Обов връх, Миджур и хижа Горски Рай - Раят на Западен Балкан

Виж снимките

Далеч на запад, на границата между България и Сърбия се издига връх Оба. Извисяващ се гордо над вековните гори в Биосферен резерват Чупрене, върхът гордо носи титлата „Най-западен двухилядник на Балкана”. В него близост, горда снага издига и връх Миджур - най-високият връх на цяла Западна Стара Планина! Това пътешествие до една от най-рядко посещаваните части на Стара планина комбинира тези два исполина и ни отвежда до хижа Горски Рай – истински бисер сред Старопланинските хижи. От този уютен „базов лагер” ще направим незабравим преход по билото планината, ще изкачим върховете Оба (2032,9 метра) и Миджур (2169 метра), за да остана Стара планина завинаги в сърцата ни!


Описание (по дни)

  Заминаване от Паркинга пред Национален стадион "Васил Левски" в 07:00 часа

 • 1

  Отпътуваме за Петроханския проход и от там за района на село Горни Лом. Пътят ни преминава между издигащото се гордо Старопланинско било и живописните връхчета част Предбалкана. Малки китни села се редят покрай нас и скоро достигаме село Горни Лом. Оставяме транспорта в подножието на планината, нарамваме раниците и потегляме към хижа Горски рай. След по-малко от 3 часа вече сме на прага на хижата. Настаняване и време за хапване и почивка. Следобед ще имаме възможност да качим един от двата върха (а защо не и двата), издигащи се в непосредствена близост до хижата – връх Поповица и Ветерник. Оставяме багажа в хижата и само с фотоапарат се отправяме към върха. Залезът от тук ще плени завинаги! Лъчите на залязващото слънце се плъзгат по безкрайните гънки на Предбалкана, Белоградчишките скали огрени в златисто сякаш греят, а над нас се издигат величествените склонове на върховете Оба и Реплянска Църква. Утре сме там! Връщане обратно до хижата. Нощувка.

  Денивелация (+): 950 м. Денивелация (-): 300 м. Разстояние: 11 км.

 • 2

  Ранно ставане. Навлизаме в самото сърце на Биосферния резерват Чупрене, създаден да опазва най-северните иглолистни гори у нас. Маршрутът се изкачва стръмно из вековните гори, но съвсем скоро ни отвежда до седловината между двата върха, които са наши цели за деня. Започваме със загрявка, изкачвайки Обов връх. Стъпвайки на най-западния двухилядник на Балкана, забравяме цялата умора натрупана до момента. Пред нас се вие цялата Старопланинска верига – Миджур, Копрен, Ком.. .. От двете ни страни се издигат причудливите скали на Бабин зуб и Белоградчик, а под нас са дивите Старопланински долини! Време за почивка, снимки и продължавам по билото към следващата ни по-висока цел. Преди това обаче ни очаква едно сериозно спускане към седловината Вучи Ями, а след нея и финално изкачване към първенеца на Западния Балкан - връх Миджур! Правим снимки и заслужена почивка, преди последната част от прехода ни - продължителното спускане към района на село Горни Лом и мястото за среща с транспорта. Отпътуване за София, след традиционното посещение на изпитано местно заведение.

  Денивелация (+): 1100 м. Денивелация (-): 1800 м. Разстояние: 17 км.


Включва:

 • Транспорт от и до град София
 • Нощувка в хижа Горски рай
 • Професионален планински водач
 • Планинска застраховка

Не включва:

 • Лични разходи
 • Храни и напитки по време на програмата
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)

Нужна екипировка

 • Обувки – В зависимост от метеорологичната прогноза и вида на терена, обувките могат да бъдат ниски (половинки или тричетвърти). Може да си вземете сандали или леки маратонки, които да оставите в транспорта и с които да се преобуете след карая на прехода.
 • Осветление – В случай на по-ранно стъмване поради сезона или удължаване на прехода поради форсмажорни обстоятелства, всеки участник трябва да носи осветление – фенерче или челник. Предимствата на челника са повече и екипът на ТрекМания ви препоръчва да ползвате него. В допълнение на това осветлението ще ви е нужно и при приключенията част от серията КемпингМания, многодневните преходи, където в част от хижите няма ток денонощно или когато за даден връх се тръгва преди изгрев.
 • Облекло за дъжд – В зависимост от прогнозите, преходът може да се осъществи във време на дъжд или временни превалявания. За да се подсигурите комфорта и да бъдете сухи по време на пътуването, всеки участник трябва да разполага с дъждобран или водонепромукаеми яке и панталон. Добре е да помислите и за дъждобран за разница, за да сте сигурни, че вещите ви ще останат сухи. Също така може да опаковате вещите си в „суха торба“ вътре в раницата и да си оставите резервни сухи дрехи за преобличане в транспорта за преобличане след прехода.
 • Раница – при еднодневните/двудневните преходи, раницата не трябва да надвишава 40 литра или 7-10 килограма.
 • Съд за вода – Добре е всеки участник да разполага с поне 1,5 литра вода. Преди всеки преход водачът ще ви даде информация за това дали ще има от къде да се налее вода по време на прехода и с минимум колко вода да тръгнете.
 • Храна – Добре е всеки участник да разполага с храна за прехода в зависимост от това какви хранения са включени в програмата. В допълнение съветваме винаги да имате с вас енергийни храни като шоколад, локум, тахан, мед, ядки или др.
 • Облекло подходящо за сезона и съобразено с терена и прогнозата – къси/дълги удобни за трекинг панталони, тениска, полар, яке и бъфче. При съмнения с какво облекло да тръгнете на прехода, не се колебайте да се свържете с водача за съвет.
 • Гети и ръкавици – в зависимост от сезона е добре да разполагате с гети и ръкавици. Обърнете внимание, че гетите се използват не само при сняг, а и при дъжд, за да опазят краката ви сухи. Също така при очаквани ниски температури или обилен дъжд е добре да разполагате с повече от един чифт ръкавици.
 • Щеки – Щеките имат много предимства и са препоръчитителни за всички маршрути с категория динамичен и по-висока.
 • Медикаменти – препоръчително е всеки участник да има медикаменти за най-често срещаните здравни проблеми. В това число: превързочни материали, хапчета за разстройство и обезболяващи.
 • Канче, ножче и лъжичка/виличка – Винаги е добра идея да имате канче или чашка, както и прибори за хранене. Често по време на преходите имаме почивки-изненада за хапване и кафенце

Времето:

Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече