Обов връх и гостоприемството на Горски Рай - Раят на Западен Балкан

Виж снимките

Далеч на запад, на границата между България и Сърбия се издига връх Оба. Извисяващ се гордо над вековните гори в Биосферен резерват Чупрене, върхът гордо носи титлата „Най-западен двухилядник на Балкана”. Това пътешествие до една от най-рядко посещаваните части на Стара планина ще ни отведе до хижа Горски Рай – истински бисер сред Старопланинските хижи. От този уютен „базов лагер” ще направим незабравим преход по билото планината, ще изкачим върховете Оба (2032,9 метра) и Реплянска църква (1969 метра), за да остана Стара планина завинаги в сърцата ни!


Описание (по дни)

  Заминаване от Паркинга пред Национален стадион "Васил Левски" в 07:00 часа

 • 1

  Отпътуваме за Петроханския проход и от там за района на село Чупрене. Пътят ни преминава между издигащото се гордо Старопланинско било и живописните връхчета част Предбалкана. Малки китни села се редят покрай нас и скоро достигаме село Чупрене. Оставяме транспорта в подножието на планината, нарамваме раниците и потегляме към хижа Горски рай. След по-малко от 3 часа вече сме на прага на хижата. Настаняване и време за хапване и почивка. Следобед ще имаме възможност да качим един от двата върха (а защо не и двата), издигащи се в непосредствена близост до хижата – връх Поповица и Ветерник. Оставяме багажа в хижата и само с фотоапарат се отправяме към върха. Залезът от тук ще плени завинаги! Лъчите на залязващото слънце се плъзгат по безкрайните гънки на Предбалкана, Белоградчишките скали огряни в златисто сякаш греят, а над нас се издигат величествените склонове на върховете Оба и Реплянска Църква. Утре сме там! Връщане обратно до хижата. Нощувка.

  Денивелация (+): 1000 м. Денивелация (-): 100 м. Разстояние: 11 км.

 • 2

  Ранно ставане. Навлизаме в самото сърце на Биосферния резерват Чупрене, създаден да опазва най-северните иглолистни гори у нас. Маршрутът се изкачва стръмно из вековните гори, но съвсем скоро ни отвежда до седловината между двата върха, които са наши цели за деня. Започваме със загрявка, изкачвайки връх Реплянска Църква. От върха се открива впечатляваща панорама към десетки върхове и планини в Сърбия! Водачът ще ни запознае с тях преди да се отправим към Обов връх. Стъпвайки на най-западния двухилядник на Балкана, забравяме цялата умора натрупана до момента. Пред нас се вие цялата Старопланинска верига – Миджур, Копрен, Ком.. .. От двете ни страни се издигат причудливите скали на Бабин зуб и Белоградчик, а под нас са дивите Старопланински долини! Време за почивка, снимки, чаша чай или кафе и тръгваме към хижата. Преминавайки през хижата, взимаме багажа, оставен на сигурно съхранение там и продължаваме спускането си към мястото за среща с транспорта. Отпътуване за София, след традиционното посещение на изпитано местно заведение.

  Денивелация (+): 900 м. Денивелация (-): 1800 м. Разстояние: 19 км.


Включва:

 • Транспорт от и до град София
 • Нощувка в хижа Горски рай
 • Професионален планински водач
 • Планинска застраховка

Не включва:

 • Лични разходи
 • Храни и напитки по време на програмата
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)
Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече