Мурсалица – пълен траверс на най-високия Родопски рид

Виж снимките

ТрекМания ви предизвиква с шеметен преход, част от серията маршрути КъмпингМания! Отправяме се към Переликско-Преспанския дял на Родопите, за да преминем преминем по рида Мурсалица и да изкачим най-високите му върхове! Ще изкачим Голям Перелик – най-високия връх на Родопите и ще преминем през върховете Кузуятак, Малък Перелик, Шабалиева Каба и неповторимия връх Карлъка, известен още като връх Орфей! Ще изкачим още върховете Чаева чука и Кърмилята, завършвайки този епичен преход в Родопска механа с вкусни специалитети! Разбира се ще гарнираме всичко това с безброй цветя, безкрайни простори и страхотни гледки!


Описание (по дни)

  Заминаване от Паркинга пред Национален стадион "Васил Левски" в 07:00 часа

 • 1

  Отпътуваме за Перелишкия дял на Родопите и най-високия му рид - Мурсалица. Вече сме схванати от дългия път и е време да се „разкършим“! Тръгваме с леки раници през най-високите Родопски върхове, започвайки със скромния Кузуятак за загрявка. Оттук се отправяме към първенеца на планината – Голям Перелик, достигайки до най-високата точка, позволяваща ни оградата на поделението. Правим снимка и продължаваме към местността Говедарника, преминавайки пътьом през връх малък Перелик. Следва кратко отклонение за изкачване на обзорния връх Шабалиева каба, но панорамите тепърва предстоят. Връх Карлъка се въправя пред нас и той ще бъде черешката на тортата за деня! Гледките от неговата най-висока точка са митични и ни зареждат със сили и ентусиазъм, за да довършим прехода си. В късния следобед достигаме до удобен навес с вода, около който ще нощуваме. Приготвяме се за нощувка сред високите осеяни с цветя пасища на Родопите. Очаква ни една незабравима вечер под студената светлина на далечни звезди и сред сгряващата компания на добри приятели! Вечер изпълнена с истории за близки и далечни места, с песните на щурците и с мелодията на гората!

  Денивелация (+): 670 м. Денивелация (-): 900 м. Разстояние: 12 км.
  Носене на бивачна екипировка: 0 км.

 • 2

  Ставане рано и посрещане на изгрева с чаша кафе или чай и с незабравима гледка в очите! На юг от нас светят белите варовикови върхове на Пангео и Фаларко, а на север се възправят огряванит от утринното слънце силуети на Баташки Снежник и Персенк! Тръгваме в 8:00 и се отправяме към отдалечените части на рида Мурсалица. Полегат черен път ще ни отведе все по на запад. Изкачваме пътьом върховете Чаева чука връх Кърмилята и навлизаме дълбоко в иглолистните гори. Плавно започваме спускането си към долината на река Въча. След два вълшебни дни в планинатата достигаме до мястото за среща с транспорта. Прибиране в София около 21:00 часа, но преди това ще похапнем заслужено в изпитана механа и да се освежим с ледена бира.

  Денивелация (+): 400 м. Денивелация (-): 1400 м. Разстояние: 16 км.
  Носене на бивачна екипировка: 0 км.


Включва:

 • Транспорт съобразно програмата
 • Лицензиран планински водач
 • Екипировка – палатка (1 на двама души), спален чувал и надуваемо шалте
 • Застраховка

Не включва:

 • Плик-чаршаф за спален чувал - задължително!
 • Лични разходи
 • Храна и напитки по време на програмата
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)
Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече