Разходка из Алабак, крепостта Цепина и мастодонтите на Дорково

Виж снимките

Алабак и Къркария – две имена навяващи загадъчност, два родопски планински дяла криещи прекрасни места, а всъщност само на хвърлей от Велинград! ТрекМания ви е приготвила великолепна пролетна разходка за опознаване на някои от най-интересните им кътчета! Започваме с Алабак, обхождайки един от дългите му ридове, за да се насладим на страхотните раззеленяващи се пролетни гори и да погледнем от високо над Чепинската котловина от Славеевите скали. След това ще се отправим към Плиоценски парк Дорково, ще се изправим пред Мастодонт в реалните му размери и ще научим една част от историята на нашите земи за която рядко се говори! За финал ще се изкачим до укреплението на Родопския властелин деспот Слав – Цепина, за да научим от къде идва звучното име Къркария и историята на крепостта.


Описание (по дни)

  Заминаване от Паркинга пред Национален стадион "Васил Левски" в 06:30 часа

 • 1

  Отпътуване за Юндола и Света Петка. Преходът ни започва от покрайнините на Света Петка, откъдето кратка стръмна пътека ни извежда на широк черен път. Поемаме по обградения от пролетна гора път и той плавно ни отвежда до високите части на рида Албак, до самото подножие на първенеца му Арап чал. Изкачването до най-високата му, но силно непанорамна точка ще оставим за друго идване. Сега се отправяме на разходка из раззеленяващи гори и по пътечки виещи се между дърветата. Спускането неусетно ни отвежда до Славееви скали – тракийски култов комплекс и скален феномен с удивителна панорама! Правим снимки и почивка и разглеждаме скалното образувание. Продължаваме спускането си към Велинград и преминавайки през параклиса Свети Никола достигаме центъра на града. Следващата ни цел е Плиоценски парк Дорково – тук ще посетим Палеонтологичния музей, ще се изправим пред мастодонт в реален размер и ще научим най-древната история на земите ни. За финал се насочваме към връх Цепина, за да видим разположената по склоновете му едноименна крепост и феноменалната панорама, разкриваща се от нея! Отпътуваме за София, като по пътя ще посетим изпитан ресторант за заслужено похапване! Пристигане в София след 20:00 часа.

  Денивелация (+): 500 м. Денивелация (-): 990 м. Разстояние: 15 км.


Включва:

 • Транспорт от и до град София
 • Професионален планински водач
 • Планинска застраховка

Не включва:

 • Лични разходи, Храни и напитки по време на програмата
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)

Нужна екипировка

 • Обувки – В зависимост от метеорологичната прогноза и вида на терена, обувките могат да бъдат ниски (половинки или тричетвърти). Може да си вземете сандали или леки маратонки, които да оставите в транспорта и с които да се преобуете след карая на прехода.
 • Осветление – В случай на по-ранно стъмване поради сезона или удължаване на прехода поради форсмажорни обстоятелства, всеки участник трябва да носи осветление – фенерче или челник. Предимствата на челника са повече и екипът на ТрекМания ви препоръчва да ползвате него. В допълнение на това осветлението ще ви е нужно и при приключенията част от серията КемпингМания, многодневните преходи, където в част от хижите няма ток денонощно или когато за даден връх се тръгва преди изгрев.
 • Облекло за дъжд – В зависимост от прогнозите, преходът може да се осъществи във време на дъжд или временни превалявания. За да се подсигурите комфорта и да бъдете сухи по време на пътуването, всеки участник трябва да разполага с дъждобран или водонепромукаеми яке и панталон. Добре е да помислите и за дъждобран за разница, за да сте сигурни, че вещите ви ще останат сухи. Също така може да опаковате вещите си в „суха торба“ вътре в раницата и да си оставите резервни сухи дрехи за преобличане в транспорта за преобличане след прехода.
 • Раница – при еднодневните/двудневните преходи, раницата не трябва да надвишава 40 литра или 7-10 килограма.
 • Съд за вода – Добре е всеки участник да разполага с поне 1,5 литра вода. Преди всеки преход водачът ще ви даде информация за това дали ще има от къде да се налее вода по време на прехода и с минимум колко вода да тръгнете.
 • Храна – Добре е всеки участник да разполага с храна за прехода в зависимост от това какви хранения са включени в програмата. В допълнение съветваме винаги да имате с вас енергийни храни като шоколад, локум, тахан, мед, ядки или др.
 • Облекло подходящо за сезона и съобразено с терена и прогнозата – къси/дълги удобни за трекинг панталони, тениска, полар, яке и бъфче. При съмнения с какво облекло да тръгнете на прехода, не се колебайте да се свържете с водача за съвет.
 • Гети и ръкавици – в зависимост от сезона е добре да разполагате с гети и ръкавици. Обърнете внимание, че гетите се използват не само при сняг, а и при дъжд, за да опазят краката ви сухи. Също така при очаквани ниски температури или обилен дъжд е добре да разполагате с повече от един чифт ръкавици.
 • Щеки – Щеките имат много предимства и са препоръчитителни за всички маршрути с категория динамичен и по-висока.
 • Медикаменти – препоръчително е всеки участник да има медикаменти за най-често срещаните здравни проблеми. В това число: превързочни материали, хапчета за разстройство и обезболяващи.
 • Канче, ножче и лъжичка/виличка – Винаги е добра идея да имате канче или чашка, както и прибори за хранене. Често по време на преходите имаме почивки-изненада за хапване и кафенце

Времето:

Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече