Полежан, Ушиците и Голяма Стража

Виж снимките

Един впечатляващ скален гребен, осеян с гранитни ръбове, каменни кули и стръмни улеи се извисява в сърцето на Пирин. Това са Ушиците и откъдето и да ги погледнем те всяват респект и пленяват с величествената си красота! Траверсът на това планинско било е бил винаги вълнуващ и запомнящ се и именно към него ще ви поведе ТрекМания този уикенд! Ще изкачим най-високия гранитен връх в Пирин – Полежан, ще преминем по скалните зъбери на Ушиците и за финал ще се изкачим до върха на Голяма Стража по атрактивен скален маршрут! Пирин ви предизвика!


Описание (по дни)

  Заминаване от Паркинга пред Национален стадион "Васил Левски" в 06:15 часа

 • 1

  Отпътуваме за високите части на Пирин. Транспортът ни оставя в района на хижа Гоце Делчев, откъдето ще хванем лифта за хижа Безбог. Поемаме по маркираната пътека, която лъкатуши на ситни серпентини сред клековете над езерото и се изкачва на Безбожки превал. Оттук ще напуснем пътеката за Попово езеро и ще се изкачим до седловината между връх Безбог и Полежан. Тук е мястото, от което за пръв път ще зърнем скалния гребен, по който ни предстои да преминем! Преди това обаче ни очаква не по-малко вълнуващо изкачване до връх Полежан, който със своите 2851 метра се нарежда на четвърто място по височина в цялата планина и носи първенство за най-висок граните връх в нея! Почиваме за кратко и отново сме на път. Следва кратко спускане преди да „захапем“ скалистия и панорамен ръб на Ушиците, известни напоследък като Стражите. Опитният ни планински водач последователно ще ни преведе покрай каменни кули, гранитни зъбери и през скални улеи като през цялото време ще можем да се наслаждаваме на зашеметяващи гледки към Вихрен и Кутело! Черешката на тортата ще е изкачването на връх Голяма Стража, надлежно осигурени с подходящата за целта алпийска екипировка. На върха ще си дадем време за почивка и снимки преди да се отправим отново към хижа Безбог и оттам да се спуснем до мястото за среща с транспорта. Отпътуваме за София, като разбира се няма да пропуснем да посетим местно заведение и да полеем успешното изкачване!

  Денивелация (+): 900 м. Денивелация (-): 1500 м. Разстояние: 14 км.


Включва:

 • Транспорт от и до град София
 • Професионален планински водач
 • Планинска застраховка
 • Нужната алпийска екипировка

Не включва:

 • Билет за лифта
 • Лични разходи
 • Храни и напитки по време на програмата
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)

 

 

 

Нужна екипировка

 • Обувки – В зависимост от метеорологичната прогноза и вида на терена, обувките могат да бъдат ниски (половинки или тричетвърти). Може да си вземете сандали или леки маратонки, които да оставите в транспорта и с които да се преобуете след карая на прехода.
 • Осветление – В случай на по-ранно стъмване поради сезона или удължаване на прехода поради форсмажорни обстоятелства, всеки участник трябва да носи осветление – фенерче или челник. Предимствата на челника са повече и екипът на ТрекМания ви препоръчва да ползвате него. В допълнение на това осветлението ще ви е нужно и при приключенията част от серията КемпингМания, многодневните преходи, където в част от хижите няма ток денонощно или когато за даден връх се тръгва преди изгрев.
 • Облекло за дъжд – В зависимост от прогнозите, преходът може да се осъществи във време на дъжд или временни превалявания. За да се подсигурите комфорта и да бъдете сухи по време на пътуването, всеки участник трябва да разполага с дъждобран или водонепромукаеми яке и панталон. Добре е да помислите и за дъждобран за разница, за да сте сигурни, че вещите ви ще останат сухи. Също така може да опаковате вещите си в „суха торба“ вътре в раницата и да си оставите резервни сухи дрехи за преобличане в транспорта за преобличане след прехода.
 • Раница – при еднодневните/двудневните преходи, раницата не трябва да надвишава 40 литра или 7-10 килограма.
 • Съд за вода – Добре е всеки участник да разполага с поне 1,5 литра вода. Преди всеки преход водачът ще ви даде информация за това дали ще има от къде да се налее вода по време на прехода и с минимум колко вода да тръгнете.
 • Храна – Добре е всеки участник да разполага с храна за прехода в зависимост от това какви хранения са включени в програмата. В допълнение съветваме винаги да имате с вас енергийни храни като шоколад, локум, тахан, мед, ядки или др.
 • Облекло подходящо за сезона и съобразено с терена и прогнозата – къси/дълги удобни за трекинг панталони, тениска, полар, яке и бъфче. При съмнения с какво облекло да тръгнете на прехода, не се колебайте да се свържете с водача за съвет.
 • Гети и ръкавици – в зависимост от сезона е добре да разполагате с гети и ръкавици. Обърнете внимание, че гетите се използват не само при сняг, а и при дъжд, за да опазят краката ви сухи. Също така при очаквани ниски температури или обилен дъжд е добре да разполагате с повече от един чифт ръкавици.
 • Щеки – Щеките имат много предимства и са препоръчитителни за всички маршрути с категория динамичен и по-висока.
 • Медикаменти – препоръчително е всеки участник да има медикаменти за най-често срещаните здравни проблеми. В това число: превързочни материали, хапчета за разстройство и обезболяващи.
 • Канче, ножче и лъжичка/виличка – Винаги е добра идея да имате канче или чашка, както и прибори за хранене. Често по време на преходите имаме почивки-изненада за хапване и кафенце

Времето:

Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече