Непознатите върхове на Източна Рила за ТрекМаниаци

Виж снимките

Източна рила обхваща полегати тревисти била и могъщи куполни върхове и дълбоки речни долини. Освен Белемекен, Ибър и Сивричал обаче, малко от нейните тати са популярни за туристите. ТрекМания ви предизвиква с един сериозен преход до някои от най-добре пазените тайни на Източна Рила! Ще стъпим на Малък Ибър, Мусличал, Кози връх, Янчов Чал и Черната Скала и ще имаме възможност да видим потайното Гърмящо езеро! Пригответе се за два дълги и наситени с емоции дни в Рила!


Описание (по дни)

  Заминаване от Паркинга пред Национален стадион "Васил Левски" в 06:15 часа

 • 1

  Отпътуваме за района на Спортна база Белмекен. Оттук започва пътеката към връх Ортачал – нашето първо и най-стръмно изкачване за деня – една добра загрявка за предстоящия ни преход. Правим кратка почивка на кръста малко преди най-високата кота и след това продължаваме по широката и почти равна долина на река Голям Ибър. Пресичаме я спокойно и продължаваме към района на Казанчал. Тук директно по склона ще изкачим връх Малък Ибър, издигащ се над долината на едноименната река. Следваща ни цел е една от котите на връх Мустачал, от която по диво ребро с малко клек накрая, ще се спуснем към превала преди следващата ни цел. Това е връх Мусличал, известен още като Ясник! Рядко посещавано място с великолепни и непознати гледки. Оттук ще имаме възможност да зърнем и потайното Гърмящо езеро ; ) Следва спускане към долината на река Права Марица и финално изкачване към хижа Заврачица – нашият дом за през нощта.

  Денивелация (+): 1370 м. Денивелация (-): 1110 м. Разстояние: 17 км.

 • 2

  Ранно ставане и бърза закуска. Ще посрещнем изгрева от Кози връх с чудесни гледки към Маричния циркус, Мусала и Студения чал. Следващата ни цел е Янчов чал – полегат тревист купол, през който преминаваме неусетно, на път за нещо далеч по-интересно – връх Черната Скала. Върхът се издига на 2498 метра, като вододел между реките Голям и Малък Ибър и почти никой не се качва до него – перфектно място за нас :) Правим снимки и почива и продължаваме по познатия ни път назад към Ортачал и спортна база Белмекен. Отпътуваме за София, като по пътя ще спрем да похапнем в изпитано заведение.

   [1080,1340,18]


Включва:

 • Транспорт от и до град София
 • Нощувка в хижа Заврачица
 • Професионален планински водач
 • Планинска застраховка

Не включва:

 • Лични разходи
 • Храни и напитки по време на програмата
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства

Нужна екипировка

 • Обувки – В зависимост от метеорологичната прогноза и вида на терена, обувките могат да бъдат ниски (половинки или тричетвърти). Може да си вземете сандали или леки маратонки, които да оставите в транспорта и с които да се преобуете след карая на прехода.
 • Осветление – В случай на по-ранно стъмване поради сезона или удължаване на прехода поради форсмажорни обстоятелства, всеки участник трябва да носи осветление – фенерче или челник. Предимствата на челника са повече и екипът на ТрекМания ви препоръчва да ползвате него. В допълнение на това осветлението ще ви е нужно и при приключенията част от серията КемпингМания, многодневните преходи, където в част от хижите няма ток денонощно или когато за даден връх се тръгва преди изгрев.
 • Облекло за дъжд – В зависимост от прогнозите, преходът може да се осъществи във време на дъжд или временни превалявания. За да се подсигурите комфорта и да бъдете сухи по време на пътуването, всеки участник трябва да разполага с дъждобран или водонепромукаеми яке и панталон. Добре е да помислите и за дъждобран за разница, за да сте сигурни, че вещите ви ще останат сухи. Също така може да опаковате вещите си в „суха торба“ вътре в раницата и да си оставите резервни сухи дрехи за преобличане в транспорта за преобличане след прехода.
 • Раница – при еднодневните/двудневните преходи, раницата не трябва да надвишава 40 литра или 7-10 килограма.
 • Съд за вода – Добре е всеки участник да разполага с поне 1,5 литра вода. Преди всеки преход водачът ще ви даде информация за това дали ще има от къде да се налее вода по време на прехода и с минимум колко вода да тръгнете.
 • Храна – Добре е всеки участник да разполага с храна за прехода в зависимост от това какви хранения са включени в програмата. В допълнение съветваме винаги да имате с вас енергийни храни като шоколад, локум, тахан, мед, ядки или др.
 • Облекло подходящо за сезона и съобразено с терена и прогнозата – къси/дълги удобни за трекинг панталони, тениска, полар, яке и бъфче. При съмнения с какво облекло да тръгнете на прехода, не се колебайте да се свържете с водача за съвет.
 • Гети и ръкавици – в зависимост от сезона е добре да разполагате с гети и ръкавици. Обърнете внимание, че гетите се използват не само при сняг, а и при дъжд, за да опазят краката ви сухи. Също така при очаквани ниски температури или обилен дъжд е добре да разполагате с повече от един чифт ръкавици.
 • Щеки – Щеките имат много предимства и са препоръчитителни за всички маршрути с категория динамичен и по-висока.
 • Медикаменти – препоръчително е всеки участник да има медикаменти за най-често срещаните здравни проблеми. В това число: превързочни материали, хапчета за разстройство и обезболяващи.
 • Канче, ножче и лъжичка/виличка – Винаги е добра идея да имате канче или чашка, както и прибори за хранене. Често по време на преходите имаме почивки-изненада за хапване и кафенце

Времето:

Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече