Най-доброто от Черногорска Проклетия

Виж снимките

ТрекМания ви представя любимата си планина на Балканите – Проклетия! Разположена на границата между Черна Гора и Албания, тя е известна още с имената Албански Алпи, Бешкет и Намуна или Проклетата планина. Суровият народ, който я обитава, непристъпните планински клисури, които я пресичат и още по-непристъпните скалисти върхове, които се извисяват над този див планински мир, са спечелили на планината тези стряскащи, но заслужени имена. ТрекМания обаче ще ви покаже една друга Проклетия! Обзорни и предизвикателни върхове, красиви планински езера и планинско гостоприемство ще бъдат водещите акценти на нашето пътуване! Ще се установим за седмица в черногорската част от планината и ще изкачим най-високия и връх Мая и Езерцес, ще стъпим на отдалечения и красив Мая Росит, ще се разходим по зелените отрупани с боровинки плата на Волушница и за финал ще стъпим на непристъпните Карамфили и най-високия им връх – Северни връх!


Описание (по дни)

  Заминаване от Метро станция Сливница, обръщалото на автобусите в 06:15 часа

 • 1

  Отпътуваме за Черна гора. Пътят ни за Черна гора преминава през южните части на Сърбия и планинския курорт Копаоник. Планинският ни водач ще ни запознае с историята и особеностите на местата, през които преминаваме и така неусетно достигаме до черногорската граница. Поемам по поречието на река Ибър, а по късно на река Лим и в ранния следобед достигаме малкото градче Плав, разположено на едноименното езеро. Настаняваме се в уютен семеен хотел. Време за разходка и разглеждане на забележителностите на града и вечеря. Нощувка.

 • 2

  След закуска с вкусен бюрек и кратък трансфер до високите части на планината, транспортът ни оставя на малка поляна в долината Ропояна. Нарамваме раниците и поемаме към бившата гранична застава на границата между Черна гора и Албания. До нея достигаме по черен път с умерен наклон и спираме за кратка почивка край стара сграда. Ако имаме късмет овчарите, които я ползват през лятото, може да ни продадат домашно сирене или мляко преди да потеглим към лагера ни за през нощта. Оттам предстои стръмно изкачване из сенчеста гора, след която внезапно преминаваме границата и навлизаме в циркуса Буни и Езерцес. Още около час ходене и вече сме до най-високото от 6-те кристални езера и мястото, където ще бъде нашият лагер за следващите два дни. Около нас вече се извисяват строгите и отвесни стени на върховете на Проклетия, а тишината поглъща всеки шум. Време за почивка край езерото или кратка дрямка. Ако времето позволява, ще имаме възможност да направим тренировъчно изкачване до надвисналия над нас връх Мая е Бойс, от който ще съзрем за пръв път първенеца Мая и Езерцес и скалистия масив на Карамфилите. Връщане обратно в лагера. Вечеря и нощувка на палатки.

  Денивелация (+): 870 м. Денивелация (-): 0 м. Разстояние: 12 км.

 • 3

  Ставаме рано. Очаква ни сериозно предизвикателство – най-високият връх на планината не се дава лесно! Започваме с плавно изкачване покрай най-горното езеро, което ще ни отведе до висяща трогова долина. Оттук през сериозно нагънат карстов терен и няколко снежника ще се изкачим до седловината между Мая и Езерцес и Мая и Кокервакес. Време е за почивка, снимки и разбира се слагане на каски! Следващите няколкостотин метра до върха ще изискват цялата ни съсредоточеност. Опитният планински водач ще ви поведе по най-безопасния път до връхната тока и където се налага ще се грижи за осигуряването ви по маршрута. След около 1,30 часа достигаме най-високата точка на една от най-дивите и непристъпни европейски планини – Май и Езерцес – 2694 метра! Мястото е феноменално а панорамата е изумителна – под нас се вижда долината Валбона, пред нас се издигат скалните стени на Колатите и Мая Росит. При хубаво време ще различим още Джеравица, Мая и Радоинес, както и масивите на Поплукс и Хекурава. Спускаме се по обратния път до лагера и се отдаваме на кратка почивка. След това събираме палтките и багажа и за час и половина се спускаме обратно до бившата застава. Там ще може да улим жаждата си, да се разположим лагера си за идната нощ и да се отдадем на заслужена почивка край лагерния огън. Утре също ни очаква интересно изкачване! Вечеря и нощувка на палатки.

  Денивелация (+): 960 м. Денивелация (-): 1200 м. Разстояние: 19 км.

 • 4

  Ранно ставане. Ще оставим основния си багаж и палтките и с малки ранички ще се отправим към един от най-красивите и обзорни върхове в района – Мая Росит. След около 4 часа достигаме най-високата точка извисяваща се на 2524 метра над долината Валбона! Гледките оттук отново ще ни главозамаят и дълго няма да можем да се откъснем от тази величествена панорама! След почивка и време за снимки на върха се спускаме до мястото, където сме си оставили багажа, почиваме, събираме лагера за последно и се спускаме към мястото за среща с транспорта. Отпътуваме за района на долината Грбая, където ще можем да напазауваме така жадуваната бира и каквото ни е нужно за идните дни и се настаняваме в уютни къщички с изключително вкусен ресторант към тях. Вечеря с вкусно приготвени домашни гозби и нощувка.

  Денивелация (+): 1250 м. Денивелация (-): 1500 м. Разстояние: 18 км.

 • 5

  Днес ще го раздаваме по-леко. Все пак, ако се заседим, рискуваме да се схванем, затова се отправяме към района на връх Волушница. Този масив покрит с високопланински пасища е известен със своите боровинки, диви ягоди и не на последно място неповторими гледки към най-красивия масив в цялата планина – този на Карамфилите. При хубаво време и желани от групата ще направим и обзорен преход по целия венец на масива през върховете Попадия и Талианка. Спускане обратно до къщичките ни и време за почивка. Вечеря на свободна консумация и нощувка.

  Денивелация (+): 700 м. Денивелация (-): 700 м. Разстояние: 9 км.

 • 6

  Ранно ставане. Очаква ни дълго и сериозно изкачване. Целта ни за днес е масивът Кармфили и извисяващият се над останалите се събратя в него Велики връх (2490 метра). Пътеката преминава за кратко през гората, с която е обрасла ниската част на долината Грбая и скоро излизаме на открито по стръмните ѝ склонове. С къси серпентини набираме височина и след няколко часа достигаме висящ сух циркус високо над долината. По стръмен сипей достигаме до седловината Крошнина врата. Тук слагаме каските и с повишено внимание продължаваме по финалното изкачване. Маршрутът преминава по стръмен скалист участък, завършващ с отвеси пропадащи стотици метри към дъното на долината Ропояна. Опитният водач ще бъде до вас през цялото време, за да ви осигури помощ и опора, където е нужно. След около 40 минути след превала вече сме на върха! И гледката за пореден път ни изумява. Огромното разнообразие от върхове, долини и релеф в тази планина винаги може да ни изненада с нещо ново! И от тази гледка се откъсваме трудно особено като знаем, че това е последният ни ден в планината по време на това пътуване. Спускаме се по обратния път до мястото за нощувка и изпиваме по бира (или няколко) в чест на неподправената красота на тази величествена планина! Нощувка.

  Денивелация (+): 1200 м. Денивелация (-): 1200 м. Разстояние: 13 км.

 • 7

  Сутринта отпътуваме за България и пристигаме в София в късния следобед.


Включва:

 • Транспорт съобразно описаната програма
 • 4 нощувки в къщи за гости/семейни хотели
 • 2 нощувки на палатки
 • Професионален български планински водач
 • Нужната алпийска екипировка
 • Всички разходи на водача
 • Застраховка „Асистанс при пътуване в чужбина“

Не включва:

 • Храна по време на екскурзията и Бивачна екипировка
 • Такси за посещение на туристически обекти, музеи , забележителности и лифтове
 • Бакшиши, Лични разходи, разходи при напускане на програмата по време на пътуването
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)

За влизането в Сърбия и Черна гора не се изисква отрицателен тест или сертификат за ваксина.

При влизане в България се попълва декларация за карантина, която се премахва при представяне на отрицателен PCR тест, до 24 часа след влизането в страната.

При представяне на сертификат за ваксинация влизането в България е свободно.

Нужна екипировка

 • Обувки – В зависимост от метеорологичната прогноза и вида на терена, обувките могат да бъдат ниски (половинки или тричетвърти). Може да си вземете сандали или леки маратонки, които да оставите в транспорта и с които да се преобуете след карая на прехода.
 • Осветление – В случай на по-ранно стъмване поради сезона или удължаване на прехода поради форсмажорни обстоятелства, всеки участник трябва да носи осветление – фенерче или челник. Предимствата на челника са повече и екипът на ТрекМания ви препоръчва да ползвате него. В допълнение на това осветлението ще ви е нужно и при приключенията част от серията КемпингМания, многодневните преходи, където в част от хижите няма ток денонощно или когато за даден връх се тръгва преди изгрев.
 • Облекло за дъжд – В зависимост от прогнозите, преходът може да се осъществи във време на дъжд или временни превалявания. За да се подсигурите комфорта и да бъдете сухи по време на пътуването, всеки участник трябва да разполага с дъждобран или водонепромукаеми яке и панталон. Добре е да помислите и за дъждобран за разница, за да сте сигурни, че вещите ви ще останат сухи. Също така може да опаковате вещите си в „суха торба“ вътре в раницата и да си оставите резервни сухи дрехи за преобличане в транспорта за преобличане след прехода.
 • Раница – при еднодневните/двудневните преходи, раницата не трябва да надвишава 40 литра или 7-10 килограма.
 • Съд за вода – Добре е всеки участник да разполага с поне 1,5 литра вода. Преди всеки преход водачът ще ви даде информация за това дали ще има от къде да се налее вода по време на прехода и с минимум колко вода да тръгнете.
 • Храна – Добре е всеки участник да разполага с храна за прехода в зависимост от това какви хранения са включени в програмата. В допълнение съветваме винаги да имате с вас енергийни храни като шоколад, локум, тахан, мед, ядки или др.
 • Облекло подходящо за сезона и съобразено с терена и прогнозата – къси/дълги удобни за трекинг панталони, тениска, полар, яке и бъфче. При съмнения с какво облекло да тръгнете на прехода, не се колебайте да се свържете с водача за съвет.
 • Гети и ръкавици – в зависимост от сезона е добре да разполагате с гети и ръкавици. Обърнете внимание, че гетите се използват не само при сняг, а и при дъжд, за да опазят краката ви сухи. Също така при очаквани ниски температури или обилен дъжд е добре да разполагате с повече от един чифт ръкавици.
 • Щеки – Щеките имат много предимства и са препоръчитителни за всички маршрути с категория динамичен и по-висока.
 • Медикаменти – препоръчително е всеки участник да има медикаменти за най-често срещаните здравни проблеми. В това число: превързочни материали, хапчета за разстройство и обезболяващи.
 • Канче, ножче и лъжичка/виличка – Винаги е добра идея да имате канче или чашка, както и прибори за хранене. Често по време на преходите имаме почивки-изненада за хапване и кафенце
Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече