Погледец – Потайните гледки на Йозола и Възела

Виж снимките

Жадни за приключения, ТрекМаниаците се отправят към Централна (Средна) Рила и едни от най-подценяваните Рилски гиганти! Макар и заемащи централно място в цялата планина, тези върхове рядко биват изкачвани, а гледките от тях са непознати за повечето планинари! Досетихте ли се вече кои са те? Това са връх Възела – както правилно подсказва името му – важен орографски възел в планината и разбира се връх Погледец!  Именно Погледец ще бъде акцент в нашата програма – заобиколен от два величествени циркуса – Водночалски и Долнолеворечки, върхът известен още като Йозола, разкрива впечатляващи панорами на дръзналите да го достигнат! А защо му казват Йозола? Ела и разбери сам – ще се опитаме да надникнем в циркуса на вероятно най-труднодостъпното и потайно езеро в цяла България – езерото Йозола!


Описание (по дни)

  Заминаване от Паркинга пред Национален стадион "Васил Левски" в 06:30 часа

 • 1

  Отпътуваме за Кирилова Поляна. Кратък трансфер и поемаме по склоновете на връх Маринковица. В случай, че ни остане време ще се изкачим и на неговата кота, но сега ни очакват по-сериозни предизвикателства! Изкачвайки се до билото на планината поемаме на изток и подсичаме полегат връх, отделящ ни от връх Възела и пред нас се възправя тревистия ръб на основната ни цел. След около час вече сме на връх Погледец (2691 метра) Името на върха далеч не е случайно. Оттук погледът на човек обхваща панорама, трудно описваща се с думи, а възторгът който ни обхваща от десетките заобикалящи ни върхове не може да се предаде от списък с върхове! Имаме време да се полюбуваме на гледката, но интересното тепърва предстои! Ентусиастите ще имат възможност да преминат по рид, на места обрасъл с клек, за да достигнат до връхче, разкриващо впечатляваща гледка – потайното езеро Йозола! Бонус ще е повторното изкачване на Погледец, преди да се отправим към връх Възела Отново правим снимки и започваме спускането си към мястото за среща с транспорта. Отпътуваме за София, като по пътя ще спрем в изпитано заведение, за да полеем страхотния преход! Пристигане в София около 21:30

  Денивелация (+): 1150 м. Денивелация (-): 1150 м. Разстояние: 15 км.


Включва:

 • Транспорт от и до град София
 • Професионален планински водач
 • Планинска застраховка

Не включва:

 • Лични разходи
 • Храни и напитки по време на програмата
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)

Нужна екипировка

 • Обувки – В зависимост от метеорологичната прогноза и вида на терена, обувките могат да бъдат ниски (половинки или тричетвърти). Може да си вземете сандали или леки маратонки, които да оставите в транспорта и с които да се преобуете след карая на прехода.
 • Осветление – В случай на по-ранно стъмване поради сезона или удължаване на прехода поради форсмажорни обстоятелства, всеки участник трябва да носи осветление – фенерче или челник. Предимствата на челника са повече и екипът на ТрекМания ви препоръчва да ползвате него. В допълнение на това осветлението ще ви е нужно и при приключенията част от серията КемпингМания, многодневните преходи, където в част от хижите няма ток денонощно или когато за даден връх се тръгва преди изгрев.
 • Облекло за дъжд – В зависимост от прогнозите, преходът може да се осъществи във време на дъжд или временни превалявания. За да се подсигурите комфорта и да бъдете сухи по време на пътуването, всеки участник трябва да разполага с дъждобран или водонепромукаеми яке и панталон. Добре е да помислите и за дъждобран за разница, за да сте сигурни, че вещите ви ще останат сухи. Също така може да опаковате вещите си в „суха торба“ вътре в раницата и да си оставите резервни сухи дрехи за преобличане в транспорта за преобличане след прехода.
 • Раница – при еднодневните/двудневните преходи, раницата не трябва да надвишава 40 литра или 7-10 килограма.
 • Съд за вода – Добре е всеки участник да разполага с поне 1,5 литра вода. Преди всеки преход водачът ще ви даде информация за това дали ще има от къде да се налее вода по време на прехода и с минимум колко вода да тръгнете.
 • Храна – Добре е всеки участник да разполага с храна за прехода в зависимост от това какви хранения са включени в програмата. В допълнение съветваме винаги да имате с вас енергийни храни като шоколад, локум, тахан, мед, ядки или др.
 • Облекло подходящо за сезона и съобразено с терена и прогнозата – къси/дълги удобни за трекинг панталони, тениска, полар, яке и бъфче. При съмнения с какво облекло да тръгнете на прехода, не се колебайте да се свържете с водача за съвет.
 • Гети и ръкавици – в зависимост от сезона е добре да разполагате с гети и ръкавици. Обърнете внимание, че гетите се използват не само при сняг, а и при дъжд, за да опазят краката ви сухи. Също така при очаквани ниски температури или обилен дъжд е добре да разполагате с повече от един чифт ръкавици.
 • Щеки – Щеките имат много предимства и са препоръчитителни за всички маршрути с категория динамичен и по-висока.
 • Медикаменти – препоръчително е всеки участник да има медикаменти за най-често срещаните здравни проблеми. В това число: превързочни материали, хапчета за разстройство и обезболяващи.
 • Канче, ножче и лъжичка/виличка – Винаги е добра идея да имате канче или чашка, както и прибори за хранене. Често по време на преходите имаме почивки-изненада за хапване и кафенце

Времето:

Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече