Осеяните с цветя плата на Ржана планина

Виж снимките

Един от високите дялове на Западна Стара планина често остава встрани от стандартните туристически маршрути. Това е Ржана планина и нейният първенец – връх Козница! ТрекМания ще ви отведе на един прекрасен пролетен преход във високите части на планината и ще ви покаже обширните планински плата, осеяни с причудливи скални купове, хиляди цветя и дом на десетки полудиви коне! Ще се изкачим още и до най-високия връх в тази част на планината – връх Козница и ще снимаме великолепните гледки към Витоша и Рила, които се откриват от неговото скалисто чело! За финал ще посетим манастир Седемте престола, а опитният водач ще ви запознае с интересни места и факти за Искърския пролом!


Описание (по дни)

  Заминаване от Паркинга пред Национален стадион "Васил Левски" в 07:00 часа

 • 1

  Отпътуваме за село Осеновлаг и подножието на старопланинския дял Ржана планина. Изкачването ни започва от китна махала над селото и по тесни черни пътища и зелени поляни плавно излизаме на високите платовидни части на планината. Тук ще се изкачим до няколко коти, издигащи се над осеяните с цветя поляни, а водачът ще ни запознае с интересни изгледи към Стара планина, Рила и Витоша. Финалното изкачване за деня ще е до най-високия връх в района – връх Козница. Време за почивка и снимки на върха и започваме спускането си към мястото за среща с транспорта. Кратък трансфер и сме пред портите на манастир Седемте престола. Време за запознаване със светата обител и снимки. В късния следобед отпътуваме към София през Искърския пролом, като по пътя водачът ще ни запознае с интересни места и факти за дефилето. Разбира се, ще посетим и одобрено местно заведение, за да се разхладим с халба бира и да похапнем. Пристигане в София около 19:30 часа.

  Денивелация (+): 900 м. Денивелация (-): 900 м. Разстояние: 15 км.


Включва:

 • Транспорт от и до град София
 • Професионален планински водач
 • Планинска застраховка

Не включва:

 • Лични разходи
 • Храни и напитки по време на програмата
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)
Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече