Под звездите на Корнишкия циркус, Ченгелчал и Демирчал

Виж снимките

Отправяме се към едно от най-закътаните ъгълчета на Пирин за едно шеметно приключение! Дълъг и мощен рид се издига по Южното главно било на Пирин, извисявайки поредица от върхове над 2600 метра. В пазвите на каменните гиганти се крият няколко циркуса, поместили в себе си приказно красиви езера. Това е Дебели рид с неговия първенец Ченгелчал (2709 метра) и езерата а Корнишкия и Брезнишкия циркус! Ще изкачим последователно върховете Демирчал и няколко безименни коти, за да достигнем първенеца на дяла, ще погледнем в огледалните води на потайните езера, ще пребродим древните гори от букове и мури и ще прекараме една феноменална вечер под звездите!


Описание (по дни)

  Заминаване от Паркинга пред Национален стадион "Васил Левски" в 06:30 часа

 • 1

  Отпътуваме за района на село Брезница. Нарамваме раниците и се отправяме към дебрите на Пирин. Нашето изкачване започва по поредица от виещи се по склоновете на планина черни пътища, които ни отвеждат все по-високо в планината. Все по-често започваме да ги напускаме и съкращаваме и скоро навлизаме изцяло в дивите гори от бук и мура. Финалното стръмно изкачване ни отвежда на границата с клековия пояс, който заобикаляме и навлизаме спокойно в Корнишкия циркус. Достигаме района на пасторалните Криви вади и присядаме в подножието на заобикалящите върхове. Наслаждаваме се на залеза, обагрящ околните върхове и дълбоки долини. Топлата светлина на залязващото слънце постепенно се заменя от студеното сияние на далечни звезди, под които си разпъваме чувалите и заспиваме

  Денивелация (+): 1250 м. Денивелация (-): 250 м. Разстояние: 11 км.

 • 2

  Събуждаме се с първите лъчи на слънцето! Лъчите му огряват издигащите се над нас скалисти върхове и ние се отправяме към тази каменна верига. Предстои ни силно каменист терен, през който преминаваме по поредица от тревисти склонове и морени и след който излизаме на седловината между връх Хлевен и кота 2639. Достигайки билото просто онемяваме! Гледката от тази част на Пирин е не само непозната, но и зашеметяваща! Пред нас се издига като гигантска стена Каменишкото било и гигантите Каменица, Яловарника, Зъбът, Куклите…. На юг се виждат Беласица и Славянка, а зад тях прозира дори Олимп! Ние обаче се отправяме на север по панорамното било, и след няколко часа достигаме най-високата точка на Дебели рид – връх Ченгелчал (2709 метра). Тук няма и да се опитваме да опишем красотата, която ни заобикаля – елата и я вижте с очите си! Време е да започнем дългото спускане, но преди това ще поседнем край бреговете на едно от най-красивите пирински езера – Горно Брезнишко езеро!  Оттук последователно преминаваме през Средното Брезнишко и Сухото езеро и навлизаме отново в горите на  Пирин и достигаме до мястото за среща с транспорта. След тези епични два дни е време да се наградим и разхладим със студени бири в изпитано заведение! Отпътуваме за София и пристигане около 21:00 часа.

  Денивелация (+): 700 м. Денивелация (-): 1750 м. Разстояние: 15 км.


Включва:

 • Транспорт съобразно програмата
 • Лицензиран планински водач
 • Спален чувал и надуваемо шалте
 • Застраховка

Не включва:

 • Плик-чаршаф за спален чувал - задължително!
 • Лични разходи
 • Храни и напитки по време на програмата
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)

Нужна екипировка

 • Палатка/Спален чувал/Шалте – Къмпинг екипировката за приключенията от серията КъмпингМания е включена в цената и се предоставя от фирмата. Всеки участник, който има лична екипировка и предпочита нея – може да я използва.
 • Обувки – В зависимост от метеорологичната прогноза и вида на терена, обувките могат да бъдат ниски (половинки или тричетвърти). Може да си вземете сандали или леки маратонки, които да оставите в транспорта и с които да се преобуете след карая на прехода.
 • Осветление – В случай на по-ранно стъмване поради сезона или удължаване на прехода поради форсмажорни обстоятелства, всеки участник трябва да носи осветление – фенерче или челник. Предимствата на челника са повече и екипът на ТрекМания ви препоръчва да ползвате него. В допълнение на това осветлението ще ви е нужно и при приключенията част от серията КемпингМания, многодневните преходи, където в част от хижите няма ток денонощно или когато за даден връх се тръгва преди изгрев.
 • Облекло за дъжд – В зависимост от прогнозите, преходът може да се осъществи във време на дъжд или временни превалявания. За да се подсигурите комфорта и да бъдете сухи по време на пътуването, всеки участник трябва да разполага с дъждобран или водонепромукаеми яке и панталон. Добре е да помислите и за дъждобран за разница, за да сте сигурни, че вещите ви ще останат сухи. Също така може да опаковате вещите си в „суха торба“ вътре в раницата и да си оставите резервни сухи дрехи за преобличане в транспорта за преобличане след прехода.
 • Раница – Добре е раницата да е между 40 и 60 литра и да има достатъчно място за събиране на обемен багаж – спален чувал, шалте, палатка или да има достатъчно катарами за закачане на допълнтелна екипировка на нея.
 • Съд за вода – Добре е всеки участник да разполага с поне 1,5 литра вода. Преди всеки преход водачът ще ви даде информация за това дали ще има от къде да се налее вода по време на прехода и с минимум колко вода да тръгнете.
 • Храна – Добре е всеки участник да разполага с храна за прехода в зависимост от това какви хранения са включени в програмата. В допълнение съветваме винаги да имате с вас енергийни храни като шоколад, локум, тахан, мед, ядки или др. За вечерята на палатки е добре да имате храна, която може да приготвите на огън, на котлонче (ако си носите) или няма нужда от термична обработка.
 • Облекло подходящо за сезона и съобразено с терена и прогнозата – къси/дълги удобни за трекинг панталони, тениска, полар, яке и бъфче. При съмнения с какво облекло да тръгнете на прехода, не се колебайте да се свържете с водача за съвет.
 • Гети и ръкавици – в зависимост от сезона е добре да разполагате с гети и ръкавици. Обърнете внимание, че гетите се използват не само при сняг, а и при дъжд, за да опазят краката ви сухи. Също така при очаквани ниски температури или обилен дъжд е добре да разполагате с повече от един чифт ръкавици.
 • Щеки – Щеките имат много предимства и са препоръчитителни за всички маршрути с категория динамичен и по-висока.
 • Медикаменти – препоръчително е всеки участник да има медикаменти за най-често срещаните здравни проблеми. В това число: превързочни материали, хапчета за разстройство и обезболяващи.
 • Канче, ножче и лъжичка/виличка – Винаги е добра идея да имате канче или чашка, както и прибори за хранене. Често по време на преходите имаме почивки-изненада за хапване и кафенце
 • Котлонче/Газ – може да си носите котлонче на газ, с което да си стоплите вода за кафе/чай или да си приготвите вечерята или закуската
 • Запалка/Кибрит
 • Репелент срещу насекоми

 

Времето:

Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече