Маратон в Краището – четири планини за два дни

Виж снимките

ТрекМания ви предизвиква с един „маратон“ е една от най-разнообразните физикогеографска области у нас – Краището! Ще направим преходи в четири планини и ще изкачим четири планински първенеца и то само за два дни! Къде ще бъде „трасето“ на предизвикателството? Започваме с Ерулска планина и първенецът ѝ връх Големи връх! Залезът ще посрещнем от първенецът на Еловишка планина – връх Плоча, като преди това стъпим на емблематичните коти Мала и Голяма Куровица. След подобаваща кръчма и още по-подобаваща почивка ставаме рано и се насочваме към следващите две планини – Пенкьовска и Кобилска, за да стъпим и на техните най-високи коти – Конски връх и връх Бели Камък! Очертава се страхотно приключение, идваш ли?


Описание (по дни)

    Заминаване от Паркинга пред Национален стадион "Васил Левски" в 06:30 часа

  • 1

    Отпътуваме за подножието на Ерулска планина. Тя заема централно място в Краището, а откритите и високи била предоставят великолепни гледки към заобикалящите я планини. Поредица от черни пътища и поляни постепенно ни извеждат до високите части на планината, хоризонтите се ширват около нас и неусетно достигаме до подножието на първенеца. Изкачваме се по стръмните му, но къси склонове и стъпваме на кота 1480 метра. Гледките, разбира се, са уникални и като на длан ще можем да видим почти всички планини на Краището. Спускаме се към мястото за среща с транспорта и след кратък трансфер се озоваваме в подножието на Еловишка планина. И тук черни пътища ни водят към високото и към трите емблематични коти на планината. Започваме с първите две – Мала и Голяма Куровица, а след тях се отправяме и към първенеца връх Плоча. Тук, на височина от 1329 метра посрещаме залеза. Правим снимки и се спускаме към мястото за среща с транспорта. Отпътуваме към мястото за настаняване, където ще похапнем подобаващо и ще отпочинем за следващия ден.

    Денивелация (+): 830 м. Денивелация (-): 830 м. Разстояние: 13 км.

  • 2

    След закуска се отправяме към подножието на първата ни за деня планина – Пенкьовска планина. В тази си част планината е доста обрасла и гледките няма да са много, но черният път, преминаващ в пътека, ще ни отведе директно и бързо на най-високата кота от планината – връх Конски връх (1187 метра) Правим снимки, почиваме и се отправяме към следващата ни цел – Кобилска планина. Тук склоновете на планина предоставят доста повече гледки, които ще ни съпътстват почти до върха. Не след дълго стъпваме на четвъртия ни първенец за пътуването – връх Бели камък (1356 метра) Самата кота е в горичка, но наблизо има панорамна полянка на която ще отпочинем и ще направим обзорни снимки. Спускаме се към мястото за среща с транспорта. Отпътуваме за София, като по пътя ще спрем в изпитано заведение, за да полеем страхотния преход! Пристигане в София около 21:30

    Денивелация (+): 1050 м. Денивелация (-): 1050 м. Разстояние: 15 км.


Включва:

  • Транспорт от и до град София
  • Нощувка в семеен хотел
  • Професионален планински водач
  • Планинска застраховка

Не включва:

  • Лични разходи, Храни и напитки по време на програмата
  • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)

Нужна екипировка

  • Обувки – В зависимост от метеорологичната прогноза и вида на терена, обувките могат да бъдат ниски (половинки или тричетвърти). Може да си вземете сандали или леки маратонки, които да оставите в транспорта и с които да се преобуете след карая на прехода.
  • Осветление – В случай на по-ранно стъмване поради сезона или удължаване на прехода поради форсмажорни обстоятелства, всеки участник трябва да носи осветление – фенерче или челник. Предимствата на челника са повече и екипът на ТрекМания ви препоръчва да ползвате него. В допълнение на това осветлението ще ви е нужно и при приключенията част от серията КемпингМания, многодневните преходи, където в част от хижите няма ток денонощно или когато за даден връх се тръгва преди изгрев.
  • Облекло за дъжд – В зависимост от прогнозите, преходът може да се осъществи във време на дъжд или временни превалявания. За да се подсигурите комфорта и да бъдете сухи по време на пътуването, всеки участник трябва да разполага с дъждобран или водонепромукаеми яке и панталон. Добре е да помислите и за дъждобран за разница, за да сте сигурни, че вещите ви ще останат сухи. Също така може да опаковате вещите си в „суха торба“ вътре в раницата и да си оставите резервни сухи дрехи за преобличане в транспорта за преобличане след прехода.
  • Раница – при еднодневните/двудневните преходи, раницата не трябва да надвишава 40 литра или 7-10 килограма.
  • Съд за вода – Добре е всеки участник да разполага с поне 1,5 литра вода. Преди всеки преход водачът ще ви даде информация за това дали ще има от къде да се налее вода по време на прехода и с минимум колко вода да тръгнете.
  • Храна – Добре е всеки участник да разполага с храна за прехода в зависимост от това какви хранения са включени в програмата. В допълнение съветваме винаги да имате с вас енергийни храни като шоколад, локум, тахан, мед, ядки или др.
  • Облекло подходящо за сезона и съобразено с терена и прогнозата – къси/дълги удобни за трекинг панталони, тениска, полар, яке и бъфче. При съмнения с какво облекло да тръгнете на прехода, не се колебайте да се свържете с водача за съвет.
  • Гети и ръкавици – в зависимост от сезона е добре да разполагате с гети и ръкавици. Обърнете внимание, че гетите се използват не само при сняг, а и при дъжд, за да опазят краката ви сухи. Също така при очаквани ниски температури или обилен дъжд е добре да разполагате с повече от един чифт ръкавици.
  • Щеки – Щеките имат много предимства и са препоръчитителни за всички маршрути с категория динамичен и по-висока.
  • Медикаменти – препоръчително е всеки участник да има медикаменти за най-често срещаните здравни проблеми. В това число: превързочни материали, хапчета за разстройство и обезболяващи.
  • Канче, ножче и лъжичка/виличка – Винаги е добра идея да имате канче или чашка, както и прибори за хранене. Често по време на преходите имаме почивки-изненада за хапване и кафенце

Времето:

Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече