Панорамите на Велийца - епични гледки към Рила и Пирин

Виж снимките

Орцево и заслон Велийца, станаха синоним през последните години на величествени гледки към Пирин. Безспорно пролетта е един от най-подходящите сезони, през който можем да се насладим на красивите панорами, затова ТрекМания Ви представя един еднодневен и малко по-различен преход до Велийца! Ще преминем през Бутрева и Дренкова махала, за да се насладим на гледки към все още снежните върхове на Рила. Ще изкачим връх Велийца и ще достигнем заслона, където пък ще се полюбуваме на панорами към белите Пирински гиганти. За финал ще достигнем махалата Асанови колиби, от където пред нас ще се ширне море от Родопски върхове!


Описание (по дни)

  Заминаване от Паркинга пред Национален стадион "Васил Левски" в 07:00 часа

 • 1

  Отпътуваме за района на Бутрева махала. Оттук по поредица от черни пътища, изкачващи се по склоновете на планината, плавно ще наберем височина. Всяка стъпка нагоре ще ни разкрива все по-обширни хоризонти и скоро ще обхванем с поглед заснежените върхове на Източна и Югозападна Рила. Така неусетно достигаме връх Велийца – 1711 метра. Правим снимки към Рила и части от Пирин и се отправяме към едноименния заслон, където ще обядваме с великолепна гледка към Пирин. След заслужена почивка продължаваме прехода си из вековните Родопски гори, който ще ни отведе до махала Асанови колиби и едно от най-панорамните места в тази част на планината – с гледки както към Рила, така и към Стара Планина. Връщаме се обратно до мястото за среща с транспорта и отпътуваме към София, като по пътя няма да пропуснем да посетим изпитано заведение за заслужено похапване.

  Денивелация (+): 600 м. Денивелация (-): 600 м. Разстояние: 14 км.


Включва:

 • Транспорт от и до град София
 • Професионален планински водач
 • Планинска застраховка

Не включва:

 • Лични разходи, Храни и напитки по време на програмата
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)

Нужна екипировка

 • Обувки – В зависимост от метеорологичната прогноза и вида на терена, обувките могат да бъдат ниски (половинки или тричетвърти). Може да си вземете сандали или леки маратонки, които да оставите в транспорта и с които да се преобуете след карая на прехода.
 • Осветление – В случай на по-ранно стъмване поради сезона или удължаване на прехода поради форсмажорни обстоятелства, всеки участник трябва да носи осветление – фенерче или челник. Предимствата на челника са повече и екипът на ТрекМания ви препоръчва да ползвате него. В допълнение на това осветлението ще ви е нужно и при приключенията част от серията КемпингМания, многодневните преходи, където в част от хижите няма ток денонощно или когато за даден връх се тръгва преди изгрев.
 • Облекло за дъжд – В зависимост от прогнозите, преходът може да се осъществи във време на дъжд или временни превалявания. За да се подсигурите комфорта и да бъдете сухи по време на пътуването, всеки участник трябва да разполага с дъждобран или водонепромукаеми яке и панталон. Добре е да помислите и за дъждобран за разница, за да сте сигурни, че вещите ви ще останат сухи. Също така може да опаковате вещите си в „суха торба“ вътре в раницата и да си оставите резервни сухи дрехи за преобличане в транспорта за преобличане след прехода.
 • Раница – при еднодневните/двудневните преходи, раницата не трябва да надвишава 40 литра или 7-10 килограма.
 • Съд за вода – Добре е всеки участник да разполага с поне 1,5 литра вода. Преди всеки преход водачът ще ви даде информация за това дали ще има от къде да се налее вода по време на прехода и с минимум колко вода да тръгнете.
 • Храна – Добре е всеки участник да разполага с храна за прехода в зависимост от това какви хранения са включени в програмата. В допълнение съветваме винаги да имате с вас енергийни храни като шоколад, локум, тахан, мед, ядки или др.
 • Облекло подходящо за сезона и съобразено с терена и прогнозата – къси/дълги удобни за трекинг панталони, тениска, полар, яке и бъфче. При съмнения с какво облекло да тръгнете на прехода, не се колебайте да се свържете с водача за съвет.
 • Гети и ръкавици – в зависимост от сезона е добре да разполагате с гети и ръкавици. Обърнете внимание, че гетите се използват не само при сняг, а и при дъжд, за да опазят краката ви сухи. Също така при очаквани ниски температури или обилен дъжд е добре да разполагате с повече от един чифт ръкавици.
 • Щеки – Щеките имат много предимства и са препоръчитителни за всички маршрути с категория динамичен и по-висока.
 • Медикаменти – препоръчително е всеки участник да има медикаменти за най-често срещаните здравни проблеми. В това число: превързочни материали, хапчета за разстройство и обезболяващи.
 • Канче, ножче и лъжичка/виличка – Винаги е добра идея да имате канче или чашка, както и прибори за хранене. Често по време на преходите имаме почивки-изненада за хапване и кафенце

Времето:

Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече