Шеметно Алпийско пътешествие из Австрия и Германия

Виж снимките

Верни на традициите си, ние от ТрекМания ви представяме една шеметна обиколка из Австрийските и Германските Алпи за изкачване на едни от най-красивите и високи върхове по най-атрактивните и вдигащи адреналина маршрути! Ще стъпим на най-високия връх в Германия - Цугшпитце (2962 метра) и ще изпием по една ледена бира за награда в най-високо разположената бирария в Европа! Ще стъпим на двата върха - Северен (2713 м.) и Южен (2712 м.) от масива Вацман - един от най-красивите и трети по височина в целите Германски Алпи и част от Национален парк Берхтесгаден - част от Световното културно наследство на ЮНЕСКО. Ще стъпим на най-високия връх на едноименния Австрийски масив Хохкьониг (2941 м), изкачвайки го по страховитата ферата Кьонигйодлер! Няма да пропуснем разбира се и прочутия масив Дахщайн и неговия едноименен първенец, издигащ се на 2995 метра! Това е сериозен маршрут за отлично подготвени планинари!


Описание (по дни)

  Заминаване от Летище София, Терминал 2 в 10:00 часа

 • 1

  Отлитане за летище Мюнхен/Залцбург. Алпите ни очакват! Пътят ни през алпийските села, проходи и живописни планински местности ще ни отведе до подножието на масива Дахщайн. Тук ще се настаним в уютна къща за гости и ще се подкрепим в традиционна местна бирария. Утре ни очаква първото ни изкачване по Австрийските виа ферати. 

 • 2

  Ставаме рано. Хващаме първия лифт за върховото плато на масива Дахщайн, който ни отвежда до връх Хунеркогел. Оттук ще пресечем полегатия ледник Халщатер и ще достигнем подножието на скалните кули на върха. Екипираме се с виа-ферата комплекти за поемаме по железният път! След поредица от железни стъпала, стълби и панорамни ръбчета достигаме до кръста поставен на най-високата точка на масива - 2995 метра! Оттук при хубаво време ще можем да съзрем следващите ни цели - Хохкьониг, Ватцман и дори първенеца на страната - Гросглокнер! Правим снимки, почиваме и започваме спускането си до мястото за среща с транспорта. Отпътуваме за подножието на масива Хохкьониг. Нощувка в къща за гости. 

  Денивелация (+): 350 м. Денивелация (-): 350 м. Разстояние: 4 км.

 • 3

  Днес ще вдигнем адреналина си максимално! Екипираме се с виа-фарата комплекти още от паркинга и се отправяме към началото на фератата Кьонигйодлер. Ще преминем по атрактивен алпийски ръб, осеян с редица скални кули, свързани понякога с висящ мост или само с по едно метално въже! Скоро ръбът ще премине почти в стена и по поредица от метални стълби и стъпала ще достигнем връхното плато и самият връх Хохкьониг (2941 метра). Тук ще нощуваме в хижа Матрасхаус и ще имаме страхотната възможност да посрещнем един незабравим залез и изгрев над Австрийските и Германски Алпи. 

  Денивелация (+): 1600 м. Денивелация (-): 0 м. Разстояние: 6 км.

 • 4

  След закуска се спускаме по традиционния маршрут към мястото ни за среща с транспорта и се отправяме за района на Залцбург, където ще се настаним в хостел и ще разпуснем из китните му улички. Нощувка 

  Денивелация (+): 0 м. Денивелация (-): 1500 м. Разстояние: 8 км.

 • 5

  Ставаме рано и се отправяме към приказнокрасивото езеро Кьонигзее. Тук ще направим разходка с лодка по спокойните зелени води на езерото, отразяващи импозантната Източна стена на Вацман и ще достигнем църквата Свети Бартолома. Оттук започва изкачването ни, преминаващо по атрактивна ферата през издигащите се над езерото скали, през алпийските пасища в района на хижа Кюхроинтхюте и достигащо до уютната хижа Вацман. Настаняваме се и одморяваме с халба бира в ръка на верандата на хижата. Нощувка.

  Денивелация (+): 1500 м. Денивелация (-): 0 м. Разстояние: 7 км.

 • 6

  Ранно ставане. Предстои ни изкачване до двата върха Ватцам - Северния и Южния. Пътеката първоначално се вие на зиг-заг по стръмния скалист склон на хижата, но скоро излиза на обзорен и тесен ръб, който първо ни отвежда до Северния, а след това и до Южния връх. Панорамите са впечатляващи! Правим снимки и започваме дългото спускане до мястото за среща с транспорта. Следобед отпътуваме за района на Гармиш Партенкирхен, където ще се настаним в къща за гости. Нощувка. 

  Денивелация (+): 1000 м. Денивелация (-): 2500 м. Разстояние: 13 км.

 • 7

  След вчерашния ни сериозен преход днес няма да си даваме много зор. Ставаме по-късно, разхождаме се из Гармиш и към обяд потегляме към хижа Хьоленталангерхюте. Маршрутът ни преминава през страховит тесен каньон по стените, на който е изградена метална пътека, висяща над бушуващите водни талази на реката. Достигаме до хижата, настаняваме се и се отдаваме на почивка - утре ни очаква последното ни сериозно предизвикателство.

  Денивелация (+): 600 м. Денивелация (-): 0 м. Разстояние: 4 км.

 • 8

  Ранно ставане. Днес ще изкачим най-високия връх на Германия - Цугшпитце по атрактивния маршрут Хьоленталщайг. Пътеката започва изкачването си от хижата по стръмната долина, преминава няколко скални прага посредством метални стълби и скоро достига почти изчезващия ледник под върха. Оттук по ферата ще се изкачим до върховия гребен, който по няколко въздушни участъка ще ни отведе до... най-високо разположената бирария в Европа и разбира се първенецът на Германските Алпи - Цугшпитце (2962 метра) Правим заслужена почивка, пийваме бира, хапваме и се спускаме с лифта до езерото Айбзее и мястото ни за среща с транспорта. Настаняване в района, където ще отпразнуваме успешните си изкачвания!  Нощувка. 

  Денивелация (+): 1500 м. Денивелация (-): 0 м. Разстояние: 5 км.

 • 9

  Закуска. Отпътуваме за летището. Полет за България.


Включва:

 • Транспорт съобразно програмата
 • 2 нощувки в хостели
 • 3 нощувки в хижи
 • 2 нощувки в къщи за гости
 • професионални планински водачи
 • нужната алпийска екипировка
 • застраховка „Асистанс при пътуване в чужбина“

Не включва:

 • Самолетен билет
 • Лична алпийска екипировка – котки и пикел (ако са необходими)
 • Разходка с лодка в Кьонигзее, Такси за лифтове
 • Такси за посещение на туристически обекти, музеи и забележителности
 • Бакшиши, лични разходи и разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)

Нужна екипировка

 • Обувки – В зависимост от метеорологичната прогноза и вида на терена, обувките могат да бъдат ниски (половинки или тричетвърти). Може да си вземете сандали или леки маратонки, които да оставите в транспорта и с които да се преобуете след карая на прехода.
 • Осветление – В случай на по-ранно стъмване поради сезона или удължаване на прехода поради форсмажорни обстоятелства, всеки участник трябва да носи осветление – фенерче или челник. Предимствата на челника са повече и екипът на ТрекМания ви препоръчва да ползвате него. В допълнение на това осветлението ще ви е нужно и при приключенията част от серията КемпингМания, многодневните преходи, където в част от хижите няма ток денонощно или когато за даден връх се тръгва преди изгрев.
 • Облекло за дъжд – В зависимост от прогнозите, преходът може да се осъществи във време на дъжд или временни превалявания. За да се подсигурите комфорта и да бъдете сухи по време на пътуването, всеки участник трябва да разполага с дъждобран или водонепромукаеми яке и панталон. Добре е да помислите и за дъждобран за разница, за да сте сигурни, че вещите ви ще останат сухи. Също така може да опаковате вещите си в „суха торба“ вътре в раницата и да си оставите резервни сухи дрехи за преобличане в транспорта за преобличане след прехода.
 • Раница – при еднодневните/двудневните преходи, раницата не трябва да надвишава 40 литра или 7-10 килограма.
 • Съд за вода – Добре е всеки участник да разполага с поне 1,5 литра вода. Преди всеки преход водачът ще ви даде информация за това дали ще има от къде да се налее вода по време на прехода и с минимум колко вода да тръгнете.
 • Храна – Добре е всеки участник да разполага с храна за прехода в зависимост от това какви хранения са включени в програмата. В допълнение съветваме винаги да имате с вас енергийни храни като шоколад, локум, тахан, мед, ядки или др.
 • Облекло подходящо за сезона и съобразено с терена и прогнозата – къси/дълги удобни за трекинг панталони, тениска, полар, яке и бъфче. При съмнения с какво облекло да тръгнете на прехода, не се колебайте да се свържете с водача за съвет.
 • Гети и ръкавици – в зависимост от сезона е добре да разполагате с гети и ръкавици. Обърнете внимание, че гетите се използват не само при сняг, а и при дъжд, за да опазят краката ви сухи. Също така при очаквани ниски температури или обилен дъжд е добре да разполагате с повече от един чифт ръкавици.
 • Щеки – Щеките имат много предимства и са препоръчитителни за всички маршрути с категория динамичен и по-висока.
 • Медикаменти – препоръчително е всеки участник да има медикаменти за най-често срещаните здравни проблеми. В това число: превързочни материали, хапчета за разстройство и обезболяващи.
 • Канче, ножче и лъжичка/виличка – Винаги е добра идея да имате канче или чашка, както и прибори за хранене. Често по време на преходите имаме почивки-изненада за хапване и кафенце
Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече