Персенк, Чудните Мостове и Цирикова Черква

Виж снимките

ТрекМания ви кани на чудно пътуване в едно от прочутите кътчета на Родопите! Пътешествието ще ни отведе до един от най-високите Родопски масиви – масивът на връх Персенк и природния скален феномен Еркюприя – познат още като Чудните мостове! Ще се изкачим до непопулярния и пропит с легенди връх Цирикова Черква (1738 метра) и неговите тайнствени каньони, ще направим преход през масива Персенк и ще се изкачим до най-високата му точка – връх Голям Персенк (2095 метра) и ще направим обзорен преход през древния Римски път и Глухите към връх Камъка с невероятна гледка към долината на река Еркюприя и половин Родопи! Очертава се великолепен Родопски уикенд, готов ли си?


Описание (по дни)

  Заминаване от Паркинга пред Национален стадион "Васил Левски" в 07:00 часа

 • 1

  Отпътуваме за района на село Забърдо и хижа Чудните мостове. Преди обед достигаме хижата, настаняваме се и оставяме основният си багаж. Отправяме се с леки раници към връх Цирикова Черква. Маршрутът следва полегат черен път, който преминава през иглолистни гори и потънали в зеленина поляни и ни отвежда до хижа Кабата. Тук може да поспрем за почивка и хапване, преди да поемем към издигащият се наблизо връх. На високия 1738 метра връх е издигнат параклисът Св. Дух, легендата за който ще научите от водачът. Правим снимки и почивка, след които ще се гмурнем в невероятните каньони под самия връх и ще бъдем заобиколени от впечатляващи отвеси. Замаяни от високите стени покрай нас се отправяме към Чудните мостове за панорамна обиколка и завършек на деня – утре ни очаква също толкова впечатляваща гледка!

  Денивелация (+): 300 м. Денивелация (-): 300 м. Разстояние: 11 км.

 • 2

  Ставаме рано и навлизаме в гъстите иглолистни Родопски гори. Първата ни цел е седловината между Голям и Малък Персенк. Тук ще направим кратка почивка, а желаещите ще могат да направят отклонение до връх Персенк (2074 метра). Следващата ни цел е връх Голям Персенк, който въпреки че е обрасъл с гъсти гори, все пак е един от личните Родопски върхове. Оттук започва връщането ни към хижата, но това далеч няма да стане по най-краткия маршрут. Водачът ще ви отведе по древния Римски каменен път, пресичащ високите иглолистни дъхави гори, в посока небезизвестните Глухите камъни. След поредна почивка продължаваме към връх Камъка! Едната страна на връха е като отрязана с нож, а скалните му отвеси се спускат шеметно към долината на Забърдска река. Панорамите са феноменални и правим почивка за снимки преди да се отправим обратно към буса, който ще ни отведе обратно в София, но не и преди да похапнем Родопски специалитети в изпитано заведение.

  Денивелация (+): 1000 м. Денивелация (-): 1000 м. Разстояние: 17 км.


Включва:

 • Транспорт от и до град София
 • Нощувка в хижа
 • Професионален планински водач 
 • Планинска застраховка

Не включва:

 • Лични разходи
 • Храни и напитки по време на програмата
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)
Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече