Осеяните с цветя плата на Ржана планина

Виж снимките

Един от високите дялове на Западна Стара планина често остава встрани от стандартните туристически маршрути. Това е Ржана планина и нейният първенец – връх Козница! ТрекМания ще ви отведе на един прекрасен пролетен преход във високите части на планината и ще ви покаже обширните планински плата, осеяни с причудливи скални купове, хиляди цветя и дом на десетки полудиви коне! Ще се изкачим още и до най-високия връх в тази част на планината – връх Козница и ще снимаме великолепните гледки към Витоша и Рила, които се откриват от неговото скалисто чело! За финал ще посетим манастир Седемте престола, а опитният водач ще ви запознае с интересни места и факти за Искърския пролом!


Описание (по дни)

  Заминаване от Паркинга пред Национален стадион "Васил Левски" в 07:00 часа

 • 1

  Отпътуваме за село Осеновлаг и подножието на старопланинския дял Ржана планина. Изкачването ни започва от китна махала над селото и по тесни черни пътища и зелени поляни плавно излизаме на високите платовидни части на планината. Тук ще се изкачим до няколко коти, издигащи се над осеяните с цветя поляни, а водачът ще ни запознае с интересни изгледи към Стара планина, Рила и Витоша. Финалното изкачване за деня ще е до най-високия връх в района – връх Козница. Време за почивка и снимки на върха и започваме спускането си към мястото за среща с транспорта. Кратък трансфер и сме пред портите на манастир Седемте престола. Време за запознаване със светата обител и снимки. В късния следобед отпътуваме към София през Искърския пролом, като по пътя водачът ще ни запознае с интересни места и факти за дефилето. Разбира се, ще посетим и одобрено местно заведение, за да се разхладим с халба бира и да похапнем. Пристигане в София около 19:30 часа.

  Денивелация (+): 900 м. Денивелация (-): 900 м. Разстояние: 15 км.


Включва:

 • Транспорт от и до град София
 • Професионален планински водач
 • Планинска застраховка

Не включва:

 • Лични разходи, Храни и напитки по време на програмата
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)

Нужна екипировка

 • Обувки – В зависимост от метеорологичната прогноза и вида на терена, обувките могат да бъдат ниски (половинки или тричетвърти). Може да си вземете сандали или леки маратонки, които да оставите в транспорта и с които да се преобуете след карая на прехода.
 • Осветление – В случай на по-ранно стъмване поради сезона или удължаване на прехода поради форсмажорни обстоятелства, всеки участник трябва да носи осветление – фенерче или челник. Предимствата на челника са повече и екипът на ТрекМания ви препоръчва да ползвате него. В допълнение на това осветлението ще ви е нужно и при приключенията част от серията КемпингМания, многодневните преходи, където в част от хижите няма ток денонощно или когато за даден връх се тръгва преди изгрев.
 • Облекло за дъжд – В зависимост от прогнозите, преходът може да се осъществи във време на дъжд или временни превалявания. За да се подсигурите комфорта и да бъдете сухи по време на пътуването, всеки участник трябва да разполага с дъждобран или водонепромукаеми яке и панталон. Добре е да помислите и за дъждобран за разница, за да сте сигурни, че вещите ви ще останат сухи. Също така може да опаковате вещите си в „суха торба“ вътре в раницата и да си оставите резервни сухи дрехи за преобличане в транспорта за преобличане след прехода.
 • Раница – при еднодневните/двудневните преходи, раницата не трябва да надвишава 40 литра или 7-10 килограма.
 • Съд за вода – Добре е всеки участник да разполага с поне 1,5 литра вода. Преди всеки преход водачът ще ви даде информация за това дали ще има от къде да се налее вода по време на прехода и с минимум колко вода да тръгнете.
 • Храна – Добре е всеки участник да разполага с храна за прехода в зависимост от това какви хранения са включени в програмата. В допълнение съветваме винаги да имате с вас енергийни храни като шоколад, локум, тахан, мед, ядки или др.
 • Облекло подходящо за сезона и съобразено с терена и прогнозата – къси/дълги удобни за трекинг панталони, тениска, полар, яке и бъфче. При съмнения с какво облекло да тръгнете на прехода, не се колебайте да се свържете с водача за съвет.
 • Гети и ръкавици – в зависимост от сезона е добре да разполагате с гети и ръкавици. Обърнете внимание, че гетите се използват не само при сняг, а и при дъжд, за да опазят краката ви сухи. Също така при очаквани ниски температури или обилен дъжд е добре да разполагате с повече от един чифт ръкавици.
 • Щеки – Щеките имат много предимства и са препоръчитителни за всички маршрути с категория динамичен и по-висока.
 • Медикаменти – препоръчително е всеки участник да има медикаменти за най-често срещаните здравни проблеми. В това число: превързочни материали, хапчета за разстройство и обезболяващи.
 • Канче, ножче и лъжичка/виличка – Винаги е добра идея да имате канче или чашка, както и прибори за хранене. Често по време на преходите имаме почивки-изненада за хапване и кафенце

Времето:

Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече