Скалните отвеси на Съдилището и зъберите на Козник

Виж снимките

ТрекМания ви представя вълнуващо пътешествие до едни от най-отдалечените Родопски кътчета. Въпреки, че се отличават с неповторима красота и атмосфера те рядко биват посещавaни от туристи, което ги прави още по-притегателни и част от серията маршрути КъмпингМания! Ще започнем пътешествието си от района на крепостта Козник, изпращайки залеза от шеметните ѝ високи стотици метри скали! Втарата част на приключението ще ни отведе в Ардинския дял на Родопите, където ще изкачим първенеца му Циганско градище и ще достигнем до впечатляващите отвеси на местността Съдилището!


Описание (по дни)

  Заминаване от Паркинга пред Национален стадион "Васил Левски" в 06:15 часа

 • 1

  Отпътуваме за района на Рудозем. Първата ни спирка ще бъде Момчиловата крепост, където ще научим историята на един от Родопските властелини, чието име носи в днешно време укреплението. След обилен обяд в Рудозем продължаваме към финалната си точка за деня – районът на крепостта Козник известна още като Кечикая. Тук ще се настаним в китна къща за гости и ще се отправим на следобедна разходка за разглеждане на останките от укреплението и още по-впечатляващите скални зъбери, около които е построено. Ако имаме време може да се разходим и до селцето Върба или да изкачим връх Илинден. Посрещаме залеза от върха на Кечикая и  се спускаме към мястото ни за нощувка.

  Денивелация (+): 560 м. Денивелация (-): 450 м. Разстояние: 6 км.
  Носене на бивачна екипировка: 0 км.

 • 2

  Сутринта, желаещите ще могат да станат рано ида посрещнат изгрева от върха на скалите. Следващата ни цел е село Мочуре – изходен пункт за връх Циганско градище. Поредица черни пътища ни отвеждат през поляните над селото до граничната бразда, откъдето ще достигнем мястото ни за нощуване. Оставяме багажа и с леки раници се отправяме първо към връх Малко Циганско градище, а от него и към първенеца на Ардинския дял – Циганско Градище или Ченгене хисар висок 1827 метра. Тук някога е имало тракийско светилище, а интересни легенди разказват за съдбата му. Връщаме се към лагера ни и палим барбекюто :)  Приготвяме се за нощуване сред горите на Родопите. Очаква ни една незабравима вечер под студената светлина на далечни звезди и сред сгряващата компания на добри приятели! Вечер изпълнена с истории за близки и далечни места, с песните на щурците и с мелодията на гората!

  Денивелация (+): 830 м. Денивелация (-): 400 м. Разстояние: 12 км.
  Носене на бивачна екипировка: 12 км.

 • 3

  Ставане рано и посрещане на изгрева с чаша кафе или чай и с незабравима гледка в очите! Изгревът ни заварва в подножието на Циганско градище, където от панорамна площадка и при хубаво време ще можем да видим Тасос и дори величествената пирамида връх Атон! Продължаваме с леки раници по граничната бразда и черния път постепенно преминава в пътека, местността става все по-дива, а скалите все по непристъпни. Скоро достигаме и мястото където издигащите се над нас скали изведнъж пропадат в чудовищна пропаст – Съдилището! На стотици метри под нас са гръцките села Димари и Котили, а на хоризонта при добри условия се вижда чак до Самотраки! Правим почивка и снимки и се отправяме към мястото за среща с транспорта. Прибиране в София около 21:00 часа, като преди това ще похапнем заслужено в изпитана механа и да се освежим следена бира.

  Денивелация (+): 700 м. Денивелация (-): 1050 м. Разстояние: 16 км.
  Носене на бивачна екипировка: 12 км.


Включва:

 • Транспорт съобразно програмата
 • 1 нощувка в къща за гости
 • Лицензиран планински водач
 • Екипировка – палатка (1 на двама души), спален чувал и надуваемо шалте
 • Застраховка

Не включва:

 • Плик-чаршаф а спален чувал - задължително!
 • Лични разходи
 • Храна и напитки по време на програмата
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)

Нужна екипировка

 • Палатка/Спален чувал/Шалте – Къмпинг екипировката за приключенията от серията КъмпингМания е включена в цената и се предоставя от фирмата. Всеки участник, който има лична екипировка и предпочита нея – може да я използва.
 • Обувки – В зависимост от метеорологичната прогноза и вида на терена, обувките могат да бъдат ниски (половинки или тричетвърти). Може да си вземете сандали или леки маратонки, които да оставите в транспорта и с които да се преобуете след карая на прехода.
 • Осветление – В случай на по-ранно стъмване поради сезона или удължаване на прехода поради форсмажорни обстоятелства, всеки участник трябва да носи осветление – фенерче или челник. Предимствата на челника са повече и екипът на ТрекМания ви препоръчва да ползвате него. В допълнение на това осветлението ще ви е нужно и при приключенията част от серията КемпингМания, многодневните преходи, където в част от хижите няма ток денонощно или когато за даден връх се тръгва преди изгрев.
 • Облекло за дъжд – В зависимост от прогнозите, преходът може да се осъществи във време на дъжд или временни превалявания. За да се подсигурите комфорта и да бъдете сухи по време на пътуването, всеки участник трябва да разполага с дъждобран или водонепромукаеми яке и панталон. Добре е да помислите и за дъждобран за разница, за да сте сигурни, че вещите ви ще останат сухи. Също така може да опаковате вещите си в „суха торба“ вътре в раницата и да си оставите резервни сухи дрехи за преобличане в транспорта за преобличане след прехода.
 • Раница – Добре е раницата да е между 40 и 60 литра и да има достатъчно място за събиране на обемен багаж – спален чувал, шалте, палатка или да има достатъчно катарами за закачане на допълнтелна екипировка на нея.
 • Съд за вода – Добре е всеки участник да разполага с поне 1,5 литра вода. Преди всеки преход водачът ще ви даде информация за това дали ще има от къде да се налее вода по време на прехода и с минимум колко вода да тръгнете.
 • Храна – Добре е всеки участник да разполага с храна за прехода в зависимост от това какви хранения са включени в програмата. В допълнение съветваме винаги да имате с вас енергийни храни като шоколад, локум, тахан, мед, ядки или др. За вечерята на палатки е добре да имате храна, която може да приготвите на огън, на котлонче (ако си носите) или няма нужда от термична обработка.
 • Облекло подходящо за сезона и съобразено с терена и прогнозата – къси/дълги удобни за трекинг панталони, тениска, полар, яке и бъфче. При съмнения с какво облекло да тръгнете на прехода, не се колебайте да се свържете с водача за съвет.
 • Гети и ръкавици – в зависимост от сезона е добре да разполагате с гети и ръкавици. Обърнете внимание, че гетите се използват не само при сняг, а и при дъжд, за да опазят краката ви сухи. Също така при очаквани ниски температури или обилен дъжд е добре да разполагате с повече от един чифт ръкавици.
 • Щеки – Щеките имат много предимства и са препоръчитителни за всички маршрути с категория динамичен и по-висока.
 • Медикаменти – препоръчително е всеки участник да има медикаменти за най-често срещаните здравни проблеми. В това число: превързочни материали, хапчета за разстройство и обезболяващи.
 • Канче, ножче и лъжичка/виличка – Винаги е добра идея да имате канче или чашка, както и прибори за хранене. Често по време на преходите имаме почивки-изненада за хапване и кафенце
 • Котлонче/Газ – може да си носите котлонче на газ, с което да си стоплите вода за кафе/чай или да си приготвите вечерята или закуската
 • Запалка/Кибрит
 • Репелент срещу насекоми

 

Времето:

Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече