Мароко - първенците на Атласките планини и Сахара

Виж снимките

ТрекМания ви кани да се потопите във великолепието на вълшебното и разноцветно Мароко! Приготвили сме ви програма, съчетаваща перфектно най-високите върхве в Нацонален парк Тубкал – първенеца на страната връх Джебел Тубкал (4165 метра), атрактивните му подгласници Темзгида и Рас Уанокрим! Ще се потопим напълно в берберската атмосфера, нощувайки в подножието на планината в уютна берберска къща за гости, ще се радваме на максимален комфрот в планината, разчитайки на личен готвач с изпитани качества, мулета за багажа и опитни местни и български водачи! След успешните изкачвания във Високия Атлас ще се отправим на юг и ще посетим древната казба Аит Бен Хадду, част от световното културно наследство на ЮНЕСКО! Ще посетим още живописните клисури Тодра, Дадес и Зиз и ще настроим умовете си на величието на пустинята! Ще се качим на камили и по залез слънце сред гигантските пясъчни дюни и безвремието на Сахара, ще достигнем пустинен лагер, където ще прекараме една незабравима вечер под бездънното пустинно небе, слушайки ритъма на туарегите и шепота на пясъка. За финал ще посетим най-големия водопад в Мароко –Д‘Озуд и ще усетим атмосферата на цветния и шумен Маракеш!!!


Описание (по дни)

  Заминаване от Летище София, Терминал 2 в 07:00 часа

 • 1

  Излитаме за Мадрид. Настаняваме в хотел, в района на летището и се отправяме на разходка из испанската столица. Ще имаме цял ден за разглеждане на музеите и галериите ѝ, за катедралите и дворците ѝ и, разбира се, ще намерим време за тапас баровете и местните ресторантчета. Нощувка.

 • 2

  Сутринта излитаме за Маракеш. Пристигаме и се настанявам в комфортно хотелче в центъра на града. Привечер ще се разходим из площада Джамал Ел Фна, ще опитаме изкусителната улична храна и ще се потопим в неповторимата атмосфера на Мароко. Вечеря на свободна консумация в някой от местните ресторанти около площада. Нощувка.

 • 3

  След закуска се срещаме с нашите домакини в Мароко и се отправяме към подножието на Атласките планини. Преминаваме през портата към планината – малкото градче Асни и навлизаме в тясната клисура, която ще ни отведе до Имлил. От тук ще натоварим багажа си на мулета – ще обикаляме из Атлас само с леки ранички и най-необходимото! Днес правим само загрявка и се захващаме с краткия двучасов преход до махалата Армед. Тук мулетата вече ни очакват – разтоварваме си багажа и се настаняваме в уютна къща за гости. Ще имаме възможност да пренаредим вещите си и всичко, което няма да ни е нужно за планината ще оставим тук. Вечеря и нощувка.

  Денивелация (+): 300 м. Денивелация (-): 0 м. Разстояние: 3 км.

 • 4

  Закуска. Време е да потеглим към високото сърце на Атласките планини! Пътят ни преминава през тесните улички на планинската махала, спуска се до широка речна долината, от която ще се разкрият първите гледки към високите Марокански върхове. Скоро пътят преминава в пътека и започва да се изкачва високо по склоновете на долината. След около 2 часа достигаме светилището Сиди Шамарух. Тук ще направим почивка и ще се освежим с известния прясно изстискан портокалов сок, на който ще се радваме през цялото време на трека. Изкачването ни продължава и изкачвайки се във височина, преминаваме през редица кошари, места за почивка с портокалов сок и китни полянки, пръснати като оазиси сред наглед безмилостните скални склонове на заобикалящите ни върхове! В ранния следобед достигаме до хижата и се настаняваме. Тук вече ни очаква прочутият ни готвач и е време да обядваме и да премерим сили с великолепните му ястия! Следобеда ще отпочинем и ако се чувстваме добре ще направим аклиматизационна разходка в района. Вечеря и нощувка в хижа Нелтер.

  Денивелация (+): 1300 м. Денивелация (-): 0 м. Разстояние: 9 км.

 • 5

  Ставаме преди слънцето да е изгряло! Закуската вече ни очаква и след неравна борба с нея се отправяме към първия ни и най-висок връх в Атласките планини – Джебел Тубкал! Пътеката се вие на къси серпентини по каменистия кулоар, разделящ Малък и Голям Тубкал и след няколко часа ни отвежда високо на седловината между двата върха. От тук започват да се откриват панорами, които нямат аналог в европейските планини! Пътеката започва финалното си изкачване и скоро стъпваме на най-високата точка на Атласките планини и Мароко – 4165 метра! Правим снимки, почиваме си и започваме спускането към хижата. При добра кондиция на групата ще изкачим и съседния Малък Тубкал и ще направим снимки на първенеца от един нестандартен ъгъл. Пристигаме на хижата и сядаме за обяд, a готвачът вече ни очаква със сложена трапеза. Следобеда ще направим плаж на верандатата на хижата и ще се любуваме на околната панорама с чаша следобеден чай в ръка и купа пуканки! Вечеря и нощувка в хижата.

  Денивелация (+): 1000 м. Денивелация (-): 1000 м. Разстояние: 7 км.

 • 6

  Отново ставаме рано – днес ни предстои най-дългия ни преход в Мароко. Закусваме и поемаме към съседните на Тубкал върхове. Първата ни цел е Темзгида (4089 метра). Пътеката преминава по атрактивния скален ръб на върха и ще ни донесе порция адреналин преди да стъпим на най-високата му точка. Гледката е феноменална, а на близкия хоризонт ясно виждаме и следващата си цел – Рас! Спускаме се до седловината, разделяща двата върха, и започваме изкачването си на последния от върховете в програмата. Скоро достигаме и най-високата точка на Рас Оуанкрим (4079м). От тук започва дългото ни спускане към село Имлил. Няма да пропуснем обаче да се върнем първо в хижата, където готвачът ще ни нагости подобаващо. Вечерта пристигаме в познатата ни къща за гости и се настаняваме. Вечеря и се отдаваме на заслужена почивка. 

  Денивелация (+): 1100 м. Денивелация (-): 2350 м. Разстояние: 17 км.

 • 7

  Закуска в къщата за гости. Пешеходен преход около половин час до село Имлил (багажът се транспортира с мулета). От тук се качваме на комфортен бус с климатик, поемаме по пътя през Атласките планини, който преминава през известния планински проход Тичка (2260 мера ). Това е най-високият планински проход в цяла Северна Африка и на върха му ще си направим снимки и ще починем преди да започнем спускането на юг към пустинните области на Сахара. В ранния следобед достигаме до казбата Аит бен Хадду, където ще се разходим из старите укрепени улички, ще се изкачим до най-високата и точка и ще снимаме впечатляващия пустинен пейзаж. Следобед достигаме до каньона Дадес и се настаняваме в хотел. Вечеря и нощувка в хотела.

  Денивелация (+): 0 м. Денивелация (-): 300 м. Разстояние: 3 км.

 • 8

  Закуска в хотела. Днес ще се потопим в безвремието на великата Сахара! Отправяме се към местността Мерцуга, като по пътя ще спрем няколко пъти, за да посетим интересни обекти от историята на Мароко и пустинята. В ранния следобед достигаме Мерцуга – портата към Сахара и най-големия пясъчен ерг в Мароко! Тук ще отседнем за кратко в четиризвезден хотел, където ще можем да ползваме СПА и дори басейн в самото подножие на високите стотици метри пясъчни дюни! Скоро слънцето започва да се спуска към хоризонта и е време да възседнем камилите и да се отправим към сърцето на пустинята! Преходът ще трае около 2 часа и ще премине по обзорен маршрут, който в съчетание със залязващото слънце ще ни даде възможност да направим незабравими снимки на пустинята и бавно пристъпващите камили! Привечер достигам до лагер в пустинята, където ще прекараме нощта. Местните ще ни приготвят вечеря и дори ще ни попеят и посвирят на фона на бездънното пустинно небе! Нощувка.

 • 9

  Сутринта желаещите ще могат да се изкачат на най-високата дюна в района и да посрещнат един незабравим изгрев над безкрайното пясъчно море на великата пустиня. Правим снимки на издигащото се огнено кълбо и се спускаме до шатрите. Събираме си багажа и отново възсядаме камилите. Пристигаме в хотела точно за закуска. Хапваме и не пропускаме да се изкъпем преди да напуснем пустинните райони и да се отправим отново към планините. Днешната ни цел е каньона Зиз, където ще посетим местна ферма за фурми и ще гостуваме за обяд на семейството, което ги отглежда. Следобед достигаме град Миделт, където отсядаме в хотел и се отдаваме на почивка. Вечеря на свободна консумация и нощувка.

 • 10

  Закуска в хотела. Основната ни цел за деня са водопадите Д‘Озуд – най-величествените водопади в тази част на света! Ще направим разходка по каньона на реката и ще снимаме водопадите от всички страни. За финал ще седнем да похапнем на панорамна тераса с изглед към водната стихия! Отпътуваме за Маракеш, където ще се настаним в хотел и отново ще имаме възможност да се разходим из медината на града и да се залутаме из уличките на пазарите ѝ! Последната ни вечеря в Мароко ще направим отново в местен ресторант с изглед към площада. Нощувка в хотел.

 • 11

  Закуска в хотела. Трансфер от Маракеш до летището. Полет от Маракеш за България.


Включва:

 • Транспорт според програмата с комфортен бус с климатик
 • 2 нощувки в хижа
 • 2 нощувки в Берберска къща
 • 4 нощувки в хотел
 • 1 нощувка в Берберски лагер в пустинята
 • Мулета за багажа в планината
 • Готвач в планината
 • Професионални марокански и български планински водачи
 • Езда на камили от и до Берберския лагер в Сахара
 • Ползване на басейн в самото подножие на дюните на Сахара
 • 7 вечери, 9 закуски, 4 обяда
 • Застраховка „Асистанс при пътуване в чужбина“ на стойност 15 000 евро

Не включва:

 • Самолетните билети София – Маракеш - София
 • Храна извън описаната в програмата
 • Такси за посещение на музеи, манастири и забележителности
 • Бакшиши за местните водачи, шофьори, готвачи, мулетари и камилари
 • Лични разходи и разходи при напускане на програмата по време на пътуването
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)

ВАЖНО!!! Самолетните билети се закупуват, след като пътуването е потвърдено! В случай че участник не желае или не може да закупи самолетния си билет сам, Екипът на ТрекМания може да закупи самолетните билети от негово име без допълнителни такси!

Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече