Отвесите на Добравишките скали

Виж снимките

В един затънтен край на България, само на час път от столицата, в Старопланинския дял Понор планина са разпръснати няколко планински махали. Това е село Добравица, носело още звучното име Загъжене. Но не селото представлява интерес за нас! Над старинните къщи и малки дворчета се издигат главозамайващи скални венци с отвесни стени високи стотици метри, в които природата е изваяла форми с ненадмината красота. Над този спиращ дъха амфитеатър погледът се плъзга по заоблените тревисти плата на Стара планина, а леките пътеки, които ТрекМания познава отлично, ще ви дадат възможност да се докоснете до това малко райско кътче с величествена красота!


Описание (по дни)

  Заминаване от Паркинга пред Национален стадион "Васил Левски" в 07:00 часа

 • 1

  Отпътуваме за сърцето на Понор планина. Транспортът ни оставя в отдалечена махала, където водачът ще ни разкаже любопитната история на възрожденската чешма, намираща се наблизо. Оттук по черен път, а след това по полегати тревисти склонове, започваме изкачването си към високите плата на Понор. След около 2 часа достигаме най-високата точка от днешния маршрут и земята буквално изчезва! Цялата стена на платото се е срутила на великански блокове в подножието на скалния венец. Огромни пукнатини прорязват нейния остатък, образувайки скални колони подобно на плочки от домино високи стотици метри! Тези от вас, които имат смелост, дори ще могат да прескочат от колона на колона! Правим снимки и тръгваме на юг по ръба на скалния венец. С всяка изминала крачка ще виждаме все по-красиви и интересни примери за бурното геоложко минало на този край. Така ще достигнем до малка планинска долина, където ни очаква друга изненада – бигорен водопад висок десетки метри. Това е Добравишка скакля! Това е последният обект от програмата ни за деня – правим снимки и се спускаме до мястото за среща с транспорта. Отпътуване за София, след традиционното посещение на изпитано местно заведение.

  Денивелация (+): 600 м. Денивелация (-): 800 м. Разстояние: 10 км.


Включва:

 • Транспорт от и до град София
 • Професионален планински водач 
 • Планинска застраховка

Не включва:

 • Лични разходи
 • Храни и напитки по време на програмата
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)

Нужна екипировка

 • Обувки – В зависимост от метеорологичната прогноза и вида на терена, обувките могат да бъдат ниски (половинки или тричетвърти). Може да си вземете сандали или леки маратонки, които да оставите в транспорта и с които да се преобуете след карая на прехода.
 • Осветление – В случай на по-ранно стъмване поради сезона или удължаване на прехода поради форсмажорни обстоятелства, всеки участник трябва да носи осветление – фенерче или челник. Предимствата на челника са повече и екипът на ТрекМания ви препоръчва да ползвате него. В допълнение на това осветлението ще ви е нужно и при приключенията част от серията КемпингМания, многодневните преходи, където в част от хижите няма ток денонощно или когато за даден връх се тръгва преди изгрев.
 • Облекло за дъжд – В зависимост от прогнозите, преходът може да се осъществи във време на дъжд или временни превалявания. За да се подсигурите комфорта и да бъдете сухи по време на пътуването, всеки участник трябва да разполага с дъждобран или водонепромукаеми яке и панталон. Добре е да помислите и за дъждобран за разница, за да сте сигурни, че вещите ви ще останат сухи. Също така може да опаковате вещите си в „суха торба“ вътре в раницата и да си оставите резервни сухи дрехи за преобличане в транспорта за преобличане след прехода.
 • Раница – при еднодневните/двудневните преходи, раницата не трябва да надвишава 40 литра или 7-10 килограма.
 • Съд за вода – Добре е всеки участник да разполага с поне 1,5 литра вода. Преди всеки преход водачът ще ви даде информация за това дали ще има от къде да се налее вода по време на прехода и с минимум колко вода да тръгнете.
 • Храна – Добре е всеки участник да разполага с храна за прехода в зависимост от това какви хранения са включени в програмата. В допълнение съветваме винаги да имате с вас енергийни храни като шоколад, локум, тахан, мед, ядки или др.
 • Облекло подходящо за сезона и съобразено с терена и прогнозата – къси/дълги удобни за трекинг панталони, тениска, полар, яке и бъфче. При съмнения с какво облекло да тръгнете на прехода, не се колебайте да се свържете с водача за съвет.
 • Гети и ръкавици – в зависимост от сезона е добре да разполагате с гети и ръкавици. Обърнете внимание, че гетите се използват не само при сняг, а и при дъжд, за да опазят краката ви сухи. Също така при очаквани ниски температури или обилен дъжд е добре да разполагате с повече от един чифт ръкавици.
 • Щеки – Щеките имат много предимства и са препоръчитителни за всички маршрути с категория динамичен и по-висока.
 • Медикаменти – препоръчително е всеки участник да има медикаменти за най-често срещаните здравни проблеми. В това число: превързочни материали, хапчета за разстройство и обезболяващи.
 • Канче, ножче и лъжичка/виличка – Винаги е добра идея да имате канче или чашка, както и прибори за хранене. Често по време на преходите имаме почивки-изненада за хапване и кафенце

Времето:

Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече