Остров Мавриций - най-красивите върхове, водопади, плажове и шнорхелинг

Виж снимките

Остров Мавриций е един малък планински рай насред магичните рифове на Индийския океан! ТрекМания ви е приготвила неповторимо пътешествие из най-красивите и потайни кътчета на острова! Предстоят ни повече от седмица преходи, каякинг, шноркелинг и полети, които ще ни запознаят с домът на птицата Додо! Ще изкачим най-високият връх на острова – Блек Ривър, епичния скален масив Л‘Морн и красивия скален гигант Л‘Пус. Ще посетим най-високите водопади в джунглата на Мавриций – Шамарел, Александра и 500-те стъпки!  Ще направим шнорхелинг в Национален парк Блу Бей, и рифовете на остров Флат, Гейбриъл и Коан д‘Мир. Ще обиколим с каяци остров Амбър и ще търсим делфини и китове в океана! Черешката на тортата ще е полет с хидроплан над южен Мавриций, с изглед към едни от най-красивите му кътчета отвисоко!


Описание (по дни)

  Заминаване от Паркинга пред Национален стадион "Васил Левски" в 06:00 часа

 • 1

  Отлитане от София за остров Мавриций през Истанбул или Париж.

 • 2

  Около обяд кацаме на Международното летище на острова, минаваме през граничните формалности и се отправяме към мястото за настаняване – луксозни апартаменти на самият бряг на Индийския океан и с частен плаж! Кратко освежаване и се насочваме към град Маебур – главният град в тази част на острова.  Въпреки административното си значение, градчето е неголямо рибарско селище, основано от датчаните при първоначалното колонизиране на острова. Ще започнем с разглеждането на Историческия музей на мореплаването в Маебур, а след това ще се разходим по бреговата ивица и ще видим паметници, разказващи за епични морски битки и премахване на робството.  Финалът на дългият ден ще бъде в местно ресторантче, за първо запознаване с кухнята на острова. Нощувка.

 • 3

  След закуска се отправяме на юг по крайбрежието до морския Национален парк Блу Бей. Простиращ се на повече от 350 хектара, заливът е обявен за защитена територия през 1997 година. Заливът е най-големият резерват за корали и морски живот на целият остров и именно тук ще бъде и първата ни възможност за шнорхелинг. Тук ще можем да видим 38 вида корали и над 70 вида риби, както и защитената зелена морска костенурка. Хапваме в някой от крайбрежните ресторантите за обяд и продължаваме на север, където ще прекараме следобеда по склоновете на Лайън Маунтийн, където ще се изкачим до най-високата ѝ точка и ще посетим най-обзорните ѝ точки. Вечерта се връщаме в апартаментите за нощувка.

  Денивелация (+): 650 м. Денивелация (-): 650 м. Разстояние: 7 км.

 • 4

  След закуска отпътуваме за северната част на острова. Преди това обаче ще спрем край устието на Гранд Ривър – най-дългата на острова и с лодка ще достигнем водoпадите ГРСЕ. Оттук се отправяме към остров Амбър. Това е див остров с площ от над 140 хектара и е обграден от мангрови гори. Предстои ни гребане с каяци край красивите му брегове и възможност за плаж или изследване на острова. Оттук отпътуваме към Нос Малеуру, където ще се настаним в 5* апартаменти със собствен басейн на самият бряг на океана. Вечеря в някой от многобройните ресторанти в района и нощувка.

 • 5

  Днес след закуска се качваме на катамаран от Гранд Бей и се впускаме в морски приключения из остров Флат ( Плоският остров) и остров Гейбриъл. Днес ще имаме възможност за втори шнорхелинг из рифовете на двата острова, а на обяд ще се насладим на вкусно прясно приготвено барбекю от риба и месо с добавка от свежи салати. Следобед ще имаме отново възможност за шнорхелинг в района на  Коан д‘Мир. След вечеря в някой от ресторантите около залива се връщаме в апартаментите за нощувка.

 • 6

  Тази сутрин ще започнем денят си с трек – отправяме се към третият по височина връх на острова – Ле Пус (812 метра). Върхът се издига като кулминация на подковообразен скален венец покрит с тропическа растителност, част от планинската верига Мока – най-дългата на острова. Според прогнозите ще изберем най-подходящия маршрут до върха и ще се насладим на феноменален изглед към столицата на острова Порт Луи. Именно към столицата се отправяме следобед, за да разглеждаме града и неговите музеи. Ще посетим крепоста Аделайде, Рибния пазар и Музеят на естествената история и Музеят на Робството. Вечерта се отправяме към Уест Коуст Марина, където се настаняваме в луксозни апартаменти. Нощувка.

  Денивелация (+): 550 м. Денивелация (-): 550 м. Разстояние: 7 км.

 • 7

  Днес ще посветим денят на Национален парк Блек Ривър и най-високият връх на острова – Блек Ривър и едни от най-високите и атрактивни водопади на Мавриций. Започваме с прехода до върха, който преминава по сравнително равен терен от началната точка и предимно в гора. Гледката от върха обаче е повече от впечатляваща! Освен красивото западно крайбрежие, от върха ще можем да видим прочутия скален масив Л‘Морн, а при хубаво време дори остров Реюнион! Връщаме се до паркинга и след кратък трансфер сме на изходната точка за водопадите Александра и 500-те стъпки – два от най-високите и впечатляващи водопада на острова. Завършваме преходите в НП Блек Ривър с разходка до обзорната точка на връх Кокотте. Късно следобед ще разгледаме прочутите чаени плантации на Боа Шери и Индуисткия храм на Гран Басин. Връщаме се в апартаментите за нощувка.

  Денивелация (+): 750 м. Денивелация (-): 750 м. Разстояние: 16 км.

 • 8

  Днес ни очаква епичен ден! Ставаме рано и отпътуваме за подножието на емблемата на Мавриций – скалният масив  Л‘Морн. Предстои ни полет с хидроплан над 15-километровото южно крайбрежие, за да видим от високо Подводният водопад в морето под скалите, както и многобройните рифове на острова. След като стъпим отново на твърда земя и похапнем за обяд, ще се отправим към висините на Л‘Морн, но този път пеша :) Предстои ни изкачване на импозантната скала по атрактивна пътека. Денят ни ще завърши край най-високият водопад на острова – Шамарел (около 100 метра). Връщаме се в апартаментите за нощувка.

  Денивелация (+): 850 м. Денивелация (-): 850 м. Разстояние: 12 км.

 • 9

  Днес е последният ден на острова и ще го прекараме в морето отвъд рифа. Предстои ни шестчасов тур с лодка, който ще  ни отведе навътре в океана, за да наблюдаваме делфини и китове. Около обяд ще се върнем обратно в плитките води за обяд и след това шнорхелинг край известната Кристал Рок. Късно вечерта отлитаме за България.

 • 10

  Кацане в София в ранния следобед.


Включва:

 • Настаняване в 4* и 5* апартаменти (двойни стаи в апартаментите)
 • Транспорт съобразно програмата
 • Шнорхелинг тур в Блу Бей
 • Каякинг на остров Амбър
 • Тур с катамаран и шнорхелинг до остров Флат, Гейбриъл и Коан д‘Мир с включен обяд
 • Тур за наблюдение на делфини и китове с включен обяд и шнорхелинг
 • Полет с хидроплан (15/20 мин) над Южен Мавриций
 • Български планински водач
 • Медицинска застраховка на стойност 15 000 евро

Не включва:

 • Самолетните билети София-Мавриций-София
 • Храна по време на програмата
 • Входове за музеи и забележителности
 • Бакшиши, Лични разходи, Разходи при напускане на програмата по време на пътуването
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)

Нужна екипировка

 • Обувки – В зависимост от метеорологичната прогноза и вида на терена, обувките могат да бъдат ниски (половинки или тричетвърти). Може да си вземете сандали или леки маратонки, които да оставите в транспорта и с които да се преобуете след карая на прехода.
 • Осветление – В случай на по-ранно стъмване поради сезона или удължаване на прехода поради форсмажорни обстоятелства, всеки участник трябва да носи осветление – фенерче или челник. Предимствата на челника са повече и екипът на ТрекМания ви препоръчва да ползвате него. В допълнение на това осветлението ще ви е нужно и при приключенията част от серията КемпингМания, многодневните преходи, където в част от хижите няма ток денонощно или когато за даден връх се тръгва преди изгрев.
 • Облекло за дъжд – В зависимост от прогнозите, преходът може да се осъществи във време на дъжд или временни превалявания. За да се подсигурите комфорта и да бъдете сухи по време на пътуването, всеки участник трябва да разполага с дъждобран или водонепромукаеми яке и панталон. Добре е да помислите и за дъждобран за разница, за да сте сигурни, че вещите ви ще останат сухи. Също така може да опаковате вещите си в „суха торба“ вътре в раницата и да си оставите резервни сухи дрехи за преобличане в транспорта за преобличане след прехода.
 • Раница – при еднодневните/двудневните преходи, раницата не трябва да надвишава 40 литра или 7-10 килограма.
 • Съд за вода – Добре е всеки участник да разполага с поне 1,5 литра вода. Преди всеки преход водачът ще ви даде информация за това дали ще има от къде да се налее вода по време на прехода и с минимум колко вода да тръгнете.
 • Храна – Добре е всеки участник да разполага с храна за прехода в зависимост от това какви хранения са включени в програмата. В допълнение съветваме винаги да имате с вас енергийни храни като шоколад, локум, тахан, мед, ядки или др.
 • Облекло подходящо за сезона и съобразено с терена и прогнозата – къси/дълги удобни за трекинг панталони, тениска, полар, яке и бъфче. При съмнения с какво облекло да тръгнете на прехода, не се колебайте да се свържете с водача за съвет.
 • Гети и ръкавици – в зависимост от сезона е добре да разполагате с гети и ръкавици. Обърнете внимание, че гетите се използват не само при сняг, а и при дъжд, за да опазят краката ви сухи. Също така при очаквани ниски температури или обилен дъжд е добре да разполагате с повече от един чифт ръкавици.
 • Щеки – Щеките имат много предимства и са препоръчитителни за всички маршрути с категория динамичен и по-висока.
 • Медикаменти – препоръчително е всеки участник да има медикаменти за най-често срещаните здравни проблеми. В това число: превързочни материали, хапчета за разстройство и обезболяващи.
 • Канче, ножче и лъжичка/виличка – Винаги е добра идея да имате канче или чашка, както и прибори за хранене. Често по време на преходите имаме почивки-изненада за хапване и кафенце
Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече