Шан Кая, Чурал и Лесичово – в Царството на Мечките

Виж снимките

ТрекМания ви предизвиква с епичен преход, част от серията КъмпингМания! Отправяме се към една от най-дивите части на Баташка планина, съчетаваща в себе си величествени скални образувания, китни села, вековни иглолистни гори, безкрайни зелени ливади и неповторима Родопска атмосфера! Ще тръгнем от село Селча, високо над водите на язовир Въча и по красив рид с разнообразни гледки ще достигнем до Шан Кая – впечатляващ скалист връх над водите на Мандрадере! Ще нощуваме под звездите, сред дъхавите ливади на местността Лисичово преди да се отправим към Девин. На следващия ден ще се изкачим до връх Чурал и ще направим запомнящ се панорамен преход високо по бреговете на Девинска река, пресичайки диви гори, просторни зелени поляни и достигайки до връх Гребенец – скалист гигант със страхотна гледка към Девин! Всичко това, гарнирано с вкусна родопска храна и много настроение!


Описание (по дни)

  Заминаване от Паркинга пред Национален стадион "Васил Левски" в 06:30 часа

 • 1

  Отпътуваме за района на село Селча. С леки раници започваме изкачването си към върховете Голям и Малък Висък. Пътят ни води през ливади и иглолистни гори и скоро достигаме останките от овчарници в подножието на върховете. Тук водачът ще ни отведе до пост „Чала“ – място с изумителна гледка към рида Чернатица, долината на река Въча, както и към Девинска планина и Перелишкия дял на Родопите! Продължаваме из гъстите иглолистни гори, редуващи се със закътани поляни и след по-малко от два часа достигаме до подножието на Шан кая. Тук правим по-дълга почивка и се изкачваме към върха на извисяващите се над Мандрадере скали! Правим снимки на феноменалната панорама и пием по кафе. Финалната част от прехода за днес ни води по черни пътища до мястото за среща с транспорта. Следва кратък трансфер до района на местността Лесичово, където ни очаква лагера.  Приготвяме се за нощуване сред вечността на Родопите! Очаква ни една незабравима вечер под студената светлина на далечни звезди и сред сгряващата компания на добри приятели! Вечер изпълнена с истории за близки и далечни места, с песните на щурците и с мелодията на гората!

  Денивелация (+): 900 м. Денивелация (-): 200 м. Разстояние: 14 км.
  Носене на бивачна екипировка: 0 км.

 • 2

  Ставане рано и посрещане на изгрева с чаша кафе или чай и с незабравима гледка в очите! Събираме лагера и отново с леки раници се насочваме към първата част от прехода за днес – връх Чурал. Върхът се издига над Сачан дере и ни дава възможност да се запознаем с  удивителното биоразнообразие на Родопите. От него поемаме високо по склоновете на  Девинска река, редувайки вековни гори и панорамни поляни, даващи ни великолепни изгледи към долината на реката. Така достигаме подножието на връх Гребенец. Неговата величествена снага се извисява над град Девин и предоставя уникална гледка над Родопите! Спускането няма да е кратко, но в края му ни чака изпитано заведение с вкусни Родопски специалитети и студена бира! Отпътуваме за София - около 20:30 часа.

  Денивелация (+): 700 м. Денивелация (-): 1300 м. Разстояние: 17 км.
  Носене на бивачна екипировка: 0 км.


Включва:

 • Транспорт съобразно програмата
 • Лицензиран планински водач
 • Екипировка – палатка (1 на двама души), спален чувал и надуваемо шалте 
 • Застраховка

Не включва:

 • Плик-чаршаф за спален чувал - задължително!
 • Лични разходи
 • Храна и напитки по време на програмата
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства

Нужна екипировка

 • Палатка/Спален чувал/Шалте – Къмпинг екипировката за приключенията от серията КъмпингМания е включена в цената и се предоставя от фирмата. Всеки участник, който има лична екипировка и предпочита нея – може да я използва.
 • Обувки – В зависимост от метеорологичната прогноза и вида на терена, обувките могат да бъдат ниски (половинки или тричетвърти). Може да си вземете сандали или леки маратонки, които да оставите в транспорта и с които да се преобуете след карая на прехода.
 • Осветление – В случай на по-ранно стъмване поради сезона или удължаване на прехода поради форсмажорни обстоятелства, всеки участник трябва да носи осветление – фенерче или челник. Предимствата на челника са повече и екипът на ТрекМания ви препоръчва да ползвате него. В допълнение на това осветлението ще ви е нужно и при приключенията част от серията КемпингМания, многодневните преходи, където в част от хижите няма ток денонощно или когато за даден връх се тръгва преди изгрев.
 • Облекло за дъжд – В зависимост от прогнозите, преходът може да се осъществи във време на дъжд или временни превалявания. За да се подсигурите комфорта и да бъдете сухи по време на пътуването, всеки участник трябва да разполага с дъждобран или водонепромукаеми яке и панталон. Добре е да помислите и за дъждобран за разница, за да сте сигурни, че вещите ви ще останат сухи. Също така може да опаковате вещите си в „суха торба“ вътре в раницата и да си оставите резервни сухи дрехи за преобличане в транспорта за преобличане след прехода.
 • Раница – Добре е раницата да е между 40 и 60 литра и да има достатъчно място за събиране на обемен багаж – спален чувал, шалте, палатка или да има достатъчно катарами за закачане на допълнтелна екипировка на нея.
 • Съд за вода – Добре е всеки участник да разполага с поне 1,5 литра вода. Преди всеки преход водачът ще ви даде информация за това дали ще има от къде да се налее вода по време на прехода и с минимум колко вода да тръгнете.
 • Храна – Добре е всеки участник да разполага с храна за прехода в зависимост от това какви хранения са включени в програмата. В допълнение съветваме винаги да имате с вас енергийни храни като шоколад, локум, тахан, мед, ядки или др. За вечерята на палатки е добре да имате храна, която може да приготвите на огън, на котлонче (ако си носите) или няма нужда от термична обработка.
 • Облекло подходящо за сезона и съобразено с терена и прогнозата – къси/дълги удобни за трекинг панталони, тениска, полар, яке и бъфче. При съмнения с какво облекло да тръгнете на прехода, не се колебайте да се свържете с водача за съвет.
 • Гети и ръкавици – в зависимост от сезона е добре да разполагате с гети и ръкавици. Обърнете внимание, че гетите се използват не само при сняг, а и при дъжд, за да опазят краката ви сухи. Също така при очаквани ниски температури или обилен дъжд е добре да разполагате с повече от един чифт ръкавици.
 • Щеки – Щеките имат много предимства и са препоръчитителни за всички маршрути с категория динамичен и по-висока.
 • Медикаменти – препоръчително е всеки участник да има медикаменти за най-често срещаните здравни проблеми. В това число: превързочни материали, хапчета за разстройство и обезболяващи.
 • Канче, ножче и лъжичка/виличка – Винаги е добра идея да имате канче или чашка, както и прибори за хранене. Често по време на преходите имаме почивки-изненада за хапване и кафенце
 • Котлонче/Газ – може да си носите котлонче на газ, с което да си стоплите вода за кафе/чай или да си приготвите вечерята или закуската
 • Запалка/Кибрит
 • Репелент срещу насекоми

 

Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече