Снеговете на Парангалица и връх Езерник

Виж снимките

Високите върхове са затрупани под дебел сняг и ТрекМания се отправя към Югозападна Рила за едно феноменално приключение със снегоходки!  Зове ни един от най-просторните, панорамни и диви  дялове на Рила – Парангалишкият! Ще се изкачим до самото му било лежерно с лифт и ще обходим най-високите му върхове, преминавайки по дългите им заоблени ридове. Ще стъпим на Исмаилица (2409 метра), Русалия (2387 метра), гордия Парангалица (2420 метра) и величествения връх Езерник (2485метра) А дали ще продължим към хижа Македония за един боб или по красив и див рид директно през заснежените гори – водачът ще ви изненада на място!


Описание (по дни)

  Заминаване от Паркинга пред Национален стадион "Васил Левски" в 06:45 часа

 • 1

  Отпътуваме за подножието на Рила планина и хижа Бодрост. Трансфер с лифта до подножието на връх Исмаилица, откъдето започва нашия наситен с емоции преход.  Първият ни връх за деня се издига само на километър и половина от горната лифтова станция – слагаме снегоходките и правим лекото изкачване за загрявка. Оттук се разкрива почти цялото било и пътят и за деня. Следва връх Русалия, където също спираме за снимки и почивка. След кратко спускане започва същинското изкачване за деня – то не е късо, но пък за сметка на това е полегато и е идеално за снегоходки! Достигаме връх Парангалица, носещ същото име като едноименния резерват в който се намира. Ще научим повече за него от водача преди да се отправим към финалния за деня връх Езерник! На него ни очаква изумителна панорама и няма как да не отделим време, за да и се насладим! А дали ще продължим към хижа Македония за един боб или по красив и див рид директно през заснежените гори – водачът ще ви изненада на място! Спускаме се до мястото за среща с транспорт и отпътуваме за София. Пристигане в София след 20:00 часа.

  Денивелация (+): 580 м. Денивелация (-): 1380 м. Разстояние: 17 км.


Включва:

 • Транспорт от и до град София
 • Професионален планински водач
 • Снегоходки (по преценка на ТрекМания)
 • Планинска застраховка

Не включва:

 • Лични разходи, Храни и напитки по време на програмата
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)

Нужна екипировка

 • Обувки – Обувките трябва да са високи, стабилни и непремокаеми с мембрана и в зависимост от терена и надморската височина може да се наложи да са с жлеб за котки
 • Осветление – В случай на по-ранно стъмване поради сезона или удължаване на прехода поради форсмажорни обстоятелства, всеки участник трябва да носи осветление – фенерче или челник. Предимствата на челника са повече и екипът на ТрекМания ви препоръчва да ползвате него. В допълнение на това осветлението ще ви е нужно и при многодневните преходи, където в част от хижите няма ток денонощно или когато за даден връх се тръгва преди изгрев.
 • Облекло за дъжд – В зависимост от прогнозите, преходът може да се осъществи във време на дъжд или снеговалеж. За да се подсигурите комфорта и да бъдете сухи по време на пътуването, всеки участник трябва да разполага с дъждобран или водонепромукаеми яке и панталон. Добре е да помислите и за дъждобран за разница, за да сте сигурни, че вещите ви ще останат сухи.
 • Раница – при еднодневните/двудневните преходи, раницата не трябва да надвишава 40 литра или 7-10 килограма. Имайте предвид, че зимата може да се наложи на разницата да се закачат щеки, снегоходки или пикел. Затова раницата трябва да разполага с достатъчно катарами и приспособления за закачане на допълнителна екипировка.
 • Съд за вода – Добре е всеки участник да разполага с поне 1,5 литра вода. Преди всеки преход водачът ще ви даде информация за това дали ще има от къде да се налее вода по време на прехода и с минимум колко вода да тръгнете. За зимата е добра идея да си носите термос вместо шише за вода. В него може да носите както топли течности, така и да служи като съд в който водата да не замръзва.
 • Храна – Добре е всеки участник да разполага с храна за прехода в зависимост от това какви хранения са включени в програмата. В допълнение съветваме винаги да имате с вас енергийни храни като шоколад, локум, тахан, мед, ядки или др.
 • Облекло подходящо за сезона и съобразено с терена и прогнозата –удобни ветро/водоустойчиви панталони за трекинг, термо бельо, полар, яке мембрана, пухенка и бъфче/балаклава. При съмнения с какво облекло да тръгнете на прехода, не се колебайте да се свържете с водача за съвет.
 • Гети и ръкавици – Зимата е задължително да имате гети и ръкавици. Обърнете внимание, че гетите се използват не само при сняг, а и при дъжд, за да опазят краката ви сухи. Също така при очаквани ниски температури или обилен дъжд/снеговалеж е добре да разполагате с повече от един чифт ръкавици. В зависимост от температурите и влажността може да комбинирате различните видове тъкавици – с мембрана, поларени, вълнени.
 • Щеки – Щеките са задължителни за всички преходи със снегоходки.
 • Медикаменти – препоръчително е всеки участник да има медикаменти за най-често срещаните здравни проблеми. В това число: фолио за оцеляване, превързочни материали, хапчета за разстройство и обезболяващи.
 • Котки, пикел, снегоходки – Във всички програми на ТрекМания, снегоходките са включени в цената и се осигуряват от фирмата. Котките и пикелите са лична екипировка, която всеки участник трябва да си набави сам. ТрекМания предлага котки и пикели под наем в ограничени количества. Ако някой участник има лични снегоходки, котки или пикел не е проблем да ги ползва.
 • Уормъри – това са химически грейки за крака или ръце, кото се продават във всички магазини за екипировка. Ако знаете, че ръцете и краката ви мръзнат бързо, добра идея е да се снабдите с няколко.
 • Канче, ножче и лъжичка/виличка – Винаги е добра идея да имате канче или чашка, както и прибори за хранене. Често по време на преходите имаме почивки-изненада за хапване и кафенце

 

Времето:

Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече