Норвегия за ТрекМаниаци

Виж снимките

Пригответе се за най-якото планинско норвежко приключение! ТрекМания ви е приготвила шеметна плеяда от върхове и спиращи дъха природни феномени в най-суровите части на Норвежките Алпи! Ще изкачим най-високия връх в Норвегия, Скандинавия и Северна Европа – Галдхопиген (2469 метра) и ще стъпим на връх Смьорстабтинден, от който се разкриват гледки към някои от най-трудните за изкачване върхове в Скандинавия. Ще видим световноизвестния Гайрангер фиорд, ще изкачим труднодостъпния връх Слоган, както и връх Скьола – ивестен с най-дългото си изкачване в Норвегия и с впечатляващите си панорами към ледниците на Йотунхаймен! За финал ще отпътуваме за Андалснес, където ще направим незабравимо изкачване до Тролтинд – гигантската Стена на Троловете! Стиска ли ви да премерите сили с Норвежките планини? Това е приключение за отлично подготвени планинари!


Описание (по дни)

  Заминаване от Летище София, Терминал 2 в 12:00 часа

 • 1

  Излитаме за норвежката столица Осло и кацаме в ранния следобед. Товарим багажа си на транспорта ни и отпътуваме на север. Очакват ни около 300 километра през живописните планински части на Норвегия. Достигаме до района на Лом и се настаняваме в бунгала. Вечеря на свободна консумация и нощувка.

 • 2

  Ранно ставане – днес ни предстои изкачване до първенеца на Норвегия. След кратък трансфер достигаме началото на пътеката и поемаме по стръмните серпентини. Очакват ни около 1300 метра изкачване, като със всяка крачка нагоре гледката около нас ще ни смайва все повече! След около 3 часа достигаме скалист ръб и траверсирайки няколко по-ниски връхчета стъпваме на най-високата точка на цяла Скандинавия – връх Галдхопиген 2469 метра. На върха е построена малка хижа, където ще похапнем, отпочинем, ще си направим снимки и ще се приготвим за спускането по обратния път към транспорта ни. Връщане обратно в бунгалата за вечеря и нощувка.

  Денивелация (+): 1350 м. Денивелация (-): 1350 м. Разстояние: 11 км.

 • 3

  Днес ще се изкачим на втория ни норвежки връх! Избран поради лесния си подход и изключителните панорами, върхът е идеален за „разпускане“ след дългото вчерашно изкачване. Предстоят ни само 900 метра денивелация, които ще преминат покрай кристални езера, небесно сини ледникови езици и ще ни отведат на ръба на впечатляваща скална кула – Смьорстабтинден (2208 метра). Следобед ще посетим една от прочутите норвежки дървени църкви – тази в Лом и ще разгледаме инфоцентъра за планинската област, в която се намираме. Вечеря на свободна консумация и нощувка.

  Денивелация (+): 950 м. Денивелация (-): 950 м. Разстояние: 13 км.

 • 4

  В Норвегия сме и няма как да не посетим най-известния и един от най-величествените фиорди – Гайрангер. Започваме с прочутта гледка от планинското въхче Далсниба, издигащо се директно срещу скалните отвеси на фиорда на повече от 1400 метра над зелените води. Оттук панорамния път ни отвежда до пристанището, където ще се качим на кораб и ще преминем под десетки водопади, изливащи води във фиорда и ще чуем интересната история на хората, които са го населявали. В ранния следобед ще се настаним в къщи за гости или бунгала в района на Лоен, за да се подготвим и отпочинем за утрешния ден – очаква ни епично изкачване! Нощувка.

 • 5

  Ранно ставане. След кратък трансфер се озоваваме на изходната точка за изкачвне на връх Скьола – име, вдъхващо респект във всеки норвежки планинар! Представяме ви върхът, прочут с най-голямата денивелация за изкачване от подножието до връхната кота в Норвегия – над 1800 метра! Както се казва - „Преходът е кратък, но пък в замяна на това стръмен :)“, така че се захващаме с него. Разположен в самия край на Национален Парк Йотунхаймен над езерото Ловатнет, маршрутът към върхът предлага феноменални гледки към отвесните ледници на най-голямата континентална ледена шапка в Европа! Под нас са езера, заливи, фиорди… В ранния следобед достигаме кулата увенчаваща върха и притихваме – такива панорами заслужават човек да ги запамети завинаги! Почивка, снимки и хапване и започваме спускането до мястото за среща с транспорта. Нощувка.

  Денивелация (+): 1800 м. Денивелация (-): 1800 м. Разстояние: 15 км.

 • 6

  Отново ставаме рано – най-сериозният връх е оставен за днес! Имаме само 1500 метра денивелация, но върхът в който сме се прицелили се нарежда в Топ 10 за най-красиви изкачвания в цяла Норвегия, а за да влезе в тази класация се е преборил със сериозна конкуренция ;) Хубавото на краткия маршрут отново е, че се издигаме бързо над фиорда и гледките край нас ни окриляват! Финалната част на върха е скалиста, а отвесите спускащи се стотици метри към водите на залива ни зашеметяват! Панорамата от върха не подлежи на никакви описания, но веднъж щом я съзрем лесно ще си я спомняме, докато сме живи! Спускаме се към мястото за среща с транспорта и се връщаме в къщата за гости за заслужена почивка. Нощувка.

  Денивелация (+): 1560 м. Денивелация (-): 1560 м. Разстояние: 7 км.

 • 7

  Днес е ден за пътуване и почивка. Ще преминем с ферибот през няколко фиорда, ще изкачим няколко превала и ще посетим десетки наблюдателни площадки с красиви гледки. В ранния следобед достигаме до Андалснес и се настаняваме в бунгала. Отдаваме се на заслужена почивка – утре ще е последния ни преход.

 • 8

  Посветили сме този ден на една от най-зашеметяващатите скални стени в цяла Европа – Тролтинд или Тролската стена! Нейните мащаби са смазващи, а отвесите ѝ нямат аналог по тези ширини. Приготвили сме ви преход благодарение, на който ще се докоснете от близо до величието на този природен феномен! Следобед имаме възможност да покатерим в катерачната зала на Андалснес и да напазаруваме сувенири. Вечеря на свободна консумация и нощувка.

  Денивелация (+): 1000 м. Денивелация (-): 1000 м. Разстояние: 9 км.

 • 9

  Време е да напуснем приказния планински свят на Норвегия и да започнем пътуването си обратно към България. Днес ни предстои дълъг път, с достатъчно спирки по панорамни места, който ще завърши в къща за гости в района на летището на Осло. Вечеря на свободна консумация и нощувка.

 • 10

  Полет за България.


Включва:

 • Транспорт съобразно описаната програма 
 • 1 нощувка в хотел 
 • 3 нощувки във къща за гости
 • 5 нощувки в бунгала
 • Професионален български планински водач
 • Застраховка „Асистанс при пътуване в чужбина“

Не включва:

 • Самолетни билети София – Осло – София
 • Храна по време на екскурзията
 • Такси за посещение на туристически обекти, музеи, забележителности и фериботи
 • Бакшиши, Лични разходи, Разходи при напускане на програмата по време на пътуването
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)

Нужна екипировка

 • Обувки – В зависимост от метеорологичната прогноза и вида на терена, обувките могат да бъдат ниски (половинки или тричетвърти). Може да си вземете сандали или леки маратонки, които да оставите в транспорта и с които да се преобуете след карая на прехода.
 • Осветление – В случай на по-ранно стъмване поради сезона или удължаване на прехода поради форсмажорни обстоятелства, всеки участник трябва да носи осветление – фенерче или челник. Предимствата на челника са повече и екипът на ТрекМания ви препоръчва да ползвате него. В допълнение на това осветлението ще ви е нужно и при приключенията част от серията КемпингМания, многодневните преходи, където в част от хижите няма ток денонощно или когато за даден връх се тръгва преди изгрев.
 • Облекло за дъжд – В зависимост от прогнозите, преходът може да се осъществи във време на дъжд или временни превалявания. За да се подсигурите комфорта и да бъдете сухи по време на пътуването, всеки участник трябва да разполага с дъждобран или водонепромукаеми яке и панталон. Добре е да помислите и за дъждобран за разница, за да сте сигурни, че вещите ви ще останат сухи. Също така може да опаковате вещите си в „суха торба“ вътре в раницата и да си оставите резервни сухи дрехи за преобличане в транспорта за преобличане след прехода.
 • Раница – при еднодневните/двудневните преходи, раницата не трябва да надвишава 40 литра или 7-10 килограма.
 • Съд за вода – Добре е всеки участник да разполага с поне 1,5 литра вода. Преди всеки преход водачът ще ви даде информация за това дали ще има от къде да се налее вода по време на прехода и с минимум колко вода да тръгнете.
 • Храна – Добре е всеки участник да разполага с храна за прехода в зависимост от това какви хранения са включени в програмата. В допълнение съветваме винаги да имате с вас енергийни храни като шоколад, локум, тахан, мед, ядки или др.
 • Облекло подходящо за сезона и съобразено с терена и прогнозата – къси/дълги удобни за трекинг панталони, тениска, полар, яке и бъфче. При съмнения с какво облекло да тръгнете на прехода, не се колебайте да се свържете с водача за съвет.
 • Гети и ръкавици – в зависимост от сезона е добре да разполагате с гети и ръкавици. Обърнете внимание, че гетите се използват не само при сняг, а и при дъжд, за да опазят краката ви сухи. Също така при очаквани ниски температури или обилен дъжд е добре да разполагате с повече от един чифт ръкавици.
 • Щеки – Щеките имат много предимства и са препоръчитителни за всички маршрути с категория динамичен и по-висока.
 • Медикаменти – препоръчително е всеки участник да има медикаменти за най-често срещаните здравни проблеми. В това число: превързочни материали, хапчета за разстройство и обезболяващи.
 • Канче, ножче и лъжичка/виличка – Винаги е добра идея да имате канче или чашка, както и прибори за хранене. Често по време на преходите имаме почивки-изненада за хапване и кафенце
Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече