Стефанов връх, върховете Елен и Кельо и Соколова скала

Виж снимките

Пирин не е само високите скалисти върхове и кристални езера, с които сме свикнали да го асоциираме. ТрекМания ви представя един нестандартен прочит на тази любим българска планина, част от серията маршрути КъмпингМания! Ще се насладим на вековните мурови гори, ще посетим отдалечени поляни и впечатляващи скали и водопади, а за финал ще изкачим рядко посещаваните Стефанов връх, Кельо и връх Елен и ще прекараме една незабравима нощ сред потайните гори на Пирин!


Описание (по дни)

  Заминаване от Паркинга пред Национален стадион "Васил Левски" в 08:00 часа

 • 1

  Отпътуваме за района Попина Лъка. Нарамваме раниците и тръгваме към първата си цел за деня – Връх Елен. Макар и горист от север, южните склонове на върха предлагат нестандартни панорами към Славянка и Беласица и интересен изглед към Кельо! Оттук започваме лек травеср из гористите склонове на планината и в ранния следобед достигаме Широката поляна. Оставяме багажа и отскачаме до Соколова скала – впечатляваща скална клисура с великолепно водопадче и чудесна гледка! След кратък преход достигаме и мястото за нощувка. Приготвяме се за нощуване на обзорна поляна със страхотна гледка към Славянка и Беласица! Очаква ни една незабравима вечер под студената светлина на далечни звезди и сред сгряващата компания на добри приятели! Вечер изпълнена с истории за близки и далечни места, с песните на щурците и с мелодията на гората!

  Денивелация (+): 850 м. Денивелация (-): 450 м. Разстояние: 12 км.
  Носене на бивачна екипировка: 12 км.

 • 2

  Ставаме рано и посрещаме изгрева с чаша кафе или чай и с незабравима гледка в очите! Величествените вериги на Беласица и Славянка светят под лъчите на току що изгрялото слънце, над нас се издигат каменистите чела на Пиринските върхове, а в краката ни долината на река Струма се събужа за поредния ден. Нарамваме раниците и тръгваме в 7:30 към първата си цел. Позабравена, но подържана пътека ни води през клековете до местността Белите Камъни. Оттук започваме директно изкачване към Стефанов връх. Намиращ се на самия край на Каменишкия рид, върхът заедно със Коцов гроб и Кельо е изключително рядко посещавани. Ще изкачим поред и трите и ще погледнем Пирин под един нов и нестандартен ъгъл. От Стефанов връх започваме спускането си към мястото за среща с транспорта, преминавайки край хижа Беговица. Прибиране в София около 21:00 часа, като преди това ще похапнем заслужено в изпитано заведение и да се освежим с ледена бира.

  Денивелация (+): 700 м. Денивелация (-): 1300 м. Разстояние: 13 км.
  Носене на бивачна екипировка: 13 км.


Включва:

 • Транспорт съобразно програмата
 • Лицензиран планински водач
 • Екипировка – палатка (1 на двама души), спален чувал и надуваемо шалте – носят се през целия преход
 • Застраховка

Не включва:

 • Плик-чаршаф а спален чувал - задължително!
 • Лични разходи
 • Храна и напитки по време на програмата
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)
Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече