Могъщият Вежен и потайната долина Въртопа

Виж снимките

Първенецът на Златишко-Тетевенския Балкан издига могъщи склонове високо над заобикалящите го долини, почти в центъра на България. От високите му заравнени алпийски пасища на юг се спускат дълбоки речни долини, обрасли с вековни букови гори и озвучени от шума на буйни реки! ТрекМания ви представя един нестандартен подход за изкачване до този старопланински исполин. Ще преминем по отдавна забравен маршрут, а за финал ще се спуснем към една от най-красивите и скрити планински долини в Балкана – Въртопа, обвит в легенди и дом на голямо разнообразие от животни!


Описание (по дни)

  Заминаване от Паркинга пред Национален стадион "Васил Левски" в 07:00 часа

 • 1

  Отпътуваме по Подбалканския път за подножието на Стара планина и изходния пункт на маршрута. Започваме изкачването си по обзорен рид, редувайки преминаване през вековни букови гори, гледки към спускащите се от двете ни страни дерета и мощната снага на Старопланинското било над нас.След около 3 часа достигаме до изворната област на река Равна. Пред нас ще се открие впечатляващ изглед към тази дива долина, уникална с географията си за планината. Продължаваме към върха и след финално стръмно изкачване стъпваме на билото. Оттук само 20 минути ни делят от върха. Правим снимки, почиваме и поемаме по забравени пътеки към долината на река Въртопа – Сборище на хайдути, партизани и дом на много сърни, елени, лисици и глигани. Спускаме се до мястото за среща с буса. Отпътуваме за София, като по пътя ще спрем на изпитан местен хан с вкусна домашна храна. Пристигане в София около 20:30 часа.

  Денивелация (+): 1250 м. Денивелация (-): 1250 м. Разстояние: 16 км.


Включва:

 • Транспорт от и до град София
 • Професионален планински водач
 • Планинска застраховка

Не включва:

 • Лични разходи, Храни и напитки по време на програмата
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)

Нужна екипировка

 • Обувки – В зависимост от метеорологичната прогноза и вида на терена, обувките могат да бъдат ниски (половинки или тричетвърти). Може да си вземете сандали или леки маратонки, които да оставите в транспорта и с които да се преобуете след карая на прехода.
 • Осветление – В случай на по-ранно стъмване поради сезона или удължаване на прехода поради форсмажорни обстоятелства, всеки участник трябва да носи осветление – фенерче или челник. Предимствата на челника са повече и екипът на ТрекМания ви препоръчва да ползвате него. В допълнение на това осветлението ще ви е нужно и при приключенията част от серията КемпингМания, многодневните преходи, където в част от хижите няма ток денонощно или когато за даден връх се тръгва преди изгрев.
 • Облекло за дъжд – В зависимост от прогнозите, преходът може да се осъществи във време на дъжд или временни превалявания. За да се подсигурите комфорта и да бъдете сухи по време на пътуването, всеки участник трябва да разполага с дъждобран или водонепромукаеми яке и панталон. Добре е да помислите и за дъждобран за разница, за да сте сигурни, че вещите ви ще останат сухи. Също така може да опаковате вещите си в „суха торба“ вътре в раницата и да си оставите резервни сухи дрехи за преобличане в транспорта за преобличане след прехода.
 • Раница – при еднодневните/двудневните преходи, раницата не трябва да надвишава 40 литра или 7-10 килограма.
 • Съд за вода – Добре е всеки участник да разполага с поне 1,5 литра вода. Преди всеки преход водачът ще ви даде информация за това дали ще има от къде да се налее вода по време на прехода и с минимум колко вода да тръгнете.
 • Храна – Добре е всеки участник да разполага с храна за прехода в зависимост от това какви хранения са включени в програмата. В допълнение съветваме винаги да имате с вас енергийни храни като шоколад, локум, тахан, мед, ядки или др.
 • Облекло подходящо за сезона и съобразено с терена и прогнозата – къси/дълги удобни за трекинг панталони, тениска, полар, яке и бъфче. При съмнения с какво облекло да тръгнете на прехода, не се колебайте да се свържете с водача за съвет.
 • Гети и ръкавици – в зависимост от сезона е добре да разполагате с гети и ръкавици. Обърнете внимание, че гетите се използват не само при сняг, а и при дъжд, за да опазят краката ви сухи. Също така при очаквани ниски температури или обилен дъжд е добре да разполагате с повече от един чифт ръкавици.
 • Щеки – Щеките имат много предимства и са препоръчитителни за всички маршрути с категория динамичен и по-висока.
 • Медикаменти – препоръчително е всеки участник да има медикаменти за най-често срещаните здравни проблеми. В това число: превързочни материали, хапчета за разстройство и обезболяващи.
 • Канче, ножче и лъжичка/виличка – Винаги е добра идея да имате канче или чашка, както и прибори за хранене. Често по време на преходите имаме почивки-изненада за хапване и кафенце

Времето:

Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече