Северни Велебит и Горски Котар - най-екстремните пътеки на Хърватска

Виж снимките

Хърватска, Далматинското крайбрежие, Загреб и Сплит ... Свикнали сме да свързваме страната с морски курорти, градове-крепости и масов културен туризъм. Успоредно на лазурния морски и множеството му острови обаче се издига планинска верига, покрита с древни гори, населявани от рисове, мечки и вълци! Над тях се издигат буквално белокаменни дворци и такива скални лабиринти и каньони, че човек лесно може да загуби представа за път и посока! Тук преминават две от най-екстремните планински пътеки в цяла Хърватска, предизвикателство за всеки планинар! След като ги преминем, ще тръгнем на юг по билото на най-дивата и предизвикателна планина – Велебит, преминавайки по прочутата Премужечева пътека. Тя прорязва невъобразим пейзаж от скални кули, отвесни пещери и непристъпни карстови полета, позволявайки на всеки да се докосне до това уникално за Балканите кътче, сравнимо само с Мадагаскарските Тсинги. Приготвили сме ви няколко специално подбрани отсечки от Пътеката, а за финал ще се спуснем до морето за един бърз плаж :) Пътешествието ни ще приключи с кръчма и нощувка в Загреб, но не и преди да прекараме един ден в пределите на Национален Парк Плитвички езера!


Описание (по дни)

  Заминаване от Паркинга пред Национален стадион "Васил Левски" в 06:15 часа

 • 1

  Отпътуваме в ранни зори за Хърватска. Очакват ни над 780 км скучна магистрала, но привечер достигаме Карловац и се настаняваме в къща за гости. Време е да се наградим за дългия ден с една изпитана Кафана със страхотна скара. Нощувка.

 • 2

  Ставаме рано и отпътуваме за планинското селце Мркопаль. Оттук навлизаме навътре в горите на Горски Котар – първата ни цел е траверса на Биеле Стьене – „по-лесният“ от двата траверса. Поемаме по широка горска пътека, виеща се примамливо сред дърветата. Скоро тя започва леко да се губи и тръгваме почти на диво през гората. С набирането на височина, дърветата се разреждат, но вместо небе над тях започват да прозират причудливи бели форми. Достигаме малка полянка и почиваме. Почивам, хапваме, слагаме каски, екипираме се и започваме шеметния траверс. Още с пристъпването извън поляната, пейзажът се променя драстично и ни остава без дъх! Феноменални масиви от белоснежни скални зъбери се редят пред очите ни, а ние поемаме през тях по поредица от метални стълби, въжета или просто с откатерване. Целта ни е връх Биеле Стьене издигащ се над този пейзаж, а след това ще се спуснем до дъното на някогашна пропастна пещера, известна днес като Капелье. Следва спускане до мястото за среща с транспорта и връщане обратно до хотелчето. Вечеря и нощувка.

  Денивелация (+): 550 м. Денивелация (-): 550 м. Разстояние: 10 км.

 • 3

  Днес ни очаква доста дълъг ден, затова ставаме рано и поемаме по вече познатия ни път и пътека. Този път обаче, преди тя да се загуби в гората свиваме по едва забележимо разклонение и тръгваме по пътека, губеща се друга посока :) Тази обаче се губи доста по-успешно и навлиза в гори, толкова древни и диви, че трудно можеш да намериш пътя си. Водачите ни обаче знаят къде отиват и скоро пред нас се извисява първата скала – исполин. Това е Дворецът, до който ще се изкачим по потайна пътечка. От него се открива зашеметяваща панорама към околността, но това е първото и най-лесното предизвикателство за деня, затова без много да се бавим продължаваме към връх Южне Скупин, откъдето можем да обхванем с поглед скалните кули, през които ни предстои да минем. Оттук следва такава плетеница от каменни лабиринти, тунели, пещери, рапелчета и откатервания, че не подлежат на описани. След около 3 часа обаче, излизаме доволни и вдигнат на макс адреналин от скалния масив на Шумарске Стьене и поемаме обратно към транспорта. Отпътуваме за крайбрежния курорт Свети Юрай за нощувка.

  Денивелация (+): 550 м. Денивелация (-): 550 м. Разстояние: 10 км.

 • 4

  След закуска в местната пекарна и след кратък трансфер, навлизаме в Национален Парк Северни Велебит. Предстои ни да преминем първите и най-атрактивни 17 километра от Премужичевата стаза. Теренът през който ни води пътеката е още по-впечатляващ от предните дни, но пътеката е изградена за масов туризъм и ще ни позволи да му се насладим с минимални усилия. По средата ще спрем за обедна почивка и хапване в заслон Росиьева колиба, а по пътя ще можем да се изкачим и на малко по атрактивните върхове Громовача и Краячев Кук. Достигаме края на днешната отсечка при хижа Алан. Кратък трансфер до къщата за гости където ще нощуваме.

  Денивелация (+): 600 м. Денивелация (-): 800 м. Разстояние: 17 км.

 • 5

  След закуска отново се връщаме с буса до хижа Алан, откъдето поемаме по следващия етап на пътеката. Посрещаме деня преминавайки по гребена на Бульма, наслаждавайки се на играта на светлината по водите на морето и островите в краката ни. Пътеката ни върви на юг, като през повечето време ще имаме чудесен изглед от високо над Далматинското крайбрежие и островите Паг и Раб. След около 2 часа, напускаме успоредния на морето хребет и през лабиринт от въртопи, гори и връхчета се отправяме към връх Шаторина. Оттук напускаме този район на Премужичевата пътека и се спускаме към мястото за среща с буса, който ще ни отведе до къща за гости за нощувка.

  Денивелация (+): 800 м. Денивелация (-): 1000 м. Разстояние: 18 км.

 • 6

  Днес е последният ни ден във Велебит. Кратък трансфер ни отвежда отново до билото в района на прохода Кубус. Денят ни ще започне с кратък но атрактивен траверс през скалните кули на върховете в масива на Дабарски кукови. След това ще отпочинем за обяд и ще се отправим към морето – предстои ни спускане по склона на планината със страхотна гледка към крайбрежието през цялото време. Пътеката ни отвежда до самия бряг, където ще можем да се топнем за кратко в морето ако времето го позволява. Отправяме се към къщата за гости за нощувка, като преди това ще хапнем морска храна в крайбрежно ресторантче.

  Денивелация (+): 900 м. Денивелация (-): 1700 м. Разстояние: 16 км.

 • 7

  Закусваме, пийваме кафе с изглед към морето и се отправяме към най-известния и посещаван национален парк в страната – Плитвичките езера. Тук ще имаме достатъчно време да обходим пътеките свързващи всичките му езера и да се потопим в атмосферата на този обект на ЮНЕСКО. Късно следобед  отпътуваме за Загреб и се настаняваме в семеен хотел. Вечерта ще хапнем в някой от многото ресторанти в центъра и ще пийнем от местната крафт бира. Нощувка.

  Денивелация (+): 300 м. Денивелация (-): 300 м. Разстояние: 10 км.

 • 8

  С първите лъчи отпътуваме за България и пристигаме в София около 20:00 часа.


Включва:

 • Транспорт съобразно описаната програма
 • 7 нощувки в къщи за гости/семейни хотели
 • Двама професионални планински водач
 • Екскурзоводски услуги
 • Застраховка „Асистанс при пътуване в чужбина“

Не включва:

 • Храна по време на екскурзията и Бивачна екипировка
 • Такси за посещение на Плитвичките езера, Национален парк Велебит и други музеи и атракции
 • Бакшиши, Лични разходи, разходи при напускане на програмата по време на пътуването
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)

Нужна екипировка

 • Обувки – В зависимост от метеорологичната прогноза и вида на терена, обувките могат да бъдат ниски (половинки или тричетвърти). Може да си вземете сандали или леки маратонки, които да оставите в транспорта и с които да се преобуете след карая на прехода.
 • Осветление – В случай на по-ранно стъмване поради сезона или удължаване на прехода поради форсмажорни обстоятелства, всеки участник трябва да носи осветление – фенерче или челник. Предимствата на челника са повече и екипът на ТрекМания ви препоръчва да ползвате него. В допълнение на това осветлението ще ви е нужно и при приключенията част от серията КемпингМания, многодневните преходи, където в част от хижите няма ток денонощно или когато за даден връх се тръгва преди изгрев.
 • Облекло за дъжд – В зависимост от прогнозите, преходът може да се осъществи във време на дъжд или временни превалявания. За да се подсигурите комфорта и да бъдете сухи по време на пътуването, всеки участник трябва да разполага с дъждобран или водонепромукаеми яке и панталон. Добре е да помислите и за дъждобран за разница, за да сте сигурни, че вещите ви ще останат сухи. Също така може да опаковате вещите си в „суха торба“ вътре в раницата и да си оставите резервни сухи дрехи за преобличане в транспорта за преобличане след прехода.
 • Раница – при еднодневните/двудневните преходи, раницата не трябва да надвишава 40 литра или 7-10 килограма.
 • Съд за вода – Добре е всеки участник да разполага с поне 1,5 литра вода. Преди всеки преход водачът ще ви даде информация за това дали ще има от къде да се налее вода по време на прехода и с минимум колко вода да тръгнете.
 • Храна – Добре е всеки участник да разполага с храна за прехода в зависимост от това какви хранения са включени в програмата. В допълнение съветваме винаги да имате с вас енергийни храни като шоколад, локум, тахан, мед, ядки или др.
 • Облекло подходящо за сезона и съобразено с терена и прогнозата – къси/дълги удобни за трекинг панталони, тениска, полар, яке и бъфче. При съмнения с какво облекло да тръгнете на прехода, не се колебайте да се свържете с водача за съвет.
 • Гети и ръкавици – в зависимост от сезона е добре да разполагате с гети и ръкавици. Обърнете внимание, че гетите се използват не само при сняг, а и при дъжд, за да опазят краката ви сухи. Също така при очаквани ниски температури или обилен дъжд е добре да разполагате с повече от един чифт ръкавици.
 • Щеки – Щеките имат много предимства и са препоръчитителни за всички маршрути с категория динамичен и по-висока.
 • Медикаменти – препоръчително е всеки участник да има медикаменти за най-често срещаните здравни проблеми. В това число: превързочни материали, хапчета за разстройство и обезболяващи.
 • Канче, ножче и лъжичка/виличка – Винаги е добра идея да имате канче или чашка, както и прибори за хранене. Често по време на преходите имаме почивки-изненада за хапване и кафенце
Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече