Рапели и въжени мостове над водопадите на Врачански Балкан

Виж снимките

Отправяме се към някои от най-потайните и магнетични водопади на Врачански Балкан! Тази приключенска програма, специално изготвена от ТрекМания, ще ви позволи да откриете неподозирани възможности, които притежавате! Всеки от участниците ще изпробва спускане на рапел и ще пребори страха си от високото, за да се изкефи максимално на черешката на тортата, която сме оставили за накрая! Ще спуснем на рапел 45-метров отвес! Ще преминем през тесен речен каньон, висящ високо сред скалите, и за финал ще увиснем отново на въже за поредния рапел! Всичко това ще се случва на приказния скален фон на Врачански Балкан!


Описание (по дни)

  Заминаване от Паркинга пред Национален стадион "Васил Левски" в 07:00 часа

 • 1

  Отпътуваме за Враца. Започваме изкачването си към високите плата на планината по приятна маркирана пътечка. След около 2 часа достигаме до най-високата точка за деня, където ще отпочинем преди да започнем с атрактивната част от програмата! Първо ще се научим да се спускаме на рапел. Опитният ни водач ще ни екипира и ще ни направи инструктаж. Следва пробно спускане от учебна скала преди да се отправим към истинския отвес! Предстои ни 45-метрова скала, от която ще се спуснем по наглед тънко въже, след което ще навлезем в тесен речен каньон. Тук, с река клокочеща в краката ни, осигурени ще навлезем в речната клисура, висяща високо сред скалите. Следва финален рапел и още една изненада! В ранния следобед достигаме отново Враца, където ще изпием по една студена бира, преди да се отправим обратно към София! Прибиране в София около 20:00 часа.

  Денивелация (+): 650 м. Денивелация (-): 650 м. Разстояние: 7 км.


Включва:

 • Транспорт от и до град София
 • Професионален планински водач
 • Нужната екипиовка
 • Планинска застраховка

Не включва:

 • Лични разходи
 • Храни и напитки по време на програмата
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)

Нужна екипировка

 • Обувки – В зависимост от метеорологичната прогноза и вида на терена, обувките могат да бъдат ниски (половинки или тричетвърти). Може да си вземете сандали или леки маратонки, които да оставите в транспорта и с които да се преобуете след карая на прехода.
 • Осветление – В случай на по-ранно стъмване поради сезона или удължаване на прехода поради форсмажорни обстоятелства, всеки участник трябва да носи осветление – фенерче или челник. Предимствата на челника са повече и екипът на ТрекМания ви препоръчва да ползвате него. В допълнение на това осветлението ще ви е нужно и при приключенията част от серията КемпингМания, многодневните преходи, където в част от хижите няма ток денонощно или когато за даден връх се тръгва преди изгрев.
 • Облекло за дъжд – В зависимост от прогнозите, преходът може да се осъществи във време на дъжд или временни превалявания. За да се подсигурите комфорта и да бъдете сухи по време на пътуването, всеки участник трябва да разполага с дъждобран или водонепромукаеми яке и панталон. Добре е да помислите и за дъждобран за разница, за да сте сигурни, че вещите ви ще останат сухи. Също така може да опаковате вещите си в „суха торба“ вътре в раницата и да си оставите резервни сухи дрехи за преобличане в транспорта за преобличане след прехода.
 • Раница – при еднодневните/двудневните преходи, раницата не трябва да надвишава 40 литра или 7-10 килограма.
 • Съд за вода – Добре е всеки участник да разполага с поне 1,5 литра вода. Преди всеки преход водачът ще ви даде информация за това дали ще има от къде да се налее вода по време на прехода и с минимум колко вода да тръгнете.
 • Храна – Добре е всеки участник да разполага с храна за прехода в зависимост от това какви хранения са включени в програмата. В допълнение съветваме винаги да имате с вас енергийни храни като шоколад, локум, тахан, мед, ядки или др.
 • Облекло подходящо за сезона и съобразено с терена и прогнозата – къси/дълги удобни за трекинг панталони, тениска, полар, яке и бъфче. При съмнения с какво облекло да тръгнете на прехода, не се колебайте да се свържете с водача за съвет.
 • Гети и ръкавици – в зависимост от сезона е добре да разполагате с гети и ръкавици. Обърнете внимание, че гетите се използват не само при сняг, а и при дъжд, за да опазят краката ви сухи. Също така при очаквани ниски температури или обилен дъжд е добре да разполагате с повече от един чифт ръкавици.
 • Щеки – Щеките имат много предимства и са препоръчитителни за всички маршрути с категория динамичен и по-висока.
 • Медикаменти – препоръчително е всеки участник да има медикаменти за най-често срещаните здравни проблеми. В това число: превързочни материали, хапчета за разстройство и обезболяващи.
 • Канче, ножче и лъжичка/виличка – Винаги е добра идея да имате канче или чашка, както и прибори за хранене. Често по време на преходите имаме почивки-изненада за хапване и кафенце

Времето:

Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече