Шамони - виа-ферати, ледници и Северни стени II

Дълъг вариант

Виж снимките

Шамони - алпийското сърце на Алпите, притегателен център за планинари, алпинисти и ултрамаратонци! Тук, четирикилометра над облаците се издига - Мон Блан, фамозния първенец на планината, увенчан с непристъпни скални ръбове и игли, покрит с вечен сняг и охраняван от ледници! Предизвикваме ви с една нестандартна програма, която ще ви покаже един друг свят - свят на вдигащи адреналина виа ферати, дълги с километри ледници, спиращи дъха северни стени на алпийски върхове, уютни хижи и неповторима атмосфера. Първите два дни ще посветим на масива Бреван, който макар и много по-нисък от Мон Блан, предоставя най-красивите и обширни гледки към него. Тук ще направим две атрактивни ферати, ще изкачваме отвесни скали и ще ходим по въже над пропасти! След това ще се прехвърлим в подножието на връх Аржантиер, ще преминем по едноименния ледник и ще се изкачим до Кол дю Ноар, за да станем свидетели на един запомнящ се изгрев. Няма да пропуснем и да стъпим на Егюй дю Миди, за да се полюбуваме на масива Мон Блан от близо 4000 метра. Следващата част от приключението, ще ни отведе до друго паметно място в Алпите - Северната стена на Гран Жорас! Ще преминем по цялата дължина на величествения ледник Мер дю Глас и ще прекараме нощ на едно от най-красивите места в района - хижа Куверкъл. За финал ще се изкачим до панорамна площадка, част от класическия път за Мон Блан, която ще ни докосне до магичния ледник Босон!


Описание (по дни)

  Заминаване от Летище София, Терминал 2 в 12:00 часа

 • 1

  Отпътуваме за Женева. Тук ни очаква транспорта, товарим раничките и отпътуване за района на Шамони. Настаняваме се в уютна къща за гости и излизаме на опознавателна разходка из планинския курорт. Тук ще видим няколко знакови места и ще пием по чаша студена бира за 'Добре дошли' Нощувка.

 • 2

  След закуска отпътуване за района на Паси и се впускаме в първото си приключение - фератата Curalla. Фератата е относително кратка и ще ни отнеме около 3 часа да я преминем. Нейното разнообразие и умерена трудност ще ни даде възможност не само да отренираме техниката си, но и да се насладим на първи гледки към Мон Блан. След обед ще направим обзорна разходка из масива Бреван и ще посетим един от най-големите магазини за екипировка, известен с намаленията си. Връщане в Шамони за вечеря и нощувка.

  Денивелация (+): 450 м. Денивелация (-): 450 м. Разстояние: 6 км.

 • 3

  Днес е първото ни по-сериозно предизвикателство за това пътешествие - преминаване на фератата Evettes. Преминаването ѝ ще ни отнеме около 4 часа и ще ни преведе по отвесни стени и атрактивни пътечки изсечени в скалите, като най-атрактивната част ще бъде преминаване по Тиролски мост или иначе казано ходене по въже над няколкостотин метрова пропаст! Около обяд ще достигнем финала на фератата и посядаме за почивка и обяд. Останалата част от деня ще прекараме по високите части на масива Бреван, ще достигнем най-високата му точка и ще посетим езерото Лак Блан. Връщаме се в Шамони за вечеря и нощувка.

  Денивелация (+): 550 м. Денивелация (-): 550 м. Разстояние: 7 км.

 • 4

  След закуска и кратък трансфер достигаме подножието на лифта към Мон Моне - едно страхотно местенце на самата граница със Швейцария. Ще се повозим за кратко на лифта, който ни отвежда до ледника Аржантиер - предстои ни преход по самия ледник, обграден от величествените скални крепости на върховете Егюй дю Аржнтиер, Шардоне и Верт. Следобед достигаме хижа Аржантиер и се настаняваме. Вечерта ще поседнем на верандата с бира в ръка, за да се насладим на впечатляващ залез. Нощувка.

  Денивелация (+): 750 м. Денивелация (-): 0 м. Разстояние: 7 км.

 • 5

  Ставаме рано преди изгрева и поемаме по издигащия се над хижата ледник! Меката утринна светлина осветява пътя ни и след като вече сме преполовили пътя слънцето изгрява! Спектакълът е грандиозен! Златните лъчи обагрят с красиви цветове върховете на обграждащите ни скалисти върхове, въздухът е кристален, а снега скърца под краката ни! В ранната утрин достигаме Кол Ноар, на самата граница със Швейцария и занемяваме! Панорамата от тук е неописуемо красива и отделяме подобаващо време, за да и се порадваме и снимаме! Връщаме се в хижата, взимаме си раниците и продължаваме с преход по ледника, обратно към Шамони. В късния следобед се настаняваме за отново в къщата за гости за заслужена почивка и баня Вечерта ще похапнем в някое от уютните ресторантчета на градчето.

  Денивелация (+): 750 м. Денивелация (-): 1500 м. Разстояние: 12 км.

 • 6

  Днес е ден за почивка и гледки! Започваме с една от основните атракции на района - гондолата към Егюй дю Миди. Скалната игла на върха се издига директно над Шамони и дори самото возене на лифта е преживяване за цял живот. Достигаме връхната му топка и се впускаме в изследване на многобройните панорамни площадки разположени на върха, всяка предоставяща различна и все по-красива гледка. Ще направим и разходка с лифта Хелбронер, който ще ни пренесе над ледника Де Жан и ще ни отведе до италианската страна на масива. Следобед ще се разходим из Шамони, ще разгледаме музеите му и ще имаме възможност да си купим сувенири. Вечеря и нощувка.

 • 7

  Днес ще тръгнем по пътя на първите изкачили Мон Блан. Ще се отправим към един от най-магичните ледници в целия регион - ледника Босон . Ледника се свива с всяка година и след себе си оставя впечатляващ каньон, а начупените му сераци представляват величествена гледка. Ще се изкачим по пътечка, виеща се нагоре по склоновете на планината и през иглолистни горе ще достигнем връх Мон Корбео. Тук гледките буквално ни зашеметяват с величието и мащаба си! Правим почивка и снимки на заобикалящата ни красота. Следобед се спускаме обратно до къщата за гости за почивка и нощувка.

  Денивелация (+): 1300 м. Денивелация (-): 1300 м. Разстояние: 14 км.

 • 8

  Днес ставаме рано и след закуска нарамваме раниците и приготвяме фотоапаратите - предстои ни среща с истински титани! За начало ще се повозим с легендарната зъбчата железница, която ще ни отведе до гара Монтавер и прочутия хотел. Оттук пред очите ни се простират ледените вълни на Мер дю Глас, а пред нас се издигат каменните кули на Егюй Верт и Лес Дрюс. Очаквани преход из лабиринта от бездънни пукнатини и сераци по дължината на ледника, който ще ни отведе до току що ремонтираната хижа Куверкъл. Не хижата обаче е причината да дойдем до тук, а една легендарна Северна стена - Стената на Гранд Жорас! Тази ледена крепост се издига пред нас само на ръка разстояние и ще бъде наш модел за снимки както по залез, така и на изгрев слънце. Вечеря и нощувка в хижата.

  Денивелация (+): 950 м. Денивелация (-): 100 м. Разстояние: 7 км.

 • 9

  Който иска може да стане за изгрева - един незабравим театър на светлини и сенки, на цветове и блестящ лед. Точно пред нас ще блести масива на Мон Блан, докато до нас Гранд Жорас се извисява с ледените си котрафорси! Закусваме спокойно и поемаме отново през лабиринта на Мер дю Глас. Пийваме по бира на верандата на Монтавер и се любуваме за последно на запомнящата се гледка. Следобед се спускаме обратно до Шамони за почивка и нощувка.

  Денивелация (+): 100 м. Денивелация (-): 950 м. Разстояние: 7 км.

 • 10

  След закуска отпътуваме за Женева, като по пътя ще се отбием до китното градче Анси, за разходка и опитване на вкусотиите, произвеждани за местния пазар. Трансфер до летището и полет за София.


Включва:

 • Транспорт съобразно описаната програма
 • 7 нощувки в семейни хотели/къщи за гости (двойни/тройни стаи)
 • 2 нощувки в хижа
 • Pass за всички лифтове, железници, градски транспорт в долината на Шамони (около 160 евро)
 • Професионални български планински водачи
 • Нужната виа-ферата екипировка 
 • Застраховка „Асистанс при пътуване в чужбина“

Не включва:

 • Самолетни билети София – Милано/Женева – София
 • Храна по време на екскурзията
 • Лифт Хелбронер
 • Такси за посещение на туристически обекти, музеи , забележителности
 • Бакшиши, лични разходи, Разходи при напускане на програмата по време на пътуването
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)

Нужна екипировка

 • Обувки – В зависимост от метеорологичната прогноза и вида на терена, обувките могат да бъдат ниски (половинки или тричетвърти). Може да си вземете сандали или леки маратонки, които да оставите в транспорта и с които да се преобуете след карая на прехода.
 • Осветление – В случай на по-ранно стъмване поради сезона или удължаване на прехода поради форсмажорни обстоятелства, всеки участник трябва да носи осветление – фенерче или челник. Предимствата на челника са повече и екипът на ТрекМания ви препоръчва да ползвате него. В допълнение на това осветлението ще ви е нужно и при приключенията част от серията КемпингМания, многодневните преходи, където в част от хижите няма ток денонощно или когато за даден връх се тръгва преди изгрев.
 • Облекло за дъжд – В зависимост от прогнозите, преходът може да се осъществи във време на дъжд или временни превалявания. За да се подсигурите комфорта и да бъдете сухи по време на пътуването, всеки участник трябва да разполага с дъждобран или водонепромукаеми яке и панталон. Добре е да помислите и за дъждобран за разница, за да сте сигурни, че вещите ви ще останат сухи. Също така може да опаковате вещите си в „суха торба“ вътре в раницата и да си оставите резервни сухи дрехи за преобличане в транспорта за преобличане след прехода.
 • Раница – при еднодневните/двудневните преходи, раницата не трябва да надвишава 40 литра или 7-10 килограма.
 • Съд за вода – Добре е всеки участник да разполага с поне 1,5 литра вода. Преди всеки преход водачът ще ви даде информация за това дали ще има от къде да се налее вода по време на прехода и с минимум колко вода да тръгнете.
 • Храна – Добре е всеки участник да разполага с храна за прехода в зависимост от това какви хранения са включени в програмата. В допълнение съветваме винаги да имате с вас енергийни храни като шоколад, локум, тахан, мед, ядки или др.
 • Облекло подходящо за сезона и съобразено с терена и прогнозата – къси/дълги удобни за трекинг панталони, тениска, полар, яке и бъфче. При съмнения с какво облекло да тръгнете на прехода, не се колебайте да се свържете с водача за съвет.
 • Гети и ръкавици – в зависимост от сезона е добре да разполагате с гети и ръкавици. Обърнете внимание, че гетите се използват не само при сняг, а и при дъжд, за да опазят краката ви сухи. Също така при очаквани ниски температури или обилен дъжд е добре да разполагате с повече от един чифт ръкавици.
 • Щеки – Щеките имат много предимства и са препоръчитителни за всички маршрути с категория динамичен и по-висока.
 • Медикаменти – препоръчително е всеки участник да има медикаменти за най-често срещаните здравни проблеми. В това число: превързочни материали, хапчета за разстройство и обезболяващи.
 • Канче, ножче и лъжичка/виличка – Винаги е добра идея да имате канче или чашка, както и прибори за хранене. Често по време на преходите имаме почивки-изненада за хапване и кафенце
Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече