Панорамите на Албутин и Погледец – феноменален зимен Пирин

Виж снимките

ТрекМания ви е приготвила едно незабравимо зимно приключение в сърцето на Пирин! Отправяме се към любимата на мнозина хижа Яворов – планинарски уют в подножието на истински скални исполини! Тук сме избрали да ви покажем зимен Пирин с два вдъхновяващи прехода! Започваме със преход загрявка, преминавайки през заснежените мурови гори и достигайки Погледец – скътана поляна с изумителен изглед към един от най-застрашително изглеждащи ръбове в цяла България – Средоноса! Неговата поредица от скални ръбове, жандарми и кули буди страхопочитание през лятото, а зимата представлява още по-впечатляваща гледка! Вторият ден ще преминем през затрупания със сняг циркус Разложки суходол, ще се изкачим на главното било на Северен Пирин и ще достигнем връх Албутин – впечатляващ исполин, панорамата от който ще ни остави зашеметени! Готов ли си за зимно приключение във високата планина?


Описание (по дни)

  Заминаване от Паркинга пред Национален стадион "Васил Левски" в 07:00 часа

 • 1

  Отпътуваме за подножието на втората най-висока планина у нас – Пирин. Нашият преход ще започне от Предела – мястото, където се докосват двете най-високи планини в България – Пирин и Рила. Оттук за около 2 часа ще достигнем хижа Яворов – хижа еталон за уют и гостоприемство! Настаняваме се и оставяме багажа си.  Оттук ще направим  „аклиматизационна” разходка към долината на Баюви дупки. Целта ни за днес е поляната Погледец. Името и не е случайно – именно гледката от нея е причината да я посетим! Ще имаме възможност да направим снимки на величествения скален ръб Средоноса – истинско предизвикателство за всеки опитен планинар, а през зимата – впечатляващ заснежен низ от скални кули, козирки и жандарми! Правим почивка и снимки и се връщаме в хижа Яворов, за да похапнем и отпочинем за утрешния сериозен ден.

  Денивелация (+): 900 м. Денивелация (-): 300 м. Разстояние: 8 км.

 • 2

  Ставаме рано и закусваме в хижата – ще ни трябват сили за предстоящото предизвикателство! Поемаме през циркуса на Разложки Суходол – пътеката първоначално върви с умерен наклон през вековната мурова гора и след около час достига до заслон Бункера, където спираме за почивка. Оттук горите отстъпват място на разредени клекови полета, а след тях само снежни склонове и скалисти върхове! Изкачваме се постепенно към високите части на циркуса и след няколко часа достигаме Суходолски превал. Гледката от превала е вдъхновяваща и оправдава всяка крачка нагоре – предстои ни обаче едно финално изкачване – още около 100 метра до заветната цел! Тук обаче оставяме умората на заден план – панорамите край нас ни дават криле и последните метри преминават неусетно. Връх Албутин – 2688 метра и навсякъде около нас заснежени Пирински върхове!!! Усещането няма как да се опише, затова ела и го преживей! Правим почивка за снимки, хапваме нещо сладко и започваме дългото спускане към хижата и оттам към мястото за среща с транспорта. Отпътуваме към София, като по пътя ще спрем в изпитана кръчма да се похапнем и да полеем великолепния зимен уикенд! Пристигане в София около 21:00 часа.

  Денивелация (+): 900 м. Денивелация (-): 1600 м. Разстояние: 12 км.


Включва:

 • Нощувка в хижа
 • Транспорт от и до град София
 • Професионален планински водач
 • Снегоходки по преценка на ТрекМания
 • Планинска застраховка

Не включва:

 • Лични разходи
 • Храни и напитки по време на програмата
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)
Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече