Мурсалица – пълен траверс на най-високия Родопски рид

Виж снимките

ТрекМания ви предизвиква с шеметен преход, част от серията маршрути КъмпингМания! Отправяме се към Перелишко-Преспанския дял на Родопите, за да преминем преминем по рида Мурсалица и да изкачим най-високите му върхове! Ще изкачим Голям Перелик - най-високия връх на Родопите и ще преминем през върховете Кузуятак, Малък Перелик, Шабалиева Каба и неповторимия връх Карлъка, известен още като връх Орфей! Ще изкачим още върховете Чаева чука и Кърмилята, завършвайки този епичен преход в Родопска механа с вкусни специалитети! Разбира се ще гарнираме всичко това с безброй цветя, безкрайни простори и страхотни гледки!


Описание (по дни)

  Заминаване от Паркинга пред Национален стадион "Васил Левски" в 07:00 часа

 • 1

  Отпътуваме за Перелишкия дял на Родопите и най-високия му рид - Мурсалица. Вече сме схванати от дългия път и е време да се „разкършим“! Тръгваме с леки раници през най-високите Родопски върхове, започвайки със скромния Кузуятак за загрявка. Оттук се отправяме към първенеца на планината – Голям Перелик, достигайки до най-високата точка, позволяваща ни оградата на поделението. Правим снимка и продължаваме към местността Говедарника, преминавайки пътьом през връх малък Перелик. Следва кратко отклонение за изкачване на обзорния връх Шабалиева каба, но панорамите тепърва предстоят. Връх Карлъка се възправя пред нас и той ще бъде черешката на тортата за деня! Гледките от неговата най-висока точка са митични и ни зареждат със сили и ентусиазъм, за да довършим прехода си. В късния следобед достигаме до удобен навес с вода, около който ще нощуваме. Приготвяме се за нощувка сред високите осеяни с цветя пасища на Родопите. Очаква ни една незабравима вечер под студената светлина на далечни звезди и сред сгряващата компания на добри приятели! Вечер изпълнена с истории за близки и далечни места, с песните на щурците и с мелодията на гората!

  Денивелация (+): 670 м. Денивелация (-): 900 м. Разстояние: 12 км.
  Носене на бивачна екипировка: 0 км.

 • 2

  Ставане рано и посрещане на изгрева с чаша кафе или чай и с незабравима гледка в очите! На юг от нас светят белите варовикови върхове на Пангео и Фаларко, а на север се възправят огряваните от утринното слънце силуети на Баташки Снежник и Персенк! Тръгваме в 8:00 и се отправяме към отдалечените части на рида Мурсалица. Полегат черен път ще ни отведе все по на запад. Изкачваме пътьом върховете Чаева чука връх Кърмилята и навлизаме дълбоко в иглолистните гори. Плавно започваме спускането си към долината на река Въча. След два вълшебни дни в планината достигаме до мястото за среща с транспорта. Прибиране в София около 21:00 часа, но преди това ще похапнем заслужено в изпитана механа и да се освежим с ледена бира.

  Денивелация (+): 400 м. Денивелация (-): 1400 м. Разстояние: 16 км.
  Носене на бивачна екипировка: 0 км.


Включва:

 • Транспорт съобразно програмата
 • Лицензиран планински водач
 • Екипировка – палатка (1 на двама души), спален чувал и надуваемо шалте
 • Застраховка

Не включва:

 • Плик-чаршаф за спален чувал - задължително!
 • Лични разходи
 • Храна и напитки по време на програмата
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)

Нужна екипировка

 • Палатка/Спален чувал/Шалте – Къмпинг екипировката за приключенията от серията КъмпингМания е включена в цената и се предоставя от фирмата. Всеки участник, който има лична екипировка и предпочита нея – може да я използва.
 • Обувки – В зависимост от метеорологичната прогноза и вида на терена, обувките могат да бъдат ниски (половинки или тричетвърти). Може да си вземете сандали или леки маратонки, които да оставите в транспорта и с които да се преобуете след карая на прехода.
 • Осветление – В случай на по-ранно стъмване поради сезона или удължаване на прехода поради форсмажорни обстоятелства, всеки участник трябва да носи осветление – фенерче или челник. Предимствата на челника са повече и екипът на ТрекМания ви препоръчва да ползвате него. В допълнение на това осветлението ще ви е нужно и при приключенията част от серията КемпингМания, многодневните преходи, където в част от хижите няма ток денонощно или когато за даден връх се тръгва преди изгрев.
 • Облекло за дъжд – В зависимост от прогнозите, преходът може да се осъществи във време на дъжд или временни превалявания. За да се подсигурите комфорта и да бъдете сухи по време на пътуването, всеки участник трябва да разполага с дъждобран или водонепромукаеми яке и панталон. Добре е да помислите и за дъждобран за разница, за да сте сигурни, че вещите ви ще останат сухи. Също така може да опаковате вещите си в „суха торба“ вътре в раницата и да си оставите резервни сухи дрехи за преобличане в транспорта за преобличане след прехода.
 • Раница – Добре е раницата да е между 40 и 60 литра и да има достатъчно място за събиране на обемен багаж – спален чувал, шалте, палатка или да има достатъчно катарами за закачане на допълнтелна екипировка на нея.
 • Съд за вода – Добре е всеки участник да разполага с поне 1,5 литра вода. Преди всеки преход водачът ще ви даде информация за това дали ще има от къде да се налее вода по време на прехода и с минимум колко вода да тръгнете.
 • Храна – Добре е всеки участник да разполага с храна за прехода в зависимост от това какви хранения са включени в програмата. В допълнение съветваме винаги да имате с вас енергийни храни като шоколад, локум, тахан, мед, ядки или др. За вечерята на палатки е добре да имате храна, която може да приготвите на огън, на котлонче (ако си носите) или няма нужда от термична обработка.
 • Облекло подходящо за сезона и съобразено с терена и прогнозата – къси/дълги удобни за трекинг панталони, тениска, полар, яке и бъфче. При съмнения с какво облекло да тръгнете на прехода, не се колебайте да се свържете с водача за съвет.
 • Гети и ръкавици – в зависимост от сезона е добре да разполагате с гети и ръкавици. Обърнете внимание, че гетите се използват не само при сняг, а и при дъжд, за да опазят краката ви сухи. Също така при очаквани ниски температури или обилен дъжд е добре да разполагате с повече от един чифт ръкавици.
 • Щеки – Щеките имат много предимства и са препоръчитителни за всички маршрути с категория динамичен и по-висока.
 • Медикаменти – препоръчително е всеки участник да има медикаменти за най-често срещаните здравни проблеми. В това число: превързочни материали, хапчета за разстройство и обезболяващи.
 • Канче, ножче и лъжичка/виличка – Винаги е добра идея да имате канче или чашка, както и прибори за хранене. Често по време на преходите имаме почивки-изненада за хапване и кафенце
 • Котлонче/Газ – може да си носите котлонче на газ, с което да си стоплите вода за кафе/чай или да си приготвите вечерята или закуската
 • Запалка/Кибрит
 • Репелент срещу насекоми

 

Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече