Скалният венец на Демянишка долина

Виж снимките

Уникално двудневно изживяване в Пирин и района на резерват Юлен! Ще направим незабравим пешеходен преход през Василашките езера, ще погледнем синьото небе в отраженията на великолепните езера Тодорини очи, ще направим пълен траверс на Типиците и ще отпочинем край рядко посещаваните Типицки езера! Вторият преход в планината е посветен на Газейския циркус и връх Газей. Ще изкачим върха, намиращ се в страни от туристическите маршрути и ще погледнем над Пирин от един различен и вдъхновяващ ракурс.

 


Описание (по дни)

  Заминаване от Паркинга пред Национален стадион "Васил Левски" в 06:00 часа

 • 1

  Отпътуваме за района на хижа Демяница. След около едночасов преход достигаме хижата и се настаняваме, оставяме основната част от багажа си и тръгваме с лек багаж. Очаква ни Приключение! В още събуждащата се планина поемаме по течението на река Василашка и към едноименните езера. Преминаваме покрай повечето от дванайсетте езера и след около два часа и половина изкачване достигаме до двете най-високи – Тодорини очи. Не случайно народът е дал такова лирично име на тези два планински бисера! Почиваме покрай езерата, правим снимки и след кратък преход сме вече на Тодорината порта. С Бъндеришки и Башлийски циркус от едната страна и Василашкия циркус от другата започваме един великолепен траверс през върховете Василашки чукар (2588 метра), връх Опрено (2639 метра) и ще достигнем връх Голям Типиц (2645 метра). Заобиколени сме от гиганти – Тодорка, Полежаните, Бъндеришки чукар, Валявишки чукар… От тук пред нас се открива поглед към Типицкия циркус. Трите езера разположени в него са нашата последна за деня цел! Слизаме към Типцките езера, където ще отпочинем преди да поемем последнта част от прехода до хижа Демяница. Нощувка в хижата.

  Денивелация (+): 1100 м. Денивелация (-): 1000 м. Разстояние: 11 км.

 • 2

  Денят днес е посветен на обзорният връх Газей, издигащ се като каменен страж над Демянишката долина и Газейските езера. Ще преминем по маршрут, рядко посещаван от туристи, за да достигнем до подножието на северните отвеси на Ушиците и връх Газей. Ще видим всички от 5-те постоянни езера в циркуса. Достигайки най-горното от тях, вече сме само на крачка от връх Газей и просто няма как да устоим на неговия повик. Изкачваме се на връхната кота висока 2761 метра. От тук гледката към каменните зъбери на Ушиците и към обширния Валявишки циркус ни зашеметяват! Оставаме поразени и дълго време не можем да откъснем поглед от величествената панорама пред нас. Все пак идва време за спускане до хижата. Взимаме си багажа, спускаме се до мястото за среща с транспорта и отпътуване към София. Разбира се ще посетим и изпитано заведение, за да се разхладим и наградим с по някоя студена бира.

  Денивелация (+): 1100 м. Денивелация (-): 1200 м. Разстояние: 10 км.


Включва:

 • Транспорт от и до град София
 • Нощувка в хижа Демяница
 • Професионален планински водач
 • Планинска застраховка

Не включва:

 • Лични разходи
 • Храни и напитки по време на програмата
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)
Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече