Полежан, Малък Полежан и Полежанските езера

Виж снимките

Полежан, освен най-висок гранитен връх в Пирин и четвърти по височина в пределите му е също легенда и „институция“ сред планинарите! Неговата величествена осанка е разпознаваема откъдето и да я погледне човек, а гледките откриващи се от най-високата му точка нямат аналог! Сега ТрекМания му посвещава маршрут по който да се докоснем максимално до тайните му и да посетим и видим най-отдалечените му местенца. Ще изкачим Пиринският красавец и в допълнение ще стъпим и на по-малкия му брат – Малък Полежан. Разбира се, ще видим и Полежанските езера от всички ъгли и ще се насладим на страхотната Пиринска атмосфера. Присъедини се към нас!


Описание (по дни)

  Заминаване от Паркинга пред Национален стадион "Васил Левски" в 06:30 часа

 • 1

  Отпътуваме за хижа Гоце Делчев. Кратък трансфер и достигаме хижа Безбог, където се подготвяме за предстоящия преход. Заобикаляме спокойните води на Безбожкото езеро и се отправяме към подножието на връх Полежан. Преминавам по приятна тревиста пътека, която изкачвайки се ни отвежда до каменистото ребро на върха. Тук ще разберем защо някога този връх е получил името Мангъртепе! Колкото повече се изкачваме, толкова по обширни стават гледките и така неусетно достигаме 2852 метра – най-високата точка на Полежан! Време е за почивка и снимки, а обекти за снимане има колкото иска човек! Панорамата е 360 градуса и дълго няма да можем да ѝ се нагледаме. Оттук се отправяме към по-малкия брат на Полежан – Малкия Полежан (2823 метра), като по пътя няма да пропуснем да снимаме Горно Газейско езеро или както още е известно „Дамата с кока“. След спускане по рядко посещаван, но атрактивен скален рид – Обидимските Ушици, който ще ни предостави гледки към Полежанските езера и ще ни отведе до Дженгалската порта. Отново посядаме за почивка и да се насладим на гледките към Валявашките езера. Време е да напуснем високите части на планината и да се върнем към хижа Безбоги до мястото за среща с транспорта. Отпътуваме за София, като по пътя ще спрем в изпитано заведение, за да полеем страхотния преход! Пристигане в София около 21:30

  Денивелация (+): 850 м. Денивелация (-): 850 м. Разстояние: 12 км.


Включва:

 • Транспорт от и до град София
 • Професионален планински водач
 • Планинска застраховка

Не включва:

 • Двупосочен билет за лифт
 • Лични разходи, Храни и напитки по време на програмата
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)

Нужна екипировка

 • Обувки – В зависимост от метеорологичната прогноза и вида на терена, обувките могат да бъдат ниски (половинки или тричетвърти). Може да си вземете сандали или леки маратонки, които да оставите в транспорта и с които да се преобуете след карая на прехода.
 • Осветление – В случай на по-ранно стъмване поради сезона или удължаване на прехода поради форсмажорни обстоятелства, всеки участник трябва да носи осветление – фенерче или челник. Предимствата на челника са повече и екипът на ТрекМания ви препоръчва да ползвате него. В допълнение на това осветлението ще ви е нужно и при приключенията част от серията КемпингМания, многодневните преходи, където в част от хижите няма ток денонощно или когато за даден връх се тръгва преди изгрев.
 • Облекло за дъжд – В зависимост от прогнозите, преходът може да се осъществи във време на дъжд или временни превалявания. За да се подсигурите комфорта и да бъдете сухи по време на пътуването, всеки участник трябва да разполага с дъждобран или водонепромукаеми яке и панталон. Добре е да помислите и за дъждобран за разница, за да сте сигурни, че вещите ви ще останат сухи. Също така може да опаковате вещите си в „суха торба“ вътре в раницата и да си оставите резервни сухи дрехи за преобличане в транспорта за преобличане след прехода.
 • Раница – при еднодневните/двудневните преходи, раницата не трябва да надвишава 40 литра или 7-10 килограма.
 • Съд за вода – Добре е всеки участник да разполага с поне 1,5 литра вода. Преди всеки преход водачът ще ви даде информация за това дали ще има от къде да се налее вода по време на прехода и с минимум колко вода да тръгнете.
 • Храна – Добре е всеки участник да разполага с храна за прехода в зависимост от това какви хранения са включени в програмата. В допълнение съветваме винаги да имате с вас енергийни храни като шоколад, локум, тахан, мед, ядки или др.
 • Облекло подходящо за сезона и съобразено с терена и прогнозата – къси/дълги удобни за трекинг панталони, тениска, полар, яке и бъфче. При съмнения с какво облекло да тръгнете на прехода, не се колебайте да се свържете с водача за съвет.
 • Гети и ръкавици – в зависимост от сезона е добре да разполагате с гети и ръкавици. Обърнете внимание, че гетите се използват не само при сняг, а и при дъжд, за да опазят краката ви сухи. Също така при очаквани ниски температури или обилен дъжд е добре да разполагате с повече от един чифт ръкавици.
 • Щеки – Щеките имат много предимства и са препоръчитителни за всички маршрути с категория динамичен и по-висока.
 • Медикаменти – препоръчително е всеки участник да има медикаменти за най-често срещаните здравни проблеми. В това число: превързочни материали, хапчета за разстройство и обезболяващи.
 • Канче, ножче и лъжичка/виличка – Винаги е добра идея да имате канче или чашка, както и прибори за хранене. Често по време на преходите имаме почивки-изненада за хапване и кафенце

Времето:

Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече