По меандрите и мостовете на Арда – Дяволския мост, Любино и Кривус

Виж снимките

Някъде по границата между Западни и Източни Родопи, могъщата Арда си пробива път сред гористите върхове на планината! В тази „битка“, някои планински ридове побеждават и реката прави живописни завои и меандри, а на други места неуморимите води дълбаят красиви ждрела. Сред тези могъщи природни сили, Човекът е издигнал феноменално творение – Дяволския мост, а  по протежение на поречието на Арда, високо над скалистите брегове или скътани в гористите склонове са накацали малки селца със старинни каменни къщи! ТрекМания ви кани на един нестандартен преход, част от серията КъмпингМания, по време на който няма да имаме за цял върхове, а гледки! Ще обходим десетки китни села, ще търсим панорами към реката и ще се насладим на залятата от зелени пролетни цветове планина! Елате и опознайте една част от Родопите, за която малцина подозират!


Описание (по дни)

  Заминаване от Паркинга пред Национален стадион "Васил Левски" в 06:00 часа

 • 1

  Отпътуваме за района на Ардино и Дяволския мост. Нарамваме раниците и се впускаме в дългоочакваната Родопска приказка. Маршрутът ни започва от Дяволския мост – вероятно най-известния древен мост в България. Неговия разпознаваем силует свързва двата диви бряга на Арда и от векове устоява на природните стихии. Преминаваме по каменната му снага и започваме първото си изкачване – към село Латинка, първото от няколкото забравени селца, през които ще преминем днес. Следващата ни цел е махаличката Гъдалар, през която ще достигнем до няколкото махали на пръснатото село Любино. Тук ще направим по-дълга почивка и ще обходим и снимаме старинните къщи. В ранния следобед отново е време да се срещнем с река Арда – предстои не спускане по обзорен рид, покрай стари каменни къщи до висящ мост над реката, който ни отвежда на отсрещния бряг. Финалното а деня изкачване ни отвежда до село Башево, откъдето ще може да си вземем храна за вечеря преди да се отправим към обзорна ливада извън селото за нощувка Приготвяме се за нощуване сред вечността на Родопите! Очаква ни една незабравима вечер под студената светлина на далечни звезди и сред сгряващата компания на добри приятели! Вечер изпълнена с истории за близки и далечни места, с песните на щурците и с мелодията на гората!

  Денивелация (+): 1100 м. Денивелация (-): 1000 м. Разстояние: 14 км.
  Носене на бивачна екипировка: 14 км.

 • 2

  Ставане рано и посрещане на изгрева с чаша кафе или чай и с незабравима гледка в очите! Рано сутринта ставаме, за да посрещнем изгрева от каменните стени на крепостта Кривус, кацнала на надвисналите над река Арда скали! Връщаме се обратно до лагера и събираме раниците. Пътят ни днес започва по асфалта между селата Башево и Горно Прахово, който ще комбинираме с панорамни връхчета и закътани черни пътища. От Горно Прахово напускаме цивилизацията и се отправяме към скалния комплекс Кузгун -  величествени скали надвиснали над река Арда! Следващата ни цел е изоставената махала Аккабаклар и пръснатите махали на Кроячево – Синаклар и Ашикьой. Оттук пресичаме десния приток на Арда – Егридере и се насочваме към изоставените къщи на една от махалите на Дядовци! Това красиво някога село е изградено на склоновете над Дяволския мост и пътеките спускащи се към моста и предоставящи страхотни гледки, разказват за вековна история! Спускаме се до моста и чакащия ни транспорт, за да отпътуваме за София. По пътя обаче няма да пропуснем да спрем и да се порадваме на най-известния меандър на Арда край село Рибарци! Връщане в София около 21:30 часа.

  Денивелация (+): 1000 м. Денивелация (-): 1100 м. Разстояние: 17 км.
  Носене на бивачна екипировка: 17 км.


Включва:

 • Транспорт съобразно програмата
 • Лицензиран планински водач
 • Екипировка – палатка (1 на двама души), спален чувал и надуваемо шалте 
 • Застраховка

Не включва:

 • Плик-чаршаф за спален чувал - задължително!
 • Лични разходи
 • Храна и напитки по време на програмата
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства

Нужна екипировка

 • Палатка/Спален чувал/Шалте – Къмпинг екипировката за приключенията от серията КъмпингМания е включена в цената и се предоставя от фирмата. Всеки участник, който има лична екипировка и предпочита нея – може да я използва.
 • Обувки – В зависимост от метеорологичната прогноза и вида на терена, обувките могат да бъдат ниски (половинки или тричетвърти). Може да си вземете сандали или леки маратонки, които да оставите в транспорта и с които да се преобуете след карая на прехода.
 • Осветление – В случай на по-ранно стъмване поради сезона или удължаване на прехода поради форсмажорни обстоятелства, всеки участник трябва да носи осветление – фенерче или челник. Предимствата на челника са повече и екипът на ТрекМания ви препоръчва да ползвате него. В допълнение на това осветлението ще ви е нужно и при приключенията част от серията КемпингМания, многодневните преходи, където в част от хижите няма ток денонощно или когато за даден връх се тръгва преди изгрев.
 • Облекло за дъжд – В зависимост от прогнозите, преходът може да се осъществи във време на дъжд или временни превалявания. За да се подсигурите комфорта и да бъдете сухи по време на пътуването, всеки участник трябва да разполага с дъждобран или водонепромукаеми яке и панталон. Добре е да помислите и за дъждобран за разница, за да сте сигурни, че вещите ви ще останат сухи. Също така може да опаковате вещите си в „суха торба“ вътре в раницата и да си оставите резервни сухи дрехи за преобличане в транспорта за преобличане след прехода.
 • Раница – Добре е раницата да е между 40 и 60 литра и да има достатъчно място за събиране на обемен багаж – спален чувал, шалте, палатка или да има достатъчно катарами за закачане на допълнтелна екипировка на нея.
 • Съд за вода – Добре е всеки участник да разполага с поне 1,5 литра вода. Преди всеки преход водачът ще ви даде информация за това дали ще има от къде да се налее вода по време на прехода и с минимум колко вода да тръгнете.
 • Храна – Добре е всеки участник да разполага с храна за прехода в зависимост от това какви хранения са включени в програмата. В допълнение съветваме винаги да имате с вас енергийни храни като шоколад, локум, тахан, мед, ядки или др. За вечерята на палатки е добре да имате храна, която може да приготвите на огън, на котлонче (ако си носите) или няма нужда от термична обработка.
 • Облекло подходящо за сезона и съобразено с терена и прогнозата – къси/дълги удобни за трекинг панталони, тениска, полар, яке и бъфче. При съмнения с какво облекло да тръгнете на прехода, не се колебайте да се свържете с водача за съвет.
 • Гети и ръкавици – в зависимост от сезона е добре да разполагате с гети и ръкавици. Обърнете внимание, че гетите се използват не само при сняг, а и при дъжд, за да опазят краката ви сухи. Също така при очаквани ниски температури или обилен дъжд е добре да разполагате с повече от един чифт ръкавици.
 • Щеки – Щеките имат много предимства и са препоръчитителни за всички маршрути с категория динамичен и по-висока.
 • Медикаменти – препоръчително е всеки участник да има медикаменти за най-често срещаните здравни проблеми. В това число: превързочни материали, хапчета за разстройство и обезболяващи.
 • Канче, ножче и лъжичка/виличка – Винаги е добра идея да имате канче или чашка, както и прибори за хранене. Често по време на преходите имаме почивки-изненада за хапване и кафенце
 • Котлонче/Газ – може да си носите котлонче на газ, с което да си стоплите вода за кафе/чай или да си приготвите вечерята или закуската
 • Запалка/Кибрит
 • Репелент срещу насекоми

 

Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече