Шан, Душан и Сладкодум – в Земята на Дивите коне

Виж снимките

Някога древните вулканични сили са ваяли геоди и ахати, а мощни водни потоци са дълбали ждрела… Някога из българските земи са препускали свободно стотици диви коне… Някога древни племена са изсичали в скалите на Източни Родопи мистериозни скални ниши и са градили величествени светилища…Някога стотици семейства са населявали затънтените планински долини и ливади, градили са каменни къщи, които са надживели дори спомена за хората…  А днес отекват само имената, подобно на вълшебно слово и понякога тропота на копита… ТреКамания ще ви отведе на едно феноменално пътешествие, част от серията КъмпингМания, за да научим забравени истории от района на Иран Тепе. Ще посетим скалния светилищен комплекс Гузгун кая и ще обходим забравените махали на село Сладкодум. Ще видим шарапаната на връх Казанкая и ще изследваме вероятно най-впечатляващата скала и скални ниши у нас – Шан Кая, известна още като Шахан Кая. Ще навлезем предпазливо в Земята на Дивите коне, където свободно препускат коне, потомци на древния Евразийски кон  - Тарпана! За финал ще се спуснем по Дюшан (Дюшун) дере, където дълбоки вирове, водопади и причудливи скали рисуват пейзажи от Изгубения свят на Артър Конан Дойл!


Описание (по дни)

  Заминаване от Паркинга пред Национален стадион "Васил Левски" в 06:15 часа

 • 1

  Отпътуваме за района на село Красино и една от махалите му. Нарамваме раниците и се отправяме към първата ни цел за деня – скалния комплекс Гузгун кая, известен още като Горящия Камък. Тук десетки скални ниши са издълбани във високата скала, с причудливите скали наоколо придават на мястото още по мистична атмосфера. Продължаваме по горист рид, който ни отвежда към една от няколкото махали на село Сладкодум. Ще преминем през повечето от тях, достигайки най-впечатляващата – Тридолци. Тук ще изградим първият си лагер. Следобед се отправяме на изследователска мисия – първо до връх Казанкая, където има впечатляваща по размери шарапана, а в подножието ѝ – скална гъба. Втората ни цел е още по уникална! Точно срещу нас, като извънземен кораб от друго измерение се възправя Шан кая. Величествената скала е пробита сякаш с лазерен лъч по среда, а в образувалата се арка има десетки трапецовидни скални ниши! Посрещаме залеза от района с изглед към разрушените къщи на Сладкодум. Приготвяме се за нощуване сред вечността на Родопите! Очаква ни една незабравима вечер под студената светлина на далечни звезди и сред сгряващата компания на добри приятели! Вечер изпълнена с истории за близки и далечни места, с песните на щурците и с мелодията на гората!

  Денивелация (+): 400 м. Денивелация (-): 400 м. Разстояние: 9 км.
  Носене на бивачна екипировка: 9 км.

 • 2

  Ставаме рано и посрещане на изгрева с чаша кафе или чай и с незабравима гледка в очите! Събираме лагера си и започваме днешния преход с изкачване – отправяме се към Буюкхисар тепе, връх висок 590 метра, на който се твърди, че е имало крепост. И ако керамичните остатъци само подсказват за древен живот, то 360-градусовата панорама от котата е сигурна и гарантирана! Преминаваме и покрай по-малкия събрат – Кючукхисар тепе и се отправяме към останките от махалата Съчка, а след това и към Чифлик и няколкото му махали. Тук започваме да се предвижваме по-внимателно, защото това е земята на наследниците на Тарпаните – диви коне, заселени отново по нашите земи през 2011 година. За разлика от стадата, които сме свикнали да виждаме в Стара планина, Рила и Осогово, тези коне оцеляват сред дивата природа напълно самостоятелно и без човешка намеса и са си диви животни. Ако имаме късмет може да ги видим от далеч или от близо, но е нужно да се отнасяме с уважение и внимание, за да не ги стресираме! Продължаваме към махалата Накривен, а от нея и към Клокото, където ще изградим следващия си лагер.  Приготвяме се за нощуване сред вечността на Родопите! Очаква ни една незабравима вечер под студената светлина на далечни звезди и сред сгряващата компания на добри приятели! Вечер изпълнена с истории за близки и далечни места, с песните на щурците и с мелодията на гората!

  Денивелация (+): 500 м. Денивелация (-): 500 м. Разстояние: 9 км.
  Носене на бивачна екипировка: 19 км.

 • 3

  Ставаме рано и посрещане на изгрева с чаша кафе или чай и с незабравима гледка в очите! Последно събиране на лагера за това приключение. Първата ни цел е останките от село Любанци. Оттук се изкачваме до връх Каракуш тепе, а последен панорамен изглед над Източните Родопи преди да се спуснем в праисторическото легло на река Дюшун дере. Днес ще преминем по каньона му, изпъстрен с причудливи скални форми, изваяни от водата и вятъра! Добре е да имате бански – феноменалните му кристални води ще ни приканят за разхладителна почивка ;) Ще имаме възможност и да потърсим минерали, като ахати и яспис, а за финал ще видим отново няколко скални ниши в подножието на село Красино. Достигаме мястото за среща с транспорта и отпътуваме за София. Пристигане около 21:00 часа.

  Денивелация (+): 450 м. Денивелация (-): 650 м. Разстояние: 14 км.
  Носене на бивачна екипировка: 14 км.


Включва:

 • Транспорт съобразно програмата
 • Лицензиран планински водач
 • Екипировка – палатка (1 на двама души), спален чувал и надуваемо шалте 
 • Застраховка

Не включва:

 • Плик-чаршаф за спален чувал - задължително!
 • Лични разходи
 • Храна и напитки по време на програмата
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства

Нужна екипировка

 • Палатка/Спален чувал/Шалте – Къмпинг екипировката за приключенията от серията КъмпингМания е включена в цената и се предоставя от фирмата. Всеки участник, който има лична екипировка и предпочита нея – може да я използва.
 • Обувки – В зависимост от метеорологичната прогноза и вида на терена, обувките могат да бъдат ниски (половинки или тричетвърти). Може да си вземете сандали или леки маратонки, които да оставите в транспорта и с които да се преобуете след карая на прехода.
 • Осветление – В случай на по-ранно стъмване поради сезона или удължаване на прехода поради форсмажорни обстоятелства, всеки участник трябва да носи осветление – фенерче или челник. Предимствата на челника са повече и екипът на ТрекМания ви препоръчва да ползвате него. В допълнение на това осветлението ще ви е нужно и при приключенията част от серията КемпингМания, многодневните преходи, където в част от хижите няма ток денонощно или когато за даден връх се тръгва преди изгрев.
 • Облекло за дъжд – В зависимост от прогнозите, преходът може да се осъществи във време на дъжд или временни превалявания. За да се подсигурите комфорта и да бъдете сухи по време на пътуването, всеки участник трябва да разполага с дъждобран или водонепромукаеми яке и панталон. Добре е да помислите и за дъждобран за разница, за да сте сигурни, че вещите ви ще останат сухи. Също така може да опаковате вещите си в „суха торба“ вътре в раницата и да си оставите резервни сухи дрехи за преобличане в транспорта за преобличане след прехода.
 • Раница – Добре е раницата да е между 40 и 60 литра и да има достатъчно място за събиране на обемен багаж – спален чувал, шалте, палатка или да има достатъчно катарами за закачане на допълнтелна екипировка на нея.
 • Съд за вода – Добре е всеки участник да разполага с поне 1,5 литра вода. Преди всеки преход водачът ще ви даде информация за това дали ще има от къде да се налее вода по време на прехода и с минимум колко вода да тръгнете.
 • Храна – Добре е всеки участник да разполага с храна за прехода в зависимост от това какви хранения са включени в програмата. В допълнение съветваме винаги да имате с вас енергийни храни като шоколад, локум, тахан, мед, ядки или др. За вечерята на палатки е добре да имате храна, която може да приготвите на огън, на котлонче (ако си носите) или няма нужда от термична обработка.
 • Облекло подходящо за сезона и съобразено с терена и прогнозата – къси/дълги удобни за трекинг панталони, тениска, полар, яке и бъфче. При съмнения с какво облекло да тръгнете на прехода, не се колебайте да се свържете с водача за съвет.
 • Гети и ръкавици – в зависимост от сезона е добре да разполагате с гети и ръкавици. Обърнете внимание, че гетите се използват не само при сняг, а и при дъжд, за да опазят краката ви сухи. Също така при очаквани ниски температури или обилен дъжд е добре да разполагате с повече от един чифт ръкавици.
 • Щеки – Щеките имат много предимства и са препоръчитителни за всички маршрути с категория динамичен и по-висока.
 • Медикаменти – препоръчително е всеки участник да има медикаменти за най-често срещаните здравни проблеми. В това число: превързочни материали, хапчета за разстройство и обезболяващи.
 • Канче, ножче и лъжичка/виличка – Винаги е добра идея да имате канче или чашка, както и прибори за хранене. Често по време на преходите имаме почивки-изненада за хапване и кафенце
 • Котлонче/Газ – може да си носите котлонче на газ, с което да си стоплите вода за кафе/чай или да си приготвите вечерята или закуската
 • Запалка/Кибрит
 • Репелент срещу насекоми

 

Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече