Скалните отвеси на Съдилището и зъберите на Козник

Виж снимките

ТрекМания ви представя вълнуващо пътешествие до едни от най-отдалечените Родопски кътчета. Въпреки, че се отличават с неповторима красота и атмосфера те рядко биват посещавни от туристи, което ги прави още по-притегателни и част от серията маршрути КъмпингМания! Ще започнем пътешествието си от района на крепостта Козник, изпращайки залеза от шеметните ѝ високи стотици метри скали! Втарата част на приключението ще ни отведе в Ардинския дял на Родопите, където ще изкачим първенеца му Циганско градище и ще достигнем до впечатляващите отвеси на местността Съдилището!


Описание (по дни)

  Заминаване от Паркинга пред Национален стадион "Васил Левски" в 07:00 часа

 • 1

  Отпътуваме за района на Рудозем. Първата ни спирка ще бъде Момчиловата крепост, където ще научим историята на един от Родопските властелини, чието име носи в днешно време укреплението. След обилен обяд в Рудозем продължаваме към финалната си точка за деня – районът на крепостта Козник известна още като Кечикая. Тук ще се настаним в китна къща за гости и ще се отправим на следобедна разходка за разглеждане на останките от укреплението и още по-впечатляващите скални зъбери, около които е построено. Ако имаме време може да се разходим и до селцето Върба или да изкачим връх Илинден. Посрещаме залеза от върха на Кечикая и  се спускаме към мястото ни за нощувка.

  Денивелация (+): 560 м. Денивелация (-): 450 м. Разстояние: 6 км.
  Носене на бивачна екипировка: 0 км.

 • 2

  Сутринта, желаещите ще могат да станат рано ида посрещнат изгрева от върха на скалите. Следващата ни цел е село Мочуре – изходен пункт за връх Циганско градище. Поредица черни пътища ни отвеждат през поляните над селото до граничната бразда, откъдето ще достигнем мястото ни за нощуване. Оставяме багажа и с леки раници се отправяме първо към връх Малко Циганско градище, а от него и към първенеца на Ардинския дял – Циганско Градище или Ченгене хисар висок 1827 метра. Тук някога е имало тракийско светилище, а интересни легенди разказват за съдбата му. Връщаме се към лагера ни и палим барбекюто :)  Приготвяме се за нощуване сред горите на Родопите. Очаква ни една незабравима вечер под студената светлина на далечни звезди и сред сгряващата компания на добри приятели! Вечер изпълнена с истории за близки и далечни места, с песните на щурците и с мелодията на гората!

  Денивелация (+): 830 м. Денивелация (-): 400 м. Разстояние: 12 км.
  Носене на бивачна екипировка: 12 км.

 • 3

  Ставане рано и посрещане на изгрева с чаша кафе или чай и с незабравима гледка в очите! Изгревът ни заварва в подножието на Циганско градище, където от панорамна площадка и при хубаво време ще можем да видим Тасос и дори величествената пирамида връх Атон! Продължаваме с леки раници по граничната бразда и черния път постепенно преминава в пътека, местността става все по-дива, а скалите все по непристъпни. Скоро достигаме и мястото където издигащите се над нас скали изведнъж пропадат в чудовищна пропаст – Съдилището! На стотици метри под нас са гръцките села Димари и Котили, а на хоризонта при добри условия се вижда чак до Самотраки! Правим почивка и снимки и се отправяме към мястото за среща с транспорта. Прибиране в София около 21:00 часа, като преди това ще похапнем заслужено в изпитана механа и да се освежим следена бира.

  Денивелация (+): 700 м. Денивелация (-): 1050 м. Разстояние: 16 км.
  Носене на бивачна екипировка: 12 км.


Включва:

 • Транспорт съобразно програмата
 • 1 нощувка в къща за гости
 • Лицензиран планински водач
 • Екипировка – палатка (1 на двама души), спален чувал и надуваемо шалте
 • Застраховка

Не включва:

 • Плик-чаршаф а спален чувал - задължително!
 • Лични разходи
 • Храна и напитки по време на програмата
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)
Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече