Сафари в Най-красивите национални паркове на Южна Африка и Свазиленд, Кейптаун и Нос Добра Надежда

Виж снимките

Необятността на Африканския континент, културното му и природно разнообразие са не само смиряващи, но и вдъхновяващи, а няма по-добър пример за това от Южна Африка! ТрекМания е готова да ви отведе на едно шеметно пътуване до едни от най-атрактивните и впечатляващи национални паркове в страната, където ще опознаем в детайли техните обитатели. Ще имаме две сафарита в Парк Хлухлуве-Имфолози, ще плаваме с лодка във влажните зони на иСимангалисо и ще наблюдаваме китове по бреговете на Сент Лусия. Ще преминем през втората най-малка държава в Африка – Есватини, известна още като Свазиленд и ще направим пешеходен преход през Национален парк Хлане – най-големият в страната, за да видим от близо бели носорози. Ще прекараме три дни в Национален парк Крюгер и ще се насладим максимално на дивият му свят. Ще направим панорамно пътуване до Йоханесбург, посещавайки панорамната площадка „Прозорецът на Бог“ , ще видим третият по големина каньон в света и ще посетим водопадите Лисбон. За финал ще отделим няколко дни на района на Кейптаун – ще се изкачим до панорамната Тейбъл маунтин, ще плуваме с бели акули в океана, ще достигнем до най-южната точка на африканския континент – Иглен нос и ще прекараме ден обикаляйки легендарния нос Добра надежда, наблюдавайки пингвини, тюлени, морски птици и феноменални гледки! Една уникална програма само от ТрекМания!


Описание (по дни)

  Заминаване от Паркинга пред Национален стадион "Васил Левски" в 12:00 часа

 • 1

  Отлитаме за Кейптаун през Истанбул или Доха (ще преценим според цената на билета)

 • 2

  Кацане в Кейптаун около обяд. Кратка почивка на летището и отлитаме към Дърбан, град разположен на брега на Индийския океан. Оттук ще отпътуваме за националните паркове на Южна Африка и Свазиленд. Настаняваме се в комфортен хотел за дългоочаквана и заслужена почивка. Утре започва същинската част от приключението ни!

 • 3

  Предстои ни преминаване през няколко национални парка, от дълбините на океана до обширните савани на Африка. Целта ни за днес е Парк Хлухлуве-Имфолози – най-старият природен резерват в цяла Африка. Тук освен Голямата Петорка (Лъв, Леопард, Бивол, Носорог и Слон) може да наблюдавате още над 80 редки вида животни сред които : Гепарди, петнисти хиени, малките антилопи Суни и Дюйкер, Ивичесто Гну и разбира се – Ниалата (тук е едно от най-добрите места за наблюдението ѝ) Пристигаме в парка около обяд и се настаняваме. Следобед е първово ни сафари на територията му, което ще продължи до залез. Връщаме се в лоджа за вечеря и нощувка.

 • 4

  Ставаме преди изгрев и се качваме на джиповете за второто ни сафари в парка. Около обяд отпътуваме за Сент Лусия и покрайнините на Парка за влажни зони на иСимангалисо. Тук се настаняваме в лодж за почивка и вечеря. Вечерта се отправяме на нощно сафари за наблюдение на животни, където на светлината на фенери ще наблюдаваме моменти от живота в дивото, често недостъпни през деня. Вечеря и нощувка.

 • 5

  Закусваме в лоджа и се отправяме на едно малко по-различно сафари от тези на които сме свикнали в Африка – ще наблюдаваме китове. Тук брега на Индийския океан е едно от добрите места на които може да се наблюдават Гърбати китове, Кашалоти и кит Минки. След това ни чака още едно приключение с лодка – този път в Естуара на Сейнт Лусия – един от най-големите в Африка. С дължина от около 85 километра и 25 км в най-широката си част, естуара е дом на над 800 хипопотама, 1200 нилски крокодила и над 530 вида птици. След разходката с лодка ще направим финално сафари из парка, преди да се приберем в лоджа за вечеря и нощувка.

 • 6

  Днес отпътуваме за една от най-малките държави в Африка. Държавата Есватини, до скоро позната като Свазиленд, е втората най-малка държава на континента след Гамбия. Тук наша цел ще бъде Кралския Национален парк Хлане. Разположен на територия от 300 кв.км, парка е дома на лъвове, импали, Южноафрикански жирафи, слонове и гепарди. Най-интересните обитатели на парка обаче са белите носорози. Ще направим пешеходно сафари, за да се приближим максимално до тези невероятни животни! Вечерта се връщаме в лоджа за вечеря и нощувка.

 • 7

  След закуска отпътуваме за Национален парк Крюгер. Той е най-големият на територията на Южна Африка и обхваща почти 20 хиляди квадратни километра! Невъзможно е да се обходи за едно пътуване такава територия, но ние сме ви подбрали най-добрите за наблюдение на животни лагери.  Днес се настаняваме в района на Скукуза.

 • 8

  Днес ще имаме целодневно сафари в този район на парка, а вечерта ще се върнем обратно в района на Скукуза. Крюгер е един най-големите паркове в Африка и едно от най-доброто място за наблюдение на животни. Тук се срещат почти 150 вида бозайници, около 500 вида птици и 100 вида влечуги.

 • 9

  Днес отново имаме сутрешно и вечерно сафари, но този път ще се придвижим към южната по-хълмиста част на парка. Вечерта ще прекараме в кемпа Бергендал.

 • 10

  Днес е последният ни ден в Крюгер. Очаква ни сутрешно сафари в района на Бергендал и свободен следобед, в който желаещите ще могат да направят финално вечерно сафари. Вечеря и нощувка.

 • 11

  Днес ни очаква дълъг път и ден наситен с много емоции. Ще преминем по известния Панорамен път към Йоханесбург. Първата ни спирка е панорамната площадка „Прозореца на Бог“, даваща възможност за гледки към дълбока 300 метра речна клисура. Оттук се отправяме към речното корито на река Блайд, където бързеите и падналите от склоновете на каньона камъни, са образували интересни форми в скалите през които преминава реката. Следва скалната формация от три причудливи скални върха в обла форма. Последната природна забележителност за деня ще бъде водопада Лисбон висок около 94 метра. За финал преди да пристигнем в Йоханесбург, ще посетим за кратко малкото градче Пилгримс Рест. Късно следобед достигаме до Йоханесбург и се настаняваме в хотел близо до летището. Нощувка

 • 12

  Кратък трансфер ни отвежда до летището за полет до Кейптаун. Транспортът ни очаква, за да ни отведе до хотела на брега на Атлантическия океан с гледка към Тейбъл Маунтин. Следобед ще се изкачим с лифт до върха на планината, за страхотен изглед към залива Тейбъл, остров Роббен и атлантическото крайбрежие. Вечерта ще посрещнем залеза с круиз в залива Грейнджър. Нощувка в хотела.

 • 13

  След закуска се отправяме към Гансбаай – ТрекМания да ви затвори в клетка и да ви хвърли на Белите акули! Тук е едно от най-атрактивните места за плуване с акули в света! Желаещите ще могат да застанат лице в лице под водата с Голямата бяла Акула! След това се отправяме към Иглен нос – това е най-южната точка на целият Африкански континент и мястото където се срещат Атлантическия с Индийския океан. Затова тук понякога вълните са огромни а гледките невероятни и човек се чувства като на края на света! Изследваме района и неговите плажове и останки от разбили се в миналото кораби. Вечерта се връщаме обратно до хотела ни в Кейптаун.

 • 14

  Днес ще посветим денят на Нос Добра Надежда! Това легендарно място дълги години е било ужас за моряците и дори днес вдъхва страхопочитание! За туристите като нас обаче, той може да предостави страхотни гледки и изживявания. Ще преминем по панорамен път който ще ни отведе до малко китно градче – Хоут Бей. Тук ще се качим на лодка, за да посетим остров Дюйкер и неговите колонии от морски птици и тюлени. От Хоут Бей, пътят ще навлезе в планински масив. Тук пътят е издълбан във вертикалната скала над красив плаж далеч под нас и ни позволява да се насладим на великолепни гледки. Следващата ни цел е Националния парк на Полуостров Кейп.  Паркът концентрира в себе си едно от най-големите разнообразия на растения в света, някои от които не се срещат на друго място. Освен това дава дом на диви котки, фламинги и много други птици. Достигаме на далечната точка на полуострова с известния фар и се любуваме на гигантските вълни разбиващи се в скалите. Следобед се връщаме обратно към Кейптаун, като по пътя ще спрем на плажа Боудър, където ще видим колония от Африкански пингвини. Нощувка в хотела ни.

 • 15

  Сутринта имаме свободно време да си стегнем багажа и да закусим на спокойствие. Около обяд отпътуваме за летището за полет към България.


Включва:

 • Транспорт според програмата в комфортен бус с климатик
 • Транспорт със сафари джипове на територията на Националните паркове по време на сафаритата, както са описани по програма
 • 13 нощувки в лоджове/хотели 3*или 4*на база двойни и тройни стаи
 • 10 закуски и 9 вечери по време на сафаритата
 • 2 вечери, 2 закуски и 1 обяд в Кейптаун
 • Всички входове за национлните паркове
 • Професионален български планински
 • Професионален местен английско говорящ планински водач
 • Професионален сафари водач и шофьор по време на сафаритата в парковете
 • Екскурзовод на английски по време екскурзиите около Кейптаун и към Йоханесбург
 • Посещение на Тейбъл Маунтин и лифт за него
 • Круиз по залез в залива Грейнджър
 • Гмуркане с Белите акули (с водолазен костюм, със шнорхел и маска или наблюдение от лодката – опция по желание)
 • Екскурзия до Нос Добра Надежда
 • Посещение на колонията с Африкански пингвини
 • Медицинска застраховка „Асистанс“ на стойност 15 000 евро

Не включва:

 • Полетите София – Кейптаун – София (около 750 евро)
 • Вътрешните полети Кейптаун – Дърбан; Йоханесбург – Кейптаун (около 200 евро)
 • Допълнителни нощувки преди или след програмата ако полетите го налагат
 • Храна извън упоменатата като включена, напитки и алкохол
 • Екскурзии и входове за музеи и атракции извън упоменатите
 • Бакшиши, Лични разходи и разходи при напускане на програмата по време на пътуването или при форсмажорни обстоятелства

 

Нужна екипировка

 • Обувки – В зависимост от метеорологичната прогноза и вида на терена, обувките могат да бъдат ниски (половинки или тричетвърти). Може да си вземете сандали или леки маратонки, които да оставите в транспорта и с които да се преобуете след карая на прехода.
 • Осветление – В случай на по-ранно стъмване поради сезона или удължаване на прехода поради форсмажорни обстоятелства, всеки участник трябва да носи осветление – фенерче или челник. Предимствата на челника са повече и екипът на ТрекМания ви препоръчва да ползвате него. В допълнение на това осветлението ще ви е нужно и при приключенията част от серията КемпингМания, многодневните преходи, където в част от хижите няма ток денонощно или когато за даден връх се тръгва преди изгрев.
 • Облекло за дъжд – В зависимост от прогнозите, преходът може да се осъществи във време на дъжд или временни превалявания. За да се подсигурите комфорта и да бъдете сухи по време на пътуването, всеки участник трябва да разполага с дъждобран или водонепромукаеми яке и панталон. Добре е да помислите и за дъждобран за разница, за да сте сигурни, че вещите ви ще останат сухи. Също така може да опаковате вещите си в „суха торба“ вътре в раницата и да си оставите резервни сухи дрехи за преобличане в транспорта за преобличане след прехода.
 • Раница – при еднодневните/двудневните преходи, раницата не трябва да надвишава 40 литра или 7-10 килограма.
 • Съд за вода – Добре е всеки участник да разполага с поне 1,5 литра вода. Преди всеки преход водачът ще ви даде информация за това дали ще има от къде да се налее вода по време на прехода и с минимум колко вода да тръгнете.
 • Храна – Добре е всеки участник да разполага с храна за прехода в зависимост от това какви хранения са включени в програмата. В допълнение съветваме винаги да имате с вас енергийни храни като шоколад, локум, тахан, мед, ядки или др.
 • Облекло подходящо за сезона и съобразено с терена и прогнозата – къси/дълги удобни за трекинг панталони, тениска, полар, яке и бъфче. При съмнения с какво облекло да тръгнете на прехода, не се колебайте да се свържете с водача за съвет.
 • Гети и ръкавици – в зависимост от сезона е добре да разполагате с гети и ръкавици. Обърнете внимание, че гетите се използват не само при сняг, а и при дъжд, за да опазят краката ви сухи. Също така при очаквани ниски температури или обилен дъжд е добре да разполагате с повече от един чифт ръкавици.
 • Щеки – Щеките имат много предимства и са препоръчитителни за всички маршрути с категория динамичен и по-висока.
 • Медикаменти – препоръчително е всеки участник да има медикаменти за най-често срещаните здравни проблеми. В това число: превързочни материали, хапчета за разстройство и обезболяващи.
 • Канче, ножче и лъжичка/виличка – Винаги е добра идея да имате канче или чашка, както и прибори за хранене. Често по време на преходите имаме почивки-изненада за хапване и кафенце
Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече