По високите върхове на Средна гора

Виж снимките

Златна есен е подпалила с топли багри Средногорските вековни гори и ТрекМания ви кани на едно двудневно приключение по най-високите върхове и била на Средна гора! Ще стъпим на най-високия връх в планината – връх Богдан, ще направим преход по панорамното било на връх Шилигарка и ще изпратим залеза от връх Малък Богдан, с великолепна гледка към Стара Планина! След една уютна вечер в Стрелча ще поеме към връх Алексица – един от най-обзорните в цяла Средна гора! Ще изкачим още върховете Фенера и Сакара и ще посетим комплекса Кози Грамади! Предстои ни едно страхотно есенно приключение, идваш ли?


Описание (по дни)

  Заминаване от Паркинга пред Национален стадион "Васил Левски" в 07:00 часа

 • 1

  Отпътуваме за покрайнините на град Копривщица. Започваме плавно изкачване по дълъг открит рид с гледки към Рила и Витоша. Първият ни връх за деня е Крецул (1303 метра) – първите обширни панорами към Старопланинското било вече са факт! Продължаваме покрай хижа Богдан и след кратко стръмно изкчване сме на Средногорския първенец! Правим си снимки на върха и се отправяме към близка полянка с гледка, където ще отпочинем. Следващата ни цел е билото на връх Шилигарка, като безбрежните панорами ще продължават да ни обкръжават чак до хижа Средногорец, а след това и до връх – Малък Богдан. Спускаме се до мястото за среща с транспорта и отпътуваме за Стрелча за вечеря и нощувка.

  Денивелация (+): 780 м. Денивелация (-): 350 м. Разстояние: 13 км.

 • 2

  След закуска ни предстои изкачване на връх Алексица – голямо плато, осеяно с причудливи скали и феноменални панорами на всички посоки!! Скоро се спускаме отново във вековните гори и се отправяме  към хижа Фенера за обяд и кратка почивка. Желаещите ще имат възможност да се изкачат и на връх Фенера, преди да потеглим към Кози Грамади – тракийски комплекс разположен в района на едноимения връх. След разглеждането му и снимки се отправяме към последния си за този преход връх – Сакара (1262 метра)След ден изпълнен с панорами ни предстои дълго спускане по черни пътища до мястото за среща с транспорта. Отпътуваме за София, като по пътя ще спрем в изпитано заведение, за да полеем страхотния есенен преход! Пристигане в София около 21:30

  Денивелация (+): 650 м. Денивелация (-): 1400 м. Разстояние: 17 км.


Включва:

 • Транспорт от и до град София
 • Нощувка в къща за гости
 • Професионален планински водач
 • Планинска застраховка

Не включва:

 • Лични разходи
 • Храни и напитки по време на програмата
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)

Нужна екипировка

 • Обувки – В зависимост от метеорологичната прогноза и вида на терена, обувките могат да бъдат ниски (половинки или тричетвърти). Може да си вземете сандали или леки маратонки, които да оставите в транспорта и с които да се преобуете след карая на прехода.
 • Осветление – В случай на по-ранно стъмване поради сезона или удължаване на прехода поради форсмажорни обстоятелства, всеки участник трябва да носи осветление – фенерче или челник. Предимствата на челника са повече и екипът на ТрекМания ви препоръчва да ползвате него. В допълнение на това осветлението ще ви е нужно и при приключенията част от серията КемпингМания, многодневните преходи, където в част от хижите няма ток денонощно или когато за даден връх се тръгва преди изгрев.
 • Облекло за дъжд – В зависимост от прогнозите, преходът може да се осъществи във време на дъжд или временни превалявания. За да се подсигурите комфорта и да бъдете сухи по време на пътуването, всеки участник трябва да разполага с дъждобран или водонепромукаеми яке и панталон. Добре е да помислите и за дъждобран за разница, за да сте сигурни, че вещите ви ще останат сухи. Също така може да опаковате вещите си в „суха торба“ вътре в раницата и да си оставите резервни сухи дрехи за преобличане в транспорта за преобличане след прехода.
 • Раница – при еднодневните/двудневните преходи, раницата не трябва да надвишава 40 литра или 7-10 килограма.
 • Съд за вода – Добре е всеки участник да разполага с поне 1,5 литра вода. Преди всеки преход водачът ще ви даде информация за това дали ще има от къде да се налее вода по време на прехода и с минимум колко вода да тръгнете.
 • Храна – Добре е всеки участник да разполага с храна за прехода в зависимост от това какви хранения са включени в програмата. В допълнение съветваме винаги да имате с вас енергийни храни като шоколад, локум, тахан, мед, ядки или др.
 • Облекло подходящо за сезона и съобразено с терена и прогнозата – къси/дълги удобни за трекинг панталони, тениска, полар, яке и бъфче. При съмнения с какво облекло да тръгнете на прехода, не се колебайте да се свържете с водача за съвет.
 • Гети и ръкавици – в зависимост от сезона е добре да разполагате с гети и ръкавици. Обърнете внимание, че гетите се използват не само при сняг, а и при дъжд, за да опазят краката ви сухи. Също така при очаквани ниски температури или обилен дъжд е добре да разполагате с повече от един чифт ръкавици.
 • Щеки – Щеките имат много предимства и са препоръчитителни за всички маршрути с категория динамичен и по-висока.
 • Медикаменти – препоръчително е всеки участник да има медикаменти за най-често срещаните здравни проблеми. В това число: превързочни материали, хапчета за разстройство и обезболяващи.
 • Канче, ножче и лъжичка/виличка – Винаги е добра идея да имате канче или чашка, както и прибори за хранене. Често по време на преходите имаме почивки-изненада за хапване и кафенце
Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече