Шамони - виа-ферати, ледници и Северни стени I

Кратък вариант

Виж снимките

Шамони - алпийското сърце на Алпите, притегателен център за планинари, алпинисти и ултрамаратонци! Тук, четирикилометра над облаците се издига - Мон Блан, фамозния първенец на планината, увенчан с непристъпни скални ръбове и игли, покрит с вечен сняг и охраняван от ледници! Предизвикваме ви с една нестандартна програма, която ще ви покаже един друг свят - свят на вдигащи адреналина виа ферати, дълги с километри ледници, спиращи дъха северни стени на алпийски върхове, уютни хижи и неповторима атмосфера. Първите два дни ще посветим на масива Бреван, който макар и много по-нисък от Мон Блан, предоставя най-красивите и обширни гледки към него. Тук ще направим две атрактивни ферати, ще изкачваме отвесни скали и ще ходим по въже над пропасти! След това ще се прехвърлим в подножието на връх Аржантиер, ще преминем по едноименния ледник и ще се изкачим до Кол дю Ноар, за да станем свидетели на един запомнящ се изгрев. Няма да пропуснем и да стъпим на Егюй дю Миди, за да се полюбуваме на масива Мон Блан от близо 4000 метра!


Описание (по дни)

  Заминаване от Летище София, Терминал 2 в 12:00 часа

 • 1

  Отпътуваме за Женева. Тук ни очаква транспорта, товарим раничките и отпътуване за района на Шамони. Настаняваме се в уютна къща за гости и излизаме на опознавателна разходка из планинския курорт. Тук ще видим няколко знакови места и ще пием по чаша студена бира за 'Добре дошли' Нощувка.

 • 2

  След закуска отпътуване за района на Паси и се впускаме в първото си приключение - фератата Curalla. Фератата е относително кратка и ще ни отнеме около 3 часа да я преминем. Нейното разнообразие и умерена трудност ще ни даде възможност не само да отренираме техниката си, но и да се насладим на първи гледки към Мон Блан. След обед ще направим обзорна разходка из масива Бреван и ще посетим един от най-големите магазини за екипировка, известен с намаленията си. Връщане в Шамони за вечеря и нощувка.

  Денивелация (+): 450 м. Денивелация (-): 450 м. Разстояние: 6 км.

 • 3

  Днес е първото ни по-сериозно предизвикателство за това пътешествие - преминаване на фератата Evettes. Преминаването ѝ ще ни отнеме около 4 часа и ще ни преведе по отвесни стени и атрактивни пътечки изсечени в скалите, като най-атрактивната част ще бъде преминаване по Тиролски мост или иначе казано ходене по въже над няколкостотин метрова пропаст! Около обяд ще достигнем финала на фератата и посядаме за почивка и обяд. Останалата част от деня ще прекараме по високите части на масива Бреван, ще достигнем най-високата му точка и ще посетим езерото Лак Блан. Връщаме се в Шамони за вечеря и нощувка.

  Денивелация (+): 550 м. Денивелация (-): 550 м. Разстояние: 7 км.

 • 4

  След закуска и кратък трансфер достигаме подножието на лифта към Мон Моне - едно страхотно местенце на самата граница със Швейцария. Ще се повозим за кратко на лифта, който ни отвежда до ледника Аржантиер - предстои ни преход по самия ледник, обграден от величествените скални крепости на върховете Егюй дю Аржнтиер, Шардоне и Верт. Следобед достигаме хижа Аржантиер и се настаняваме. Вечерта ще поседнем на верандата с бира в ръка, за да се насладим на впечатляващ залез. Нощувка.

  Денивелация (+): 750 м. Денивелация (-): 0 м. Разстояние: 7 км.

 • 5

  Ставаме рано преди изгрева и поемаме по издигащия се над хижата ледник! Меката утринна светлина осветява пътя ни и след като вече сме преполовили пътя слънцето изгрява! Спектакълът е грандиозен! Златните лъчи обагрят с красиви цветове върховете на обграждащите ни скалисти върхове, въздухът е кристален, а снега скърца под краката ни! В ранната утрин достигаме Кол Ноар, на самата граница със Швейцария и занемяваме! Панорамата от тук е неописуемо красива и отделяме подобаващо време, за да и се порадваме и снимаме! Връщаме се в хижата, взимаме си раниците и продължаваме с преход по ледника, обратно към Шамони. В късния следобед се настаняваме за отново в къщата за гости за заслужена почивка и баня Вечерта ще похапнем в някое от уютните ресторантчета на градчето.

  Денивелация (+): 750 м. Денивелация (-): 1500 м. Разстояние: 12 км.

 • 6

  Днес е ден за почивка и гледки! Започваме с една от основните атракции на района - гондолата към Егюй дю Миди. Скалната игла на върха се издига директно над Шамони и дори самото возене на лифта е преживяване за цял живот. Достигаме връхната му топка и се впускаме в изследване на многобройните панорамни площадки разположени на върха, всяка предоставяща различна и все по-красива гледка. Ще направим и разходка с лифта Хелбронер, който ще ни пренесе над ледника Де Жан и ще ни отведе до италианската страна на масива. Следобед ще се разходим из Шамони, ще разгледаме музеите му и ще имаме възможност да си купим сувенири. Вечеря и нощувка.

 • 7

   

  След закуска отпътуваме за Женева, като по пътя ще се отбием до китното градче Анси, за разходка и опитване на вкусотиите, произвеждани за местния пазар. Трансфер до летището и полет за София.


Включва:

 • Транспорт съобразно описаната програма
 • 5 нощувки в семейни хотели/къщи за гости (двойни/тройни стаи)
 • 1 нощувки в хижа
 • Pass за всички лифтове, железници, градски транспорт в долината на Шамони (около 130 евро)
 • Професионални български планински водачи
 • Нужната виа-ферата екипировка 
 • Застраховка „Асистанс при пътуване в чужбина“

Не включва:

 • Самолетни билети София – Милано/Женева – София
 • Храна по време на екскурзията
 • Лифт Хелбронер
 • Такси за посещение на туристически обекти, музеи , забележителности
 • Бакшиши, лични разходи, Разходи при напускане на програмата по време на пътуването
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)

Нужна екипировка

 • Обувки – В зависимост от метеорологичната прогноза и вида на терена, обувките могат да бъдат ниски (половинки или тричетвърти). Може да си вземете сандали или леки маратонки, които да оставите в транспорта и с които да се преобуете след карая на прехода.
 • Осветление – В случай на по-ранно стъмване поради сезона или удължаване на прехода поради форсмажорни обстоятелства, всеки участник трябва да носи осветление – фенерче или челник. Предимствата на челника са повече и екипът на ТрекМания ви препоръчва да ползвате него. В допълнение на това осветлението ще ви е нужно и при приключенията част от серията КемпингМания, многодневните преходи, където в част от хижите няма ток денонощно или когато за даден връх се тръгва преди изгрев.
 • Облекло за дъжд – В зависимост от прогнозите, преходът може да се осъществи във време на дъжд или временни превалявания. За да се подсигурите комфорта и да бъдете сухи по време на пътуването, всеки участник трябва да разполага с дъждобран или водонепромукаеми яке и панталон. Добре е да помислите и за дъждобран за разница, за да сте сигурни, че вещите ви ще останат сухи. Също така може да опаковате вещите си в „суха торба“ вътре в раницата и да си оставите резервни сухи дрехи за преобличане в транспорта за преобличане след прехода.
 • Раница – при еднодневните/двудневните преходи, раницата не трябва да надвишава 40 литра или 7-10 килограма.
 • Съд за вода – Добре е всеки участник да разполага с поне 1,5 литра вода. Преди всеки преход водачът ще ви даде информация за това дали ще има от къде да се налее вода по време на прехода и с минимум колко вода да тръгнете.
 • Храна – Добре е всеки участник да разполага с храна за прехода в зависимост от това какви хранения са включени в програмата. В допълнение съветваме винаги да имате с вас енергийни храни като шоколад, локум, тахан, мед, ядки или др.
 • Облекло подходящо за сезона и съобразено с терена и прогнозата – къси/дълги удобни за трекинг панталони, тениска, полар, яке и бъфче. При съмнения с какво облекло да тръгнете на прехода, не се колебайте да се свържете с водача за съвет.
 • Гети и ръкавици – в зависимост от сезона е добре да разполагате с гети и ръкавици. Обърнете внимание, че гетите се използват не само при сняг, а и при дъжд, за да опазят краката ви сухи. Също така при очаквани ниски температури или обилен дъжд е добре да разполагате с повече от един чифт ръкавици.
 • Щеки – Щеките имат много предимства и са препоръчитителни за всички маршрути с категория динамичен и по-висока.
 • Медикаменти – препоръчително е всеки участник да има медикаменти за най-често срещаните здравни проблеми. В това число: превързочни материали, хапчета за разстройство и обезболяващи.
 • Канче, ножче и лъжичка/виличка – Винаги е добра идея да имате канче или чашка, както и прибори за хранене. Често по време на преходите имаме почивки-изненада за хапване и кафенце
Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече