфер Местия - Кутаиси и посещение на катедралата Баграти. Нощувка в хотел.

 • 9

  Ранно ставане и полет Кутаиси - Солун. Трансфер Солун - София и прибиране.


Включва:

 • Трансфер София - Солун - София и вътрешни трансфери в Грузия
 • 1 нощувка в хотел
 • 7 нощувки в къщи за гости
 • 3 вечери и 3 закуски по време на трека от Местия до Ушгули
 • Професионални планински водачи
 • Застраховка “Асистанс при пътуване в чужбина“

Не включва:

 • Самолетни билети Солун - Кутаиси - Солун
 • Храна по време на пътуването, освен упоменатата
 • Такси за посещение на туристически обекти, музеи и забележителности
 • Такса за конната езда до подножието на връх Шхара
 • Бакшиши, лични разходи и Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)

Нужна екипировка

 • Обувки – В зависимост от метеорологичната прогноза и вида на терена, обувките могат да бъдат ниски (половинки или тричетвърти). Може да си вземете сандали или леки маратонки, които да оставите в транспорта и с които да се преобуете след карая на прехода.
 • Осветление – В случай на по-ранно стъмване поради сезона или удължаване на прехода поради форсмажорни обстоятелства, всеки участник трябва да носи осветление – фенерче или челник. Предимствата на челника са повече и екипът на ТрекМания ви препоръчва да ползвате него. В допълнение на това осветлението ще ви е нужно и при приключенията част от серията КемпингМания, многодневните преходи, където в част от хижите няма ток денонощно или когато за даден връх се тръгва преди изгрев.
 • Облекло за дъжд – В зависимост от прогнозите, преходът може да се осъществи във време на дъжд или временни превалявания. За да се подсигурите комфорта и да бъдете сухи по време на пътуването, всеки участник трябва да разполага с дъждобран или водонепромукаеми яке и панталон. Добре е да помислите и за дъждобран за разница, за да сте сигурни, че вещите ви ще останат сухи. Също така може да опаковате вещите си в „суха торба“ вътре в раницата и да си оставите резервни сухи дрехи за преобличане в транспорта за преобличане след прехода.
 • Раница – при еднодневните/двудневните преходи, раницата не трябва да надвишава 40 литра или 7-10 килограма.
 • Съд за вода – Добре е всеки участник да разполага с поне 1,5 литра вода. Преди всеки преход водачът ще ви даде информация за това дали ще има от къде да се налее вода по време на прехода и с минимум колко вода да тръгнете.
 • Храна – Добре е всеки участник да разполага с храна за прехода в зависимост от това какви хранения са включени в програмата. В допълнение съветваме винаги да имате с вас енергийни храни като шоколад, локум, тахан, мед, ядки или др.
 • Облекло подходящо за сезона и съобразено с терена и прогнозата – къси/дълги удобни за трекинг панталони, тениска, полар, яке и бъфче. При съмнения с какво облекло да тръгнете на прехода, не се колебайте да се свържете с водача за съвет.
 • Гети и ръкавици – в зависимост от сезона е добре да разполагате с гети и ръкавици. Обърнете внимание, че гетите се използват не само при сняг, а и при дъжд, за да опазят краката ви сухи. Също така при очаквани ниски температури или обилен дъжд е добре да разполагате с повече от един чифт ръкавици.
 • Щеки – Щеките имат много предимства и са препоръчитителни за всички маршрути с категория динамичен и по-висока.
 • Медикаменти – препоръчително е всеки участник да има медикаменти за най-често срещаните здравни проблеми. В това число: превързочни материали, хапчета за разстройство и обезболяващи.
 • Канче, ножче и лъжичка/виличка – Винаги е добра идея да имате канче или чашка, както и прибори за хранене. Често по време на преходите имаме почивки-изненада за хапване и кафенце
Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече